Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo je dojčenie dôležité. Význam probiotík a prebiotík.

  • Publikované:
Prečo je dojčenie dôležité. Význam probiotík a prebiotík.

 

Materské mlieko je unikátny svojím zložením. Obsahuje rad vitamínov, minerálov a iných cenných látok nevyhnutných pre zdravý vývoj dieťaťa. Medzi iným, obsahuje probiotiká a prebiotiká. Kombinácia týchto dvoch zložiek má zásadný vplyv na imunitu dieťaťa.

 

 

 

Až 80% buniek imunitného systému sa nachádza v črevách dojčaťa.

 

 

 

Tráviaci trakt novonarodených detí je prakticky sterilný, bez prítomnosti baktérií. Počas niekoľkých dní po narodení dochádza v dôsledku dojčenia a okolitého prostredia postupne k jeho kolonizácii. V priebehu každodenného života je potom tráviaca sústava osídlená miliardami baktérií tvoriacich tzv. Črevnú mikroflóru, ktorá je zásadná pre imunitu a zdravie dieťaťa. Zdravý črevný trakt je základom spokojného bruška.

 

Probiotiká sa usadzujú v črevných stenách, kde bráni škodlivým baktériám a chránia citlivé čreva dieťaťa. A pretože sú probiotiká živé, potrebujú zdroj potravy. Tým sú pre nich prebiotiká.

 

Prebiotiká sú špecifickým typom sacharidu, ktoré zdraviu prospešné baktérie (probiotiká) potrebujú na svoj rast. Len vďaka prebiotikám môžu byť probiotiká silné a odolné voči škodlivým baktériám, a tak podporovať imunitu dieťaťa.

 

V materskom mlieku fungujú všetky dôležité zložky vrátane probiotík a prebiotík v dokonalej symbióze. Materské mlieko stvorila príroda tak, aby dieťa dokonale vyživovalo a prispievalo k jeho zdravému vývoju.

 

Ak dojčenie nie je z nejakého vážneho dôvodu možné, overte si, či vami vybrané pokračovacie mlieko obsahuje okrem prebiotík tiež probiotiká.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku