Zobraziť přihlasovací formulár

Ako ušetriť v supermarkete

  • Publikované:
Ako ušetriť v supermarkete

Nakupovať lacnejšie neznamená jesť menej kvalitne. Všetci, ktorí sme už aspoň niekedy prešli okolo hodnotenia jednotlivých produktov rôznych značiek, vieme, že tie najkvalitnejšie zďaleka nebývajú tie najdrahšie. Ale zďaleka nejde len o to, aké značky nakupujeme. Supermarkety z nás síce svojimi stratégiami ťahajú peniaze zámerne, ale my im ich niekedy priamo nútime. Ako sa ukázniť, keď naozaj potrebujeme zoškrtať výdavky, a zároveň sa neokrádať na kvalitnom jedle?

Každý, kto niekedy držal v rukách rodinnú kasu, vie, že s jedlom miznú obrovské sumy z rozpočtu. A pritom je nakupovanie jedla a tovaru bežnej dennej potreby jednou z jeho najvariabilnejších zložiek. Či už chceme, alebo nie, niekedy dôjde na situácie, kedy je potrebné rozpočet čo najviac osekať. A nákupy v supermarketoch môžu byť zdrojom nebývalých rezerv.

Urobte si zoznam. Áno, znie to ako samozrejmosť, ale možno ešte prednejšia vec je - naplánujte ho a držte sa ho. Ako taký zoznam plánovať? Je to celkom jednoduché. Úplne hore si napíšte sumu, ktorú chcete alebo môžete minúť. A keďže rozhodne nenakupujete prvýkrát, máte asi zhruba predstavu, koľko čo stojí. Napíšte si zoznam vecí, ktoré vám dochádzajú, ktorými si chcete prilepšiť, a ktoré chcete nakúpiť. No a potom škrtajte podľa rozpočtu. Uvidíte, že si celkom ľahko nájdete veci, ktoré potrebujete naozaj, a nákup ktorých ešte počká.

Pozor na zľavové kupóny. Dostávate darčekové knižočky plné zľavových kupónov? Presne tie vás pokúšajú robiť nákupy, ktoré nie sú potrebné. Skontrolujte platnosť kupónu a odložte si ho na dobu, kedy budete tovar naozaj potrebovať. A ak dostanete niekde kupón so zľavou na celý nákup, nechoďte nakupovať len preto, že ho máte. Využite ho, až keď budete potrebovať urobiť veľký nákup alebo kúpiť drahší tovar.

Pozerajte sa na jednotkovú cenu. Tá je vždy uvedená pod cenou tovaru, maličkým písmom. Ide o cenu za liter, kilogram a podobne. A oplatí sa to nie len u potravín, ale napríklad aj u vecí, ako je alobal, potravinová fólia a pod.

Nájdite si svoju značku. Nenechajte sa ovplyvniť reklamou a trikmi, ako supermarkety nútia nakupovať tovar najznámejších značiek. Ak si dáte tú prácu a pozriete sa na zloženie, otestujete chuť a kvalitu, často zistíte, že aj napríklad vlastné značky supermarketov majú tovar porovnateľný, ak nie lepší chuťou aj zložením.

Nenakupujte hladní. A to je staré dobré pravidlo. Akonáhle idete nakupovať a zároveň máte ukrutný hlad a smäd, nakúpite dvakrát toľko, než je potrebné. Na všetko máte chuť, všetko už si predstavujete na tanieri a najradšej by ste sa do toho pustili hneď za pokladňou. Nákup plánujte pekne v pokoji, po jedle.

Plánujte jedálniček až po nákupe. Znie to ako rada postavená na hlavu? Ani nie - ak si naplánujete jedálniček z toho, čo už máte doma, nepotrebujete nič dokupovať. Akonáhle ale idete do obchodu so zoznamom podľa receptov, ktoré máte v pláne, je viac než pravdepodobné, že nakúpite aj veci, ktoré využijete len čiastočne, sú zbytočne drahé a potrebujete ich len na jedno jedlo.

Nakupujte variabilné potraviny. To veľmi úzko súvisí s predchádzajúcim bodom. Také veci ako vajíčka a zemiaky využijete rozhodne viac ako kozí syr a bielu reďkev. Veľa potravín sa dá využiť na mnoho spôsobov a sú súčasťou spústy receptov, také je potrebné mať doma.

Nakupujte do zásoby. Sú veci, ktoré sa nekazia, a ktoré jednoducho budete potrebovať vždy. Či už ide o pracie prášky, dámske hygienické potreby, toaletný papier a podobne, sú proste veci, ktoré sa oplatí kúpiť, keď je na ne výhodná ponuka. Len si dajte pozor, aby ste sa nenechali zviesť k nákupu luxusného tovaru, ktorý je aj po zľave drahší než lacnejšie varianty.

Nie je potrebné vždy mäso. Ak razíte teóriu - došlo mäso, došlo jedlo, moc neušetríte. Mäso je pomerne drahá surovina a rozhodne ho nepotrebujeme jesť každý deň. Čo však neznamená, že nepotrebujeme bielkoviny! Tie z mäsa je však možné viac či menej nahradiť aj dostupnejšími variantmi - tvarohom, strukovinami, vajíčkami a pod.

Nie je vždy nutné ísť do supermarketu! Niekedy je dobré staviť sa len do lokálneho obchodíku. Tovar bežnej dennej potreby aj niečo málo na prilepšenie v nich nájdete vždycky, nezavalí vás priehrštie vecí, o ktorých ste nepremýšľali, ale vlastne prečo ich nekúpiť, a ceny väčšinou bývajú priaznivejšie než vo veľkých obchodoch.

Máte nejaké ďalšie tipy, ako odľahčiť rodinnému rozpočtu pri nákupe potravín? Rozpoznali ste triky, ktoré používajú obchody i reklama, a ktoré vás vyložene rozčuľujú? Podeľte sa s ostatnými na Mimibazari!
 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku