Zobraziť přihlasovací formulár

Kto zhodí kilá vďaka prerušovanému pôstu?

  • Publikované:
Kto zhodí kilá vďaka prerušovanému pôstu?

Prerušovaný pôst je jednou z najpropagovanejších metód nielen chudnutia, ale celkovo zdravého životného štýlu. Hoci by sme mali tendenciu označiť ho za alternatívny, v skutočnosti vychádza z tradícií a prirodzeného, historicky podmieneného fungovania ľudského tela. Ak sa o túto metódu zaujímate, určite si nenechajte ujsť prehľad, pre koho sa vyložene hodí, a kto by sa jej mal oblúkom vyhnúť.

Metóda prerušovaného pôstu si rozhodne zaslúži viac ako jednu zmienku. O tom, ako a prečo funguje, sa dozviete v špeciálnom článku. V skratke ide o logickú úvahu, ako to ľudia v minulosti robili, keď nebolo jedlo dostupné 24 hodín denne. Dnes sme to vzali metodicky a skúšame uplatňovať metódy 16/8, 18/6, 20/4, kedy prvé číslo stojí za hodiny denne, v ktorých držíme pôst, druhé za hodiny, v ktorých jeme. A tak sa môžeme snažiť vtesnať denný príjem kalórií do štyroch hodín, zatiaľ čo zvyšných dvadsať poctivo pijeme iba vodu alebo čaje.

Táto metóda môže pri správnom naordinovaní a v situácii, keď dôsledne počúvate svoje telo, priniesť nebývalé úspechy. A to nielen na poli chudnutia, ale aj ako prevencia mnohých chorôb (vrátane rakoviny). Ale ako už sme spomenuli, viac sa dočítate tu.

Pre koho je prerušovaný pôst ideálnou metódou?

Každé telo je iné, každému z nás budú vyhovovať aj iné metódy a prístupy. Kedy by ste mohli prerušovaný pôst zvážiť?

Ak ste typ „všetko, alebo nič“. Rozhodnete sa jesť zdravo, cvičiť, relaxovať. Držíte sa, máte zo seba dobrý pocit. A potom raz zhrešíte, dáte si tortu, čokoládu alebo fast food. A potom vynecháte z akéhokoľvek dôvodu cvičenie. A zrazu si poviete - kašlem na to, to nemá cenu, keď to nevydržím stále. Ak je vám takýto prístup dôverne známy, je prerušovaný pôst možnou voľbou. Pretože stačí, keď sa „ustrážite“ pár hodín, potom už sa strážiť nemusíte.

Prejedáte sa. Máte tendenciu jesť rýchlo a zjete toho o dosť viac, ako keby ste jedli pomaly? Teda váš mozog nestihne dostať signál, že je žalúdok sýty, dostatočne včas. Prerušovaný pôst dokáže dostať do rovnováhy hormonálnu hladinu v tele, konkrétne stavia do laty inzulín, takže sa nám bude dariť lepšie zvládať pocity hladu a sýtosti.

Chcete bojovať proti veku. Nie, bohužiaľ, proti vráskam a boľavým kĺbom nám prerušovaný pôst nepomôže, ale vie stimulovať prirodzenú hladinu ľudského rastového hormónu. Ten urýchľuje obnovu buniek, teda celkovú regeneráciu. Rovnako tak je prerušovaný pôst dobrý pre rôzne funkcie mozgu, takže mierni s vekom súvisiaci úpadok kognitívnych funkcií.

Ste ohrození cukrovkou. Ak vám lekár diagnostikoval prediabetes, spýtajte sa ho, ako sa vo vašom prípade pozerá na metódu prerušovaného pôstu. Vďaka tejto metóde sa telo stáva opäť citlivejšie na inzulín, čo je v prediabetickom stave naopak.

Ak nie a nie zhodiť tých posledných pár kíl. Telo si zvykne na všetko a niekedy je potrebné ho poriadne prekvapiť, aby začalo zase niečo robiť. Ak diéta a cvičenie nefungujú tak, ako by ste si predstavovali, skúste si na posledných niekoľko týždňov nasadiť prerušovaný pôst.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku