Zobraziť přihlasovací formulár

Ako vzkriesiť manželskú intimitu

  • Publikované:
Ako vzkriesiť manželskú intimitu

Po tých rokoch, ktoré spoločne so svojim partnerom trávime v jednej domácnosti, by bolo prekvapujúce, keby náš intímny život neutrpel, povedzme, straty. Minimálne nejaké zmeny, ktoré ale veľmi často môžu transformovať vzťah z romantického do spolubývajúceho. A väčšinou nemá strata sexuálneho apetítu na vzťah ten úplne najlepší vplyv.

Urobte si zo sexu prioritu. Náš každodenný život je naplnený starosťami, prácou, domácnosťou, účtami, rodinou. A boh vie, čím ešte. Takže odsunúť sex a partnerský intímny život do pozadia je celkom jednoduché. Urobiť si z neho prioritu neznamená urobiť si z neho otravnú povinnosť. Ale na povinnosti tiež nie je nič zlé, keď príde na sex, pretože keď sa do začiatku „prinútite“, nakoniec je to vždy dobre. V tomto bode si ale musíte byť istí, že na zmene sexuálneho života chcete a budete pracovať obaja. A pokojne si naplánujte deň i hodinu - rovnako, ako by ste si naplánovali čokoľvek iné, nutné.

Skúste stráviť nejaký čas iba bozkávaním. A oblečení. Proste si len buďte blízko. Pretože aj keď sa sex z partnerského života nevytratí úplne, často nemá so skutočnou intimitou čo robiť, proste si len obaja partneri odbijú „to svoje“ a ide sa spať. Všetky veci okolo budujú emocionálne naviazanie, vzrušenie a túžbu, ktoré možno v poslednej dobe tak trošku blednú.

Komplimenty a pochvaly. Nie pri sexe (aj keď aj tam majú svoje miesto), tentoraz myslíme bežne cez deň. Či už ste zvyknutí na otvorené sexuálne narážky alebo na romantické gestá, je to práve to, čo nám otvára oči a vidíme na partnerovi to pekné, naopak jemu zase pomáhajú so sebavedomím. A čo si budeme nahovárať, ak už sú to týždne, mesiace, nedaj bože roky, čo sme sa naposledy cítili atraktívni, na sexuálnom apetíte to moc nepridá.

Zbavte sa elektroniky! Telefón vedľa postele nielen, že odvádza pozornosť, ale sú medzi nami aj takí, ktorí uprostred aktu cítia potrebu zdvihnúť telefón alebo odpovedať na správu. A to už vôbec nehovoríme o prípadoch, kedy na elektronických zariadeniach strávime večer hodiny, ale na sex „nie je čas“.

Odmietnutie nie je možnosť. Musíme sami na sebe zapracovať a skúsiť aplikovať nový prístup k veci. Ak partner začne s iniciatívou, neodmietneme. Odmietanie, nech už akokoľvek odôvodnené, má totiž iba jeden výsledok - druhá strana sa prestane snažiť. Pretože pocit odmietnutia na tak delikátnu tému, ako je sex, je veľmi ubližujúci.

Prestaňte porovnávať. S tým, čo vám rozprávajú kamaráti alebo kamarátky, s tým, čo vidíte v televízii alebo na počítači. Každý život je jedinečný; aj ten sexuálny. Objavujte svoje vlastné túžby, svoje vlastné zážitky, požiadavky aj hranice. Ale nechať sa inšpirovať samozrejme môžete. Ideálne spolu.

Hovorte, hovorte, hovorte, hovorte. Nie príliš, ale o všetkom. Hanblivosť a nevypovedané veci sú tichými, ale nebezpečnými zabijakmi intimity. Medzi partnermi by mala vládnuť úplná dôvera v to, že sa druhému môžu so všetkým zveriť, o všetko sa podeliť a, čo bude obom vyhovovať, vyskúšať. Častokrát hovoríme unáhlené nie, častokrát radšej nič nepovieme, aby sme sa vyhli odsúdeniu, odmietnutiu alebo zosmiešneniu. Dôvera medzi partnermi, že (nielen) pri sexe môžete byť sami sebou, na nič si nehrať a môcť hovoriť otvorene o tom, čo sa vám páči, je asi to najväčšie afrodiziakum, ktoré si vieme predstaviť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku