. .. .. .. .. .. .
. .

Chlieb s kváskom z ošatky - RECEPT 58002

kristína s. (nigina) ID 32120
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 12.1.2008
Naposledy: 22.10.2019 0:07
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 2
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 201
NÁVODY 0

DOMÁCE PEKÁRNE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Chlieb s kváskom z ošatky


[ recept č. 58002 zo dňa  ]


Chlieb s kváskom z ošatky


POTREBNÉ PRÍSADY

asi 40 - 50 g pravidelne vedeného kvásku, 125 g celozrnnej špaldovej múky, 125 g vody -na rozkvas.****** Ďalej: 250 g vody, 40 g acidka ( alebo piva, vody, srvátky a pod) ... 520 g múky pšeničnej chlebovej T650, ak má niekto ešte slabý kvások, môže pre začiatok pridať cca 10 g čerstvého droždia, 2 čL soli, 1 PL trstinového cukru, 1 čL drvenej rasce, 1/2 čL sušenej bazalky, 1a1/2čL ľanového semienka, 2 PL oleja (repkový al. olivový), na dosypávanie : 2 PL otrúb, 1 PL múky T650 , ***na vysypanie ošatky múku a solamyl, na potretie chleba solamyl

POSTUP PRÍPRAVY

- necháme spolu rozkvasiť cez noc alebo dlhšie... cca 10 - 12 hodín.

Potom z tejto zmesi odoberieme 50 g do pohárika a odložíme si ho do chladničky(na pokračovanie vedenia kvásku). Väčšinu kvasu preškriabeme do nádobky DP, čo by malo byť cca 240 - 250 g. Prilejeme odmeranú studenú vodu, pridáme 1 PL (zarovnanú) trstinového cukru a silikónovou stierkou to dobre premiešame.
Múku odvážime a vsypeme do nádobky. Ak treba pridať droždie, tak ho namrvíme a tí, čo majú silný kvások, droždie pridávať nemusia. Zapneme program na miesenie cesta. Počas miesenia si kontrolujeme konzistenciu a podľa úvahy dosypeme ingrediencie na zahusťovanie, aby bola ok. Ku koncu miesenia , t.j. asi 5 min pred jeho ukončením pridáme zmes soli, oleja, korenia a semienka.
Cesto zväčší svoj objem 2 - 2,5 násobne.
Vykysnuté cesto na doske prepracujeme, stočíme do bochníka a vložíme ho do ošatky, ktorú sme predtým vysypali múkou a vytreli solamylom. Solamylom potrieme aj bochník.
Necháme dobre vykysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry - 250°C/15 min, s pekáčom a vodou naspodu rúry, potom vodu vyberieme a znížime na 200°C/ 30 min .
Podrobnejšia príprava je na blogu http://nasavareska.blogspot.sk/2015/01/psenicny-chlieb-z-osatky.html .
Po vybratí z rúry chlieb postriekame vodou a necháme ho chladnúť na mriežke minimálne hodinu.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Tu si kysne v ošatke... ošatku vložíme do väčšieho sakla, aby bochník neschol


Tu je ho vidno v reze...


s kuracím šalátikom... božské :-P



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< Parmský zapekaný baklažán | Chlieb s kváskom z ošatky | Polievka z Hokaidó tekvice (Vajdó-Hokaidó :-) ) >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Ana J. (sovickaladynka) ID 202563 (21.10.2016, 23:36)
pekny chlebik (Y)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (11.1.2015, 20:20)
Kristínka,veľmi jedlý už na prvý pohľad,najbližšie vyskúšam,keď budem piecť chlebík,taký domáci je naj (pl) (pl) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 19:40)
Melanka, :-) odporúčam ti ho . Nielen že je dobrý chuťovo, ale fajne ovplyvňuje trávenie, a tým vlastne lieči (Y)
ODPOVEDAŤ
Silvia F. (CapsLock) ID 184015 (11.1.2015, 17:26)
Receptík na domáci kvások prosííím :-$ (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 20:52)
Trvá to pár dní, tak ak máš trpezlivosť, vyskúšaj si ho.

Suroviny: pomerančová šťava, celozrnná ražná múka,

Postup: prvé tri dni použijeme ovocnú šťavu - napr. z pomaranča a celozrnnú ražnú múku. Šťava zabráni množeniu nežiaducích mikroorganizmov, ktoré by mohli svojim pôsobením vývin kvásku poškodiť alebo spomaliť.

Môžeš kvások zamiešať v menšom zaváraninovom pohári, prikryť foliou, zagumičkuješ a jemne foliu prepichneš vidličkou.

1.deň: zmiešaj 20 g šťavy a 10 g celozrnnej ražnej múky
2.deň: premiešaš a pridáš znova 20 g šťavy + 10 g celoz.raž. múky
3.deň: zopakuješ ako v 2.deň
v tretí deň alebo po 3. dni by mal kvások začať bublinkovať... Od 1. dňa kvások držíš na nejakom pokojnom mieste, aby nezavadzal a nebol v preivanie.

4.deň: Zo svojho kvásku si odváž do čistej suchej misky 40 g, pridaj k tomu 20 g prevarenej vlažnej vody (vodu vážiš, lepšie a presnejšie ju tak odmeriaš).... kvások s tou vodou dobre premiešaj a pridaj k tomu 20 g ražnej múky. Dobre vymiešaš.

Ten pôvodný kvások vykydni, fľašku dobre umy a vytras a môžešš do nej dať svoj nový ražný kvások. Zakryješ tou istou fóliou a necháš ho zasa kvasiť

5. deň: Zo svojho kvásku opäť odoberáš 40 g , pridáš vodu, rozmiešaš a primiešaš múku... furt tých 20 g. Odložíš ho ako obvykle.

Občas si ho všímaj, čo robí... Zväčšuje objem, rastie a potom klesne naspäť... (vôňa kvásku by mala byť ovocno-kyslasto-alkoholová... niečo ako burčiak, aspoň ten môj mi tak vonia vínom...)

6.deň : zopakuj ako 5.deň a všimni si, či kvások vyliezol do dvojnásobnej výšky ako bol po nakrmení. Viedieť to podľa stôp, ktoré zanecháva na stenách pohára.

Ak ti takto pekne lezie hore a potom klesá, máš hotový mladý kvások. Už sa dá použiť na pečenie, ale je ešte d
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (14.1.2015, 21:41)
8o| 8o| Môj príspevok sa bohužial neuverejnil celý, tá druhá časť zmizla... tak teda dopíšem ešte raz.... ale dúfam teda, že naozaj to budeš robiť, nech nepíššem toľko a zbytočne... :-)

Kvások je zatiaľ mladý a nemá veľa sily. Budeme ho preto posilňovať krmením 2 x/deň
Krmime rovnako ráno a po 12 hodinách zasa... takto by sme mali prikrmovať asi 10 dní... ale zistila som na svojom kvásku, že po týždni už bol kvások chlapák...

Takže
7., 8., 9.,10.,11. deň - z kvásku odober 10 g, pridaj k nemu 40 g vlažnej prevarenej vody, rozmiešaš a pridať 40 g múky (tej celozr. ražnej, alebo ak chceš, môžeš dať pšeničnú).... Večer to zopakujeme rovnako. ... a tak den po dni kvások naberá silu.

To, čo ti ostáva vo flaske po odobratí tých 10 g kvásku, nemusíš zahodiť (ale môžeš) ale odkladáš si ho do dákej inej flaše -zberný kvások, ktorý môžeš používať na obohatenie akéhokoľvek cesta, ktoré zarábaš s kvasnicami - buchty, pizza, lievance, rohlíky a pod. Už len 1 vrchovatá PL kvásku pridaná do bežného kysnutého cesta vykúzli nové chute a vylepší ti cesto ... nie kysnutím, ale tým, že to je ražná múka a je nakvasená - vznikli tam rôzne prospešné látky. Ludia ktorí to konzumujú , odstránia svoje problémy so zápchou, trávením, zlepšuje sa pleť, akné mizne a vraj rôzne kožné problémy (tie prvé 3 môžem potvrdiť, ale akné ani ekzémy nikto u nás nemal, tak to potvrdiť nemôžem).
Ten zberný kvások teda v pohode využívaj. Drž si ho v chladničke.

Pečenie chleba s raž. kváskom - každý recept na chleib ti uvádza na začiatku množstvo kvásku, múky a vody, ktorú musíš deň vopred rozkvasiť.... 8 - 12 hodín
Predtým, než zmiešaš rozkvas s dalšími chlebovými surovinami, si z toho rozkvasu nezabudneme odobrať cca 50 g , ktoré vložíme do menšieho pohárika , zakryjeme a odložíme do chladnič
ODPOVEDAŤ
Erika O. (erika10) ID 40452, mimibazar.sk/erika10 (20.2.2015, 21:18)
Kristínka ďakujem za recept na kvások, ja iste vyskúšam (Y)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (21.2.2015, 0:38)
Ahoj Erika, som rada, že chceš skúsiť kvások, lebo je to dobrá vec pre všetkých. A aj preto, že som to nakoniec nenapísala zbytočne a bude to na úžitok. Nech sa ti podarí dobrý kvások i chlebíky, keď začneš z neho piecť, úprimne ti to želám . (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu