. .. .. .. .. .. .
. .

RECEPTY > DOMÁCE PEKÁRNE

kristína s. (nigina) ID 32120
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 12.1.2008
Naposledy: 22.10.2019 0:07
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 2
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 201
NÁVODY 0
NÁZOV
prohledat zároveň postup a přísady
VŠETKY TYPY RECEPTOV | RECEPTY S POSTUPOM | RECEPTY PRE INŠPIRÁCIU
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY
Celkom: 30 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3 ďalšie >>

DOMÁCE PEKÁRNE

Chlieb s kváskom z ošatky



POTREBNÉ PRÍSADY

asi 40 - 50 g pravidelne vedeného kvásku, 125 g celozrnnej špaldovej múky, 125 g vody -na rozkvas.****** Ďalej: 250 g vody, 40 g acidka ( alebo piva, vody, srvátky a pod) ... 520 g múky pšeničnej chlebovej T650, ak má niekto ešte slabý kvások, môže pre začiatok pridať cca 10 g čerstvého droždia, 2 čL soli, 1 PL trstinového cukru, 1 čL drvenej rasce, 1/2 čL sušenej bazalky, 1a1/2čL ľanového semienka, 2 PL oleja (repkový al. olivový), na dosypávanie : 2 PL otrúb, 1 PL múky T650 , ***na vysypanie ošatky múku a solamyl, na potretie chleba solamyl

POSTUP PRÍPRAVY

- necháme spolu rozkvasiť cez noc alebo dlhšie... cca 10 - 12 hodín.

Potom z tejto zmesi odoberieme 50 g do pohárika a odložíme si ho do chladničky(na pokračovanie vedenia kvásku). Väčšinu kvasu preškriabeme do nádobky DP, čo by malo byť cca 240 - 250 g. Prilejeme odmeranú studenú vodu, pridáme 1 PL (zarovnanú) trstinového cukru a silikónovou stierkou to dobre premiešame.
Múku odvážime a vsypeme do nádobky. Ak treba pridať droždie, tak ho namrvíme a tí, čo majú silný kvások, droždie pridávať nemusia. Zapneme program na miesenie cesta. Počas miesenia si kontrolujeme konzistenciu a podľa úvahy dosypeme ingrediencie na zahusťovanie, aby bola ok. Ku koncu miesenia , t.j. asi 5 min pred jeho ukončením pridáme zmes soli, oleja, korenia a semienka.
Cesto zväčší svoj objem 2 - 2,5 násobne.
Vykysnuté cesto na doske prepracujeme, stočíme do bochníka a vložíme ho do ošatky, ktorú sme predtým vysypali múkou a vytreli solamylom. Solamylom potrieme aj bochník.
Necháme dobre vykysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry - 250°C/15 min, s pekáčom a vodou naspodu rúry, potom vodu vyberieme a znížime na 200°C/ 30 min .
Podrobnejšia príprava je na blogu http://nasavareska.blogspot.sk/2015/01/psenicny-chlieb-z-osatky.html .

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)

KOMENTÁRE (8) posledné: 21.10.2016, 23:36 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

Biele bagety



POTREBNÉ PRÍSADY

400 g hladkej múky špeciál, 150 ml vlažného mlieka, 50 ml kyslej smotany, 12 g čerstvého droždia, 1 PL ražného kvásku, 1 čL kryšt. cukru, 1 čL soli, voda podľa potreby, múka na posypanie dosky,

POSTUP PRÍPRAVY

Podrobnejší postup je na http://nasavareska.blogspot.sk/2014/05/biele-bagety-s-mliekom-smotanou.html

Pripravíme a necháme vzísť kvások. Preosejeme múku a primiešame do nej soľ. Do múky vlejeme vzídený kvások, pridáme ešte ražný kvások (kto nemá, nedá, ale pridá viac droždia). Zmiešame všetko rukou, ide to ťažko, ale dá sa... a pridáme smotanu a po troške pridávame vlažnú vodu. Po zmiešaní všetkých prísad môžeme dať cesto miesiť do DP ale ja som prišla na chuť aj ručnému mieseniu. Občas je to sranda, občas si človek tak aj uľaví. Pri tom oplieskavaní cesta o dosku si môžem predstavovať, ako by som vošla do parlamentu a začala tam... :-) .... Vymiesené cesto necháme hodinu kysnúť, potom ho zrazíme - čiže do cesta vrazíme päsť a v mise ho poprekladáme, v rukách ho trocha premiesime a dáme zasa do misy kysnúť ešte pár desiatok minút... asi tak 40 minút (zakryté). Vyklopíme, vytvarujeme bagety a mliekom potrieme povrch, ktorý posypeme soľou a semienkami. Dáme chvíľu oddychovať a potom ich vložíme do vyhriatej rúry 210°C/ 15 minút. spolu s hrnčekom vody. Následne teplotu znížime na 180 a dopečieme dozlatista, cca 10 minút.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)

KOMENTÁRE (0) | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

FOCACCIA podľa Emanuela Ridiho



POTREBNÉ PRÍSADY

0,5 kg hladkej múky T650, 4 dl vody, 1/2 kocky droždia, 1 PL morskej hrubozrnnej soli, 1/2 dl olivového oleja virgine

POSTUP PRÍPRAVY

EmanuelRidi je taliansky kuchár, ktorý žije v Prahe a prevádzkuje tam spolu s českou manželkou svoju taliansku reštiku (http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/obrazem-emanuel-ridi-laka-na-italske-speciality-20120420.html) Od neho je tento recept na jednoduchú bezkonkurenčnú focacciu. Nie je s ňou skoro žiadna robota a výsledok je báječný. Keď niekedy zabudnete kúpiť chlieb a nie ste práve majstri pekárskeho umenia, urobte túto focacciu a budete sa zalizovať :-D vďaka Emanuelovi !

1) Do misy dáme vlažnú vodu a droždie.
2) Postupne prisypávame múku a súčasne miesime rukou, až kým vznikne cesto.
3) Cesto vložíme do DP a necháme vymiesiť, prípadne i vykysnúť v DP. Ak nemáme DP, miesime hoc aj ručne, len tak gniavime, roztláčame, prevaľujeme, nadvihujeme cesto. Zanedlho zmení svoju štruktúru a stane sa hladkým a pružným. Toto ručné miesenie je vlastne taká terapia :-) skúste to. Ja som to skúsila len nedávno, doteraz som vždy nechávala túto činnosť na mašiny, ale táto terapia cestom je niečo pre mňa :-DDD
4) Nakysnuté cesto pacneme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti, ktoré sformujeme do bochníčkov.
Obidva dáme na plech s PNP a bochníčky natiahneme do obdĺžnikov... ďobeme do cesta bruškami prstov.
5) Plech zakryjeme a necháme 10 min odpočinúť.

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 14 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (8) posledné: 8.2.2016, 16:39 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

Slaný raňajkový koláč



POTREBNÉ PRÍSADY

***Cesto: 250 g múky (polohr.+ hladká 1:1) 1 dl vlažnej vody 1 PL ražného kvásku 1 PL jogurtu 1 čL soli 1 čL cukru 1PL oleja 8 g čerstvého droždia *** Plnka: 1 syr Encián 1 domáca klobása 1 PL kyslej smotany 1 vajíčko (roztrepať a časť nechať na potretie) zelené bylinky (medvedí cesnak, bazalka a pod.)

POSTUP PRÍPRAVY

Zo surovín vypracujeme hladké cesto, necháme vykysnúť. Na doske ho pomúčime, prepracujeme a odrežeme z neho cca 1/3, ktorú dáme bokom.
Zvyšné cesto sformujeme do bochníčka a necháme na doske prikryté stáť cca 10 min. prikryté utierkou.
Potom bochníček rozvaľkáme do tvaru kruhu. Nasunieme ho na hárok PNP a presunieme na plech.
Zvyšnú tretinu cesta vyformujeme do dvoch šúľcov, ktoré spolu prepletieme a z pletenca urobíme po obvode kruhu mantinel. Trocha ho pritlačíme k cestu a prstami sformujeme. Necháme prikryté stáť na doske a zatiaľ pripravíme plnku.
Plnka:
Syr pokrájame na menšie kúsky, klobásu buď pomelieme alebo ju mixneme na jemnejšie. Rozomletú klobásu pridáme k syru, rovnako i smotanu a vajíčko. Premiešame, ak chceme, môžeme dochutiť pikantnými somarinkami a pridáme nasekané bylinky. Všetko zasa premiešame a rozložíme na cesto, okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom s trochou mlieka a môžeme posypať nejakými semiačkami.
Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry (pizza program) pri 200°C dozlatista (cca 15 minút).

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)

KOMENTÁRE (1) posledné: 29.4.2013, 20:27 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

*♥*Chlebové bagety *♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

*******predkvasené cesto: 1 šálka bielej múky, 5 g droždia, 200 ml vlažnej vody,******** cesto: 2 šálky múky T650, 125 ml cmaru, 2 PL oliv. oleja, 125 ml vlažnej vody, 2 čL soli, 1 čL kryšt. cukru, 5 g droždia, 3 PL ražného kvásku *****ďalej: sušená cibuľa, drvené chilli trocha oleja na pomastenie formy

POSTUP PRÍPRAVY

***Večer pripravíme predkvasenú časť cesta - suroviny zmiešame v mise, prikryjeme a necháme na linke do ďalšieho dňa - 12 hodín.

***Na druhý deň zmiešame suroviny na cesto a pridáme aj predkvasené cesto. Dobre premiešame a premiestnime ho do DP (resp. do nádoby pekárne) a navolíme program CESTO. Necháme ho znova miesiť, v prípade, že treba, korigujeme hmotu prisypaním múky alebo podľa potreby (vieme, že to súvisí s múkou, ktorú máme). Ja som trocha múky pridala. Vypracované cesto bolo hladké, pružné. Necháme ho v DP pekne kysnúť.

***Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, pomúčime zvrchu a párkrát ho preložíme a sformujeme do oválneho bochníka. Rozkrojíme ho pozdĺžne na 4 časti, z ktorých formujeme bagety. Hánkami alebo bokom dlane cesto roztlačíme do dĺžky i do šírky. Roztlačené preložíme na seba a sformujeme bagetu, ktorú vložíme do pomastenej bagetovej formy.

***Formu s bagetami prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň hodinu kysnúť. (Ja som ju dala do rúry , ale zapla som ju na minimálnu teplotu - 40°C )

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)

KOMENTÁRE (1) posledné: 15.4.2013, 18:27 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

*♥* Šunkovo-tvarohové slimáčiky *♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

cesto: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1/2 kocky droždia, 1a1/2 čL soli, 2 čL kryšt. cukru, 100 ml oleja, plnka: 250 g údeného tvarohu, 200 g údeného mäsa, 100 g anglickej slaniny, 1 vajíčko, 2-3 PL kyslej smotany, 1 čL vegety, trocha drvenej chilli papriky (nemusí byť, ale je to s ňou super pikantné), posekaná pažítka (alebo iné bylinky) v ľubovolnom množstve, na potretie : 1 bielok, 1 PL mlieka, na posypanie: rôzne semienka ( u mňa rasca)

POSTUP PRÍPRAVY

1) Prísady na cesto dáme do DP v obvyklom poradí - tekuté, sypké a zvolíme program "Cesto"
2) Pripravím si plnku - pomelieme alebo mixneme údené mäso a slaninku a zmiešame so zvyšnými ingredienciami
3) Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto posypeme múkou a rozvaľkáme natenko do obdĺžnika
4) Plnku rozotrieme po celom ceste, voľný necháme asi len 3 cm okraj dlhšej strany obdĺžnika
5) Cesto s náplňou stočíme do závinu a rozkrájame ho na 2,5 cm hrubé kolieska.
6) Prenesieme ich na plech s PNP, necháme ich 15 min nakysnúť, zatiaľ zapneme rúru na 200 °C
7) Slimáčiky potrieme zmesou bielka a mlieka, posypeme a dáme do rúry upiecť dozlatista (cca 20 min). Počas pečenia rozprášime do rúry trocha vody, alebo dajte na spodok rúry nádobku s vodou.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 5 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (9) posledné: 7.1.2014, 10:49 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

*♥* Americký chlieb *♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

370 ml teplej vody, 1/2 čL sušeného droždia, 1/2 čL kryšt. cukru, 20 g soli, chlebové korenie (ja som nemala, tak som dala po 1/2 čL - drvenej rasce, rozmarín, majorán, rímska rasca - ale môžete dať bylinky, aké chcete) , 600 g hladkej múky T650, (ja som pridala ešte asi 3 PL ražného kvásku, ktorý mal zatiaľ len 7 dní... ale toto nebolo v recepte) Na dochutenie sa dajú použiť aj iné prísady, ako napr. rôzne semienka, alebo oriešky, sušený cesnak či cibuľa. Taktiež môžete použiť zmes viacerých múk . Ja som si pri tomto chlebe chcela vyskúšať základný recept. Až teraz, po vyskúšaní, budem robiť dáke tie obmeny a experimenty s príchuťami. Ale tento základný bol bezvadný.

POSTUP PRÍPRAVY

1) Zoberieme misu veľkosti, aby zmestila dvojnásobný objem cesta.
2) Do misy preosejeme odváženú múku a dáme ju nahriať do MW (1/2 min- stredný výkon)
3) Pridáme korenie, soľ a zamiešame
4) V strede urobíme priehlbinu a do nej nalejeme zohriatu vodu, pridáme kvasnice a cukor
5) Rukou zamiešame všetky suroviny, nemusíme hniesť, len ich dobre premiešame.
6) Misu zakryjeme vekom alebo fóliou, či utierkou a dáme kysnúť niekam na linku, kde misa nebude prekážať.
Alebo ju môžeme dať do rúry, ak práve nejdeme piecť. Cesto takto necháme zabudnuté aspoň 15 hodín
alebo kľudne aj dlhšie (18 hodín)

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)

KOMENTÁRE (2) posledné: 6.4.2013, 11:06 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

*♥*Vianočka*♥* bombová



POTREBNÉ PRÍSADY

330 g hladkej výberovej múky, 70 g kryšt. cukru, 125 ml mlieka, 15 g čerstvého droždia, 1 vajce, 65 g masla (alebo hery), 1/2 čL soli, hrozienka (vopred namočiť do rumu), na špic noža muškátový kvet, 1 čL citrónovej arómy, kúsky marcipánu,*** na potretie olej, vajce rozšľahané s mliekom

POSTUP PRÍPRAVY

1) Namočíme hrozienka do rumu, odvážime potrebné ingrediencie
2) a v obvyklom poradí ich (okrem marcipánu) dáme do nádoby DP, spustíme program CESTO
3) Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, cesto trocha posypeme múkou a rukami ho vyformujeme do tvaru obdĺžnika. Trocha ho aj poplieskame, aby z neho vyhnali vzduch.
4) Na cesto rozložíme kúsky marcipánu (môže byť aj iné... napr. kandizované ovocie) a cesto zatočíme ako závin.
5) Cesto vložíme do vymastenej formy, pomastíme ho aj zvrchu a necháme ho prikryté kysnúť ešte 30 minút.
6) Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút.
7) Potom vianočku vyberieme a preklopíme ju na rovný plech alebo pekáč. Chrbát vianočky potrieme vajcom zmiešaným s 1 PL mlieka a dopečieme, kým získame želanú farbu. Upečenú dáme chladnúť na mriežku.

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (6) posledné: 6.12.2013, 20:39 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

*♥*Špaldové rožky*♥*



POTREBNÉ PRÍSADY

260 ml vody, 3 PL oleja, 300 g múky T650, 100 g špaldovej múky, 70 g celozrnnej pšeničnej múky, 1/3 kocky droždia, 1 čL kryšt.cukru, 2 čL soli, 2 tbl. celaskonu (dá sa nahradiť 1 PL octu), 2 PL slenčnicových semienok, 1 PL ľanových semienok, 1/2 čL drvenej rasce, 2 čL majoránky

POSTUP PRÍPRAVY

Rovnaký ako v prípade "Celozrnných rožkov" http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=52796&user=32120 akurát, že som ich nepotierala vajcom ale len slanou vodou

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 8 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (8) posledné: 5.12.2018, 10:31 | PRIDAŤ KOMENTÁR

DOMÁCE PEKÁRNE

*♥*Celozrnné rožky*♥* - ľahučké a zdravé



POTREBNÉ PRÍSADY

250 ml vlažnej vody, 3 PL oleja, 270 g múky T650, 160 g múky celozrnnej pšeničnej, 30g múky ražnej, 1,5 čL soli, 1 čL kryšt. cukru, 1/3 kocky droždia, 2 ks Celaskonu (á 100mg), 1/2 čL drvenej rasce, 2 čL majoránky, 2 čL pretlačeného cesnaku, vajíčko na potretie, semienka na posypanie (slnečnica, rasca, ap.)

POSTUP PRÍPRAVY

1) Do nádoby DP dáme 250 ml vlažnej vody, 3 PL oleja, pridáme zmes múk, do ktorej sme pridali rozdrvené celaskonové tabletky (celaskon = vitamín C, 100 mg) (ak chcete, môžte nahradiť 1 PL octu) , do rohu dáme soľ (môžete dať aj viac, ako je uvedené), do stredu cukor s rozmrveným droždím a do rohu korenia. Spustíme program CESTO

2) Vykysnuté cesto vyložíme na pomúčenú dosku, trocha prepracujeme, rozdelíme ho na polovicu a rozváľame do tvaru kruhu.

3) Kruh rozdelíme na 6 - 7 častí (alebo aj 8, podľa toho, aké veľké rožky chcete).


4) Vzniknuté trojuholníky stáčame od širšieho okraja ku špicu a rožky kladieme na plech s PNP.

Zobraz viac ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI

ULOŽIŤ RECEPT | VYTISKNÚŤ RECEPT | (recept si oblúbilo 23 návštěvníkov)

KOMENTÁRE (19) posledné: 16.4.2014, 12:39 | PRIDAŤ KOMENTÁR
Celkom: 30 (zobrazuje sa 1-10)1, 2, 3 ďalšie >>
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu