Zobraziť přihlasovací formulár

O čom vo vzťahu vždy hovoriť

  • Publikované:
O čom vo vzťahu vždy hovoriť

Dokud nejsou ústa němá, dá se její voda pít.“ Múdre slová piesne Marie Rottrovej Rieka lásky definujú, čo komunikácia vo vzťahu vlastne znamená. Kým existuje a je dobrá, vzťah má šancu. Akonáhle s ňou prestaneme, vzťah umiera. A tém je na nevyčerpanie. Od tých veľkolepých, až po tie najkaždodennejšie. Ktoré témy udržujú vzťah v chode, dvoch v kontakte a v porozumení? A ktoré sú možno nepríjemné, ale hovoriť by sme o nich mali tiež?

Čo sme cez deň robili. Nie všetky naše témy musia byť filozofické, veľké alebo presahujúce. Zdieľanie života je aj o tom, o koľkej sme vstávali, čo sme mali na obed, čo nové v práci, ako sme boli nakúpiť alebo cvičiť. Všetky tieto informácie sa možno zdajú banálne, ale okrem toho, že má partner prehľad, tiež dostáva viac a viac informácií o tom, ako vlastne trávime čas, keď nie sme spolu. A aj to dotvára osobnosť.

Peniaze. Aj keď je to citlivá téma, nemala by byť vo vzťahu tabu. O rodinnom (i párovom) rozpočte je vhodné si nielen pohovoriť raz, ale nechať tému otvorenú na diskustovanie kedykoľvek. Stratégia ich míňania aj zarábania, plány do budúcnosti, všetko má svoje miesto.

Miesta, ktoré chceme spoznávať. Nemusí to byť iný kontinent, môže ísť napríklad „len“ o rodnú dedinu vašej babičky, miesto, ktoré ste videli v nejakom filme, a okúzlilo vás, a napríklad aj o tom, ako radi by ste podnikli plavbu okolo sveta. A prečo. A čo vás na tom všetkom láka. Otvárate tak partnerovi dvere do svojej duše.

Emocionálny rast. Prešli ste si ťažkým obdobím? Dostali ste v živote nejaké poučenie, lekciu? Pripadáte si trpezlivejší, viac nápomocní ostatným? Aj to sú myšlienky, ktoré sú na zdieľanie. A keď si niečo takého všimneme na partnerovi, je viac než v poriadku mu to povedať. Niekedy zmena neznamená k horšiemu, ale k inému, vyspelejšiemu.

Individuálne plány. Každý chceme niečo dosiahnuť. Niečo zajtra, niečo zase budúci týždeň, niečo za pár rokov, iného zase „raz“. Schudnúť, ísť do kurzu japonskej kuchyne, naučiť sa cudzí jazyk. Všetky tieto ciele sú to, čo by mal o vás partner vedieť. Ako s nimi pracujeme, prečo sú pre nás dôležité.

Viera. A nemusíme hovoriť hneď o náboženstve. Skoro všetci ale máme nejaký vzťah ku spiritualite, či už chladný a odmietavý, alebo prístupný a otvorený. Od najhrubšieho sarkazmu po najneuveriteľnejšie zážitky, nič z toho by sme pred partnerom nemali tajiť. A mali by sme byť pripravení nachádzať zhody a akceptovať rozdiely.

Čo je v televízii. Z trochu iného súdka. Sledovanie televízie patrí k (ne)činnostiam, ktoré sa týkajú snáď každého páru. Ale čo tak sa len nepozerať, ale aj prebrať, čo sme videli? Aj keď sa to zdá ako banalita, tým, že sledujeme rovnaké situácie, motívy a témy, môžeme na základe partnerovho názoru na ne odhaliť veľa rysov povahy, o ktorých sme možno doteraz nevedeli.

Minulosť. Nemusíme zabiehať do detailov a nemusíme o nej hovoriť moc skoro, ale všetko, čo sa v našom živote udialo, je podstatné. Utvorilo to z nás to, čo sme. Nemusíme zdieľať len predchádzajúcich partnerov a rodinné zážitky, ale napríklad aj iné dôležité momenty v živote, kedy sme sa niečo naučili, kedy sme sa niekam posunuli, vyrástli sme, čo nás zmenilo.

Rodina. Vzťahy v rodinách vedia byť pekne zložité a tiež vedia pekne otriasť naším svetom, aj keď už máme rodinu vlastnú. To, odkiaľ sme vzišli, čo nás formovalo a aké skúsenosti máme s rodinnými vzťahmi, sú jedny z najdôležitejších informácií, ktoré sa o nás partner (a my o ňom) môže dozvedieť. Či chceme, alebo nie, rodina, výchova a prostredie, z ktorého pochádzame, nás budú sprevádzať v rôznej miere celý život.

Samotný vzťah. Emócie, spoločné ciele, nezhody, obavy, nádeje a želania. Všetko, čo sa týka vás dvoch, vášho vlastného sveta, ktorý ste pre seba vytvorili, a v ktorom chcete žiť. Pretože vo vašom svete nevládne nikto iný, než vy sami, je potrebné vedieť, čo sa v ňom deje a diať by sa malo.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku