Zobraziť přihlasovací formulár

Najčastejšie novoročné predsavzatia

  • Publikované:
Najčastejšie novoročné predsavzatia

Hoci vedieme všetci úplne špecifické životy, keď príde na trápenia a vôľu ich zmeniť, stretávame sa s podobnými záležitosťami. A preto si často do nového roku dávame ciele, ktoré sú vlastne skoro totožné. Aké sú tie najčastejšie? Čo nám väčšinou stojí v ceste ich dosiahnuť? A ako si svoje predsavzatia nastaviť, aby sme ich dosiahli s väčšou pravdepodobnosťou?

Keď opomenieme fakt, že asi najväčšia skupina z nás sa nechystá si predsavzatia dávať, na prvých priečkach sa tradične umiestňuje zdravý životný štýl. Či už to znamená, schudnúť, začať cvičiť alebo zdravšie jesť. Najväčšou prekážkou v dodržaní týchto predsavzatí je väčšinou fakt, že máme prístup - buď všetko, alebo nič. Proste buď sa začneme hýbať päťkrát týždenne a jesť výhradne šaláty, alebo to celé nemá cenu. Medzi ďalšie predsavzatia, ktorá do tejto skupiny patria, je napríklad prestať s niektorými zlozvykmi. Áno, bohužiaľ, mnoho z nás už má možnosť si povedať, že v budúcom roku by chcelo menej piť alebo napríklad prestať fajčiť. Všetko to sú veľmi záslužné veci. O tom, ako ich všetky ľahšie dosiahnuť, sme už písali a môžete si to prečítať v tomto článku. Nájdete tam tiež podrobnejšie informácie o tom, ako viac šetriť, naučiť sa cudzí jazyk alebo napríklad ako si robiť radosť.

Dnes sa ale budeme baviť o tom, ako sa vzmáha potreba sa o seba viac starať. Starať sa viac o blaho svojej duševnej i telesnej schránky. Tú telesnú by sme mohli mať pokrytú cvičením a zdravým jedlom, obmedzením zlozvykov.. a čím ďalej? Základom je predovšetkým tiež nezahrávať si so svojim spánkovým cyklom. Spánok a regenerácia sú vlastne to najdôležitejšie, čo pre seba môžeme urobiť. Ako pre telo, tak pre dušu. Pre zdravý spánok potrebujeme predovšetkým miestnosť bez svetla a hluku, ideálne úplne, vrátane svietiacich číslic na budíku alebo tikajúcich hodín. Ďalej potom potrebujeme chlad. Naozaj, pre spanie je najvhodnejšia teplota okolo dvadsať stupňov, skôr menej. Spať v prekúrenej spálni, hoci sa to zdá na prvý pohľad príjemné, nie je dobrý nápad. Ďalej potom je potrebné pred spaním aspoň dve hodiny nejesť, aby si cez noc oddýchol aj náš tráviaci systém. Potrebujeme sa prestať vystavovať obrazovkám a displejom aspoň hodinu pred zaspaním, možno by nebolo zlé vrátiť sa ku knihám, horúcemu kúpeľu alebo obyčajnému rozprávaniu. A vôbec, čo všetko je potrebné pre ničím nerušený spánok, to si môžete prečítať tu.

Už ste asi tiež počuli o meditácii. A možno ste si povzdychli, že niečo také proste a jednoducho nie je pre vás. Pravda je ale opakom, tak trošku meditovať môže (a mal by) každý z nás. Ako na to? Aj o tom sme písali. A to konkrétne tu. Meditácia totiž môže byť takmer čokoľvek, čo robíme sami. Zapojiť môžeme technológie aj pohyb, ticho i hudbu. Dokonca môžeme vyskúšať aj meditáciu, ktorá má preukázateľné zdravotné účinky. A spočíva len v tom, že si oprieme nohy o stenu. Zaujíma vás to bližšie? O tejto netradičnej, jednoduchej a príjemnej technike relaxácie si môžete prečítať tu. No a takým krížencom medzi upokojením, meditáciou a dobrým zaspávaním, je technika 4 7 8. Ide o dychové cvičenie ktoré má na naše telo i psychiku úplne neuveriteľný účinok. Čo to je, ako a kedy sa používa a ako trénuje, to si zase prečítate tu.

Hlavným predsavzatím do nového roka by pre nás všetkých malo byť hlavne počúvať sami seba, svoje telo, svoje potreby, svoju hlavu, srdce i dušu. A snažiť sa, aby všetky tieto naše časti žili v harmónii, ktorú nedosiahneme, ak niektorá z nich trpí. Buďme dobrí nielen na ostatných, ale predovšetkým sami na seba. Dosiahneme tak pokoj a vyrovnanosť, ktoré potom môžeme dávať ďalej.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku