Zobraziť přihlasovací formulár

Správna starostlivosť o kučeravé vlasy

  • Publikované:
Správna starostlivosť o kučeravé vlasy

Všetci chceme to, čo nemáme. Väčšina žien s jemnými a rovnými vlasmi by pre pevné kučery vraždila, ale ženy na druhej strane barikády by dali kde čo za tvárne, rovné vlasy. Ak patríte k tým, ktoré príroda obdarila vlnami, či už prstienkami alebo väčšími, každopádne však nepoddajnými a na úpravu náročnými vlasmi, čítajte ďalej. Pretože v sesterstve kučeravých čelíme s rovnakými problémami všetky.

Poznáte to. Umyť vlasy a nechať len tak uschnúť? Bez lesku, nepravidelné vlny, niekde bez objemu, niekde nafúkané. Vyfúkať? Cez kefu do rovna je to prácne, navyše väčšinou nedokonalé a stačí pár kvapiek dažďa a úprava je v ťahu. Vyfúkať do kučerava? Ako sa to robí? Ak studeným vzduchom a rukami, na to nemáme čas. Bez správnych produktov máme okolo hlavy aureolu malinkých vláskov, takzvaný „frizz“ je náš denný chlieb. A čo to sú „definované“ vlny? Chceme ich! A tak ďalej... Čo si s kučeravými vlasmi počať?

Neprehadzujte pri umývaní vlasy cez hlavu. Na umývanie hlavy „na rýchlovku“ radšej zabudnite. Pri umývaní, kedy vlasy oťažejú, je oveľa lepšie, aby smerovali nadol. Ak ich prehodíte cez hlavu, prirodzená vlnitosť vyzdvihne na povrch všetky tie malinké vlásky, a vy si tvoríte úplne neskrotiteľný frizz. Snažte sa všeobecne s mokrými vlasmi manipulovať čo najmenej.

Dodávajte vlasom hydratáciu. Vlnité vlasy majú tendenciu byť oveľa suchšie než tie rovné. Hľadajte, nájdite a používajte správny kondicionér, ktorý bude vaše vlasy udržiavať vyživené. Vyhnite sa produktom na báze oleja, ale hľadajte hlboko hydratujúce prípravky. Suché vlasy proste nikdy v živote k definovaniu jednotlivých prameňov neprinútite.

Aplikujte prípravky, kým sú vlasy mokré. Čím kučeravejšie vlasy, tým menej uterák potrebujeme. Divné? Možno. Ale účinné. Po umytí (a kondicionéru) vlasy opláchnite, uterákom maximálne stlačte (rozhodne hlavu nešúchajte ani si nerobte turban), prehoďte si uterák cez ramená a vlasy po ňom rozhoďte. Do takto minimálne vysušených vlasov aplikujte stylingové alebo ošetrujúce produkty, prečešte hrebeňom s minimálnym počtom čo najväčších zubov.

Rozdeľte vlasy do sekcií. Podľa toho, ako husté ich máte, rozdeľte ich pri aplikovaní kozmetiky do niekoľkých sekcií (od dvoch do zhruba ôsmich). Rovnomerné rozvrstvenie produktov je absolútne nevyhnutné!

Nepodceňujte kvalitu. Nič sa nedá robiť, s gélom za pár korún z drogérie neurobíte takú parádu, ako sa špeciálnym prípravkom od kaderníka. Nechajte si poradiť, váš kaderník vaše vlasy pozná a iste vám odporučí, aké typy prípravkov sú pre vaše vlasy vhodné. Asi vás to bude stáť trochu úsilia a trochu peňazí, ale akonáhle objavíte pre svoje vlasy to pravé, spoznáte to okamžite.

Akonáhle aplikujete kozmetiku, nechajte vlasy byť. Pre veľmi vlnité vlasy je najideálnejšie nechať ich schnúť len tak. Čo možno, aplikovať rukami, prečesať minimálne a nechať uschnúť. Fén nie je práve váš najlepší kamarát, difuzér by mal byť len letmý známy (práca s ním, aby výsledok vyzeral čo k čomu, tiež nie je zrovna jednoduchá). Nekefovať, nečesať, nesušiť. Nechať byť.

Fénujte len v núdzi. Nechávať vlasy len tak uschnúť, na to nie je čas vždy. Skúste si ale svoju skrášľovaciu rutinu nastaviť tak, aby to bolo možné čo najčastejšie. Aj s difuzérom strácajú vaše vlasy pri fénovaní vlhkosť, ktorú potrebujú oveľa nutnejšie, než napríklad tie rovné. Snažte sa nikdy si nevyfénovat vlasy úplne dosucha (len v prípade, že potom máte v pláne použiť kulmu alebo žehličku).

Vyhýbajte sa olejom. Aj keď by sa mohlo zdať, že olej je pre kučeravé vlasy a ich štruktúru dobrý nápad, opak je pravdou. Oleje a prípravky na olejovej báze sa hodia pre vlasy typu prstienky, ale miernejším kučerám moc neprospievajú - vlasy nerovnomerne zaťažia a vlny potom budú vyzerať ako pozliepané z niekoľkých hláv. Navyše oťažejú, takže budú pribité na mieste, nepružné a spľasnuté.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku