Zobraziť přihlasovací formulár

Keď život nachystá single rodičovstvo

  • Publikované:
Keď život nachystá single rodičovstvo

Výchova detí nie je žiadna „dovolenka“, ale pekne drahá, únavná a nekonečná drina. A teraz si to všetko vynásobte dvomi. Dvojnásobná práca, dvojnásobná zodpovednosť, dvojnásobné vyčerpanie. Single rodičovstvo prináša veľa starostí, prebdených nocí, ale aj niektoré chvíľky, kedy si uvedomíte, že je vlastne fajn byť tým jediným v živote svojho dieťaťa. Možno vám pomôžeme pripomenúť si, že samostatné rodičovstvo cez svoju náročnosť nemusí prinášať len samé nevýhody.

Stále viac žien odkladá materstvo na neskôr. Raz je príčinou stále prebiehajúce štúdium alebo sľubne sa rozvíjajúca kariéra. Niekedy sa zase sprvu pevný vzťah po čase rozpadne, napríklad z dôvodu, že si partner vlastne nie je istý, či vôbec nejaké deti chce. A aj keď sa svadba tiež považuje za tak trochu staromódny prežitok, asi máloktorú ženu by nepotešilo to známe: „Vezmeš si ma?“ A inokedy si zase žena uvedomí, že nechce, aby tento pán bol otcom jej detí. Alebo už deti majú, ale vzťah začne drhnúť a napriek všetkej snahe sa nakoniec rozpadne. Rodičov, ktorí vychovávajú svoje dieťa alebo deti samostatne, pribúda.

Nechceme podporovať stereotypy, ale vo väčšine prípadov, keď má deti v starostlivosti len jeden z rodičov, stáva sa ten druhý väčšinou len doplnkom. Komunikácia mnohokrát viazne, na rozhodnutie nie je čas, vôľa alebo možnosť konzultovať. Z jedného z páru jednoducho rodičovská rola tak trochu spadne. Niekedy aj tak trochu úplne.

Máte to vo svojich rukách

Keď ste jediným rodičom dieťaťa, všetky rozhodnutia ležia len na vás. Môže to byť zložitejšie v prípadoch, ktoré sa týkajú disciplíny a dodržiavania pravidiel, ale väčšinou je to skôr oslobodzujúce. Odpadajú večné dohady s partnerom, ako a kde budete vychovávať dieťa, všetky pravidlá určujete len vy. Odmenou vám bude pocit hrdosti spojený s vedomím, že dieťa vediete podľa svojho najlepšieho svedomia. Je to veľká výsada, sprevádzať dieťa životom a veľká zodpovednosť, robiť správne rozhodnutia. Môžete na seba byť pyšní.

Rastiete ako osobnosť

Byť dobrým rodičom je dosť ťažká úloha. Deti sú náročné a musíte na ne vynaložiť veľa energie. Naučíte sa veľmi rýchlo, že nie je nikto, o koho by ste sa mohli citovo alebo finančne oprieť a tieto okolnosti vás budú nútiť nachádzať nové riešenia situácií, rýchle odpovede na otázky a úplne nové nápady. Vaša krivka osobného rastu bude strmo stúpať a stanete sa lepším rodičom a človekom jednoducho preto, že vaše dieťa má mať dobrý vzor. A kto ním asi tak bude, že?

Zorganizujete sa

Bežná situácia, kedy sa vrátite z práce domov a zistíte, že v chladničke chýba mlieko na zajtrajšie raňajky, sa v prípade single rodiča stáva malou nočnou morou. Obliecť deti, posadiť ich do auta a absolvovať ťahanie cez supermarket. Napodiv budete prechádzať okolo strategicky umiestnených lízaniek a hračiek, načo bude nasledovať veľa sklamania, zlostenia a argumentov. Niekoľko podobných skúseností vás naučí myslieť 10 krokov dopredu a svoju schopnosť improvizácie dovediete takmer k dokonalosti.

Nové partnerské vzťahy

Že vám to, že ste single rodič, rozhodne nepripadá ako strategická výhoda pre hľadanie nového partnera? Máte pravdu. Ale je to obrovská strategická výhoda pri hľadaní dobrého partnera. Keďže viete, že zďaleka nemáte zodpovednosť už len sami za seba, máte za sebou veľa skúseností, jasno v prioritách aj v tom, čo od života čakáte, váš ďalší partner nebude len tak niekto. Je pravdepodobné, že z časových aj iných dôvodov priestoru, hľadanie toho pravého nového partnera nebude jednoduché. Ešte k tomu sa vám veľmi zhustí sito, cez ktoré prejde naozaj málokto. Ale keď už prejde, bude to niekto, koho pustíte blízko nielen sebe, ale aj svojim deťom. A všetko bude tak, ako má byť.

Byť rodičom je veľká výzva. Či už ste na ceste s vaším dieťaťom sami alebo nie, darovaná energie a úsilie sa vám vráti desaťnásobne. Je to tá najdôležitejšia práca na svete.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku