. .. .. .. .. .. .
. .

*♥* Americký chlieb *♥* - RECEPT 53109

kristína s. (nigina) ID 32120
.
Oblasť: Bratislava
+PRIDAŤ K OBLÚBENÝM (prihlásení)
Registrácia: 12.1.2008
Naposledy: 22.10.2019 0:07
INZERTNÉ FOTOGRAFIE 0
predám | kúpim
vymením | darujem | požičiam
zadarmo k objednávke
zľavy | akcie | odkazy
odkazy na aukcie
PREBIEHAJÚCE AUKCIE
PODMIENKY PREDAJA
HODNOTENIE 2
RODINNÉ FOTOGRAFIE 0
Rodinné fotky
Scrapbook
Módna show
Spokojní zákazníci
Moje hobby
Záhrada
Naše bývanie
Poradňa
Domáci maznáčikovia
Zberateľstvo
Naše úlovky
KOMENTÁRE
VTIPY 0
RECEPTY 201
NÁVODY 0

DOMÁCE PEKÁRNE

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


*♥* Americký chlieb *♥*


[ recept č. 53109 zo dňa  ]


*♥* Americký chlieb *♥*


POTREBNÉ PRÍSADY

370 ml teplej vody, 1/2 čL sušeného droždia, 1/2 čL kryšt. cukru, 20 g soli, chlebové korenie (ja som nemala, tak som dala po 1/2 čL - drvenej rasce, rozmarín, majorán, rímska rasca - ale môžete dať bylinky, aké chcete) , 600 g hladkej múky T650, (ja som pridala ešte asi 3 PL ražného kvásku, ktorý mal zatiaľ len 7 dní... ale toto nebolo v recepte) Na dochutenie sa dajú použiť aj iné prísady, ako napr. rôzne semienka, alebo oriešky, sušený cesnak či cibuľa. Taktiež môžete použiť zmes viacerých múk . Ja som si pri tomto chlebe chcela vyskúšať základný recept. Až teraz, po vyskúšaní, budem robiť dáke tie obmeny a experimenty s príchuťami. Ale tento základný bol bezvadný.

POSTUP PRÍPRAVY

1) Zoberieme misu veľkosti, aby zmestila dvojnásobný objem cesta.
2) Do misy preosejeme odváženú múku a dáme ju nahriať do MW (1/2 min- stredný výkon)
3) Pridáme korenie, soľ a zamiešame
4) V strede urobíme priehlbinu a do nej nalejeme zohriatu vodu, pridáme kvasnice a cukor
5) Rukou zamiešame všetky suroviny, nemusíme hniesť, len ich dobre premiešame.
6) Misu zakryjeme vekom alebo fóliou, či utierkou a dáme kysnúť niekam na linku, kde misa nebude prekážať.
Alebo ju môžeme dať do rúry, ak práve nejdeme piecť. Cesto takto necháme zabudnuté aspoň 15 hodín
alebo kľudne aj dlhšie (18 hodín)
7) Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a z rohov smerom k stredu cesta ho párkrát preložíme, sformujeme
ho do tvaru bochníka
8) Ak máme ošatku na kysnutie chleba, použijeme ju. Ja nemám, takže som použila košík na pečivo, ktorý som
vystlala bavlnenou utierkou, tú som posypala múkou a do nej vložila bochník. Koncom utierky treba bochník
prikryť. Odložíme opäť kysnúť niekam, kde cesto bude mať 1 - 1,5 hodiny kľud a teplúčko.
9) Pred koncom kysnutia vyhrejeme rúru na 250°C. Najlepšie je piecť chlieb v liatinovom hrnci, alebo v
hlinenom rímskom či keramickom... ak máte, použite. Ja nič také nemám, takže som chlieb piekla v
obyčajnom nerezovom hrnci s vrchnákom. Áno, nádoba na pečenie musí mať vrchnák (teda podľa tohto
receptu).
10)Takže teplotu chvíľu necháme takú vysokú, po chvíli ju znížime na 230°C (to už bude pracovná teplota) a rošt dáme do nižšej časti rúry. Položíme tam prázdny hrniec s vrchnákom a necháme ho 5 minút zohriať (hlinenú nádobu zohrievajte dlhšie - 15 - 20 minút). Potom hrniec vyberieme, odložíme vrchnák bokom (nepopáliť sa) a hrniec jemne vymastíme maslom.
11) Bochník z ošatky prekotíme do hrnca, ihneď ho uzavrieme vrchnákom a dáme do rúry. Pečieme 25 minút pri nastavenej pracovnej teplote . Potom odstránime vrchnák a znížime teplotu na 190 °C. Pečieme takto odkryté 15 - 20 minút, aby kôrka pekne stmavla. 5 min. pred koncom dopekania povrch bochníka potrieme slanou vodou, aby kôrka bola pekne chrumkavá a chutná. (1 čL soli, 1/2 dl vody)
12) Chlieb vyberieme z rúry a priamo z hrnca ho prekotíme na mriežku, kde ho necháme vychladnúť. Ale úplne!!! (Jasne, že ja som nenechala :-) milujem taký horúci bochník, ktorý škrípe pod zubami a parí sa z neho, fetujem tú vôňu a ... za dve hodiny mi je zle )


OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI


Tu vidíme bochník v košíku s utierkou (je lepšie zobrať menší a vyšší, aby bochník rástol do výšky)


zakrytý utierkou ešte oddychuje v teple dosť dlho


Tu je už vybratý upečený


tu je zboku, kým trocha chladne


Tu vidíte, že som ho nakrojila ešte horúci :-( lebo to dlhé čakanie je hrozné, no a tie vône pri pečení sú tiež atakom na trpezlivosť a vôľa, tak tá kdesi ufujazdila...


Taký vychladutý sa krája lepšie



OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHĽADMI
<< *♥*Vianočka*♥* bombová | *♥* Americký chlieb *♥* | *♥* Šunkovo-tvarohové slimáčiky *♥* >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
kristína s. (nigina) ID 32120 (6.4.2013, 11:06)
Ď
ODPOVEDAŤ
Mária S. (atsi) ID 264015 (2.4.2013, 19:46)
ten je ale krásný (Y) (Y) (Y) teda ty vypekáš |:o) dobrotky (zajic) ale toto možno skusím i jaáá (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu