Zobraziť přihlasovací formulár

Správna podprsenka vám zmení život

  • Publikované:
Správna podprsenka vám zmení život

...a pritom taká blbosť.“ Legendárny citát sa dá použiť na kde čo, vždy má svoju váhu. A ak ste, dámy, doteraz považovali podprsenku za obyčajnú súčasť oblečenia, verte, že sa vďaka nej dajú robiť hotové kúzla nielen s push-up efektom, ale aj s celou postavou i zdravím. Ako by ste sa mali v správnej podprsenke cítiť a vyzerať, aby ste bezpečne spoznali, že je to tá pravá?

Obvod a objem...?

Sú to síce dva hlavné parametre, podľa ktorých podprsenky vyberáme, ale zďaleka nie sú jediné. Každopádne by sme od nich mali začínať.

Obvod:

  • Meriame ho okolo hrudníka pod prsiami. Avšak podprsenku by sme mali voliť s obvodom menším, ak si nameriate obvod hrudníka pod prsiami 80 cm, je možné, že tá „vaša“ veľkosť bude 70 - 75. Čiže - čo nameriame, nie je dogma.

  • Podprsenku by sme mali mať zapnutú vodorovne, jej pás by sa vzadu nemal posúvať nahor. Nikdy.

  • Nepáči sa vám, že podprsenka robí na chrbte „faldy“? Nevoľte preto väčší obvod. Väčšina žien nosí zlú veľkosť podprsenky, a to preto, že si vyberajú moc veľký obvod. Ak má podprsenka čo držať, to znamená, že nemáte prsia úplne zanedbateľné, musí sa o niečo zaprieť. Takže drobné zárezy nie sú len tolerovateľné, ale dokonca žiaduce (samozrejme všetko s mierou, podprsenka by vás nemala prerezávať napoly).

  • S veľkosťou obvodu sa zväčšuje aj košíček. Takže košíček C pre obvod 70 je menší, než košíček C pre obvod 85.

  • Podprsenku zapínajte vždy na posledné háčiky, podľa nich treba určovať obvod! Každá podprsenka totiž časom, nosením a praním trošku povolí - a presne preto si musíte nechať rezervu na jej uťahovanie.

Objem:

Objemom rozumieme veľkosť košíčka, teda písmenká abecedy A až pokojne O.

  • Nebojte sa veľkého košíčka. Ak ste doteraz nosili podprsenku 85 C a podľa vyššie uvedených rád alebo u odborníčok zistíte, že máte nosiť obvod 70, poskočí vám logicky veľkosť košíčka pokojne na E (záleží samozrejme, od akej značky podprsenku kupujete).

  • Pri meraní sa odpočíta obvod hrudníka pod prsiami od obvodu hrudníka cez prsia a výsledok nám dá podľa tabuliek veľkosť košíčka. Avšak tieto tabuľky sú pre každého výrobcu iné, je možné, že budete mať rôzne veľkosti od rôznych značiek!

  • Veľkosť košíčka určujú kostice. Tie by mali presne kopírovať prsník, resp. mäkké tkanivo. Pri pohybe ani v sede alebo inej polohe, by sa vám nemali zarývať do bokov, mali by presne doliehať na telo a nikde neodstávať - klasickým nešvárom je prípad, kedy podprsenka resp. kostice odstávajú od tela medzi prsiami, riadne nedoliehajú.

Strih, hĺbka a ramienka:

Tak ako vašej postave nesedia každé nohavice, rovnako tak vám nemusia sedieť rôzne strihy podprseniek. Podprsenky majú napríklad rôznu výšku, podľa tvaru, veľkosti a pevnosti pŕs by sme mali voliť takú, z ktorej nám prsia napríklad v predklone nebudú „vypadávať“. Ak sa predkloníte a po narovnaní si musíte prsia upravovať, je s podprsenkou niečo zle.

Veľkosť kostíc nie je všetko, ani ich dĺžka a polomer. Záleží tiež na reálnej hĺbke celého košíčka, a to už je potom na vás, ako to vyhodnotíme. Rozhodne by nemalo dochádzať k efektu „dvojitých pŕs“, kedy sú prsia zboku akoby rozdelené na polovicu.

Ramienka by mali byť utiahnuté dosť na to, aby nepadali, ale zároveň sa vám nesnažili oddeliť paže od tela. Príliš krátke ramienka zapríčiňujú tiež vyťahovanie zadného dielu nahor, čo je extrémne nežiaduce. Podprsenky na väčšie prsia by mali mať automaticky ramienka širšie, predovšetkým kvôli pohodliu.

Čo je to bra fitting?

Skúste zapátrať na internete, či nejaké obchody vo vašom okolí túto službu neponúkajú. Je to proste vyberanie podprseniek na mieru. Spravidla prebieha v špecializovaných predajniach, kde majú na výber z veľkého počtu výrobcov podprseniek a správnym meraním a odhadom vám poradia správnu veľkosť a odporučia ideálne strihy. Táto služba väčšinou nič nestojí, ale ukáže vám možno čiernu dieru na peniaze - akonáhle totiž objavíte, čo a ako správna podprsenka zmôže vizuálne aj čo sa pohodlia týka, nebudete chcieť inak. Bude potrebné obnoviť zásoby.

Podprsenka a zdravie

Podprsenka môže mať vplyv na vaše zdravie, tá nesprávna môže spôsobovať od tukových hrčiek po pálenie záhy. Ako?

Kvôli nedostatočne pevnej podprsenke môžete zažívať problémy s chrbtom, ak máte prsia veľké. Správna podprsenka rozloží váhu, pekne prsia podoprie a uľaví od bolesti. Ak vám ale ľudovo povedané ležia prsia na bruchu, keď sedíte (a v práci napríklad sedíte veľa), môžu vám tlačiť na žalúdok a spôsobovať pálenie záhy, ale aj dlhodobé problémy napríklad v podobe gastroezofagálneho refluxu. Úľavu spoznáte so správnou podprsenkou, ak si teraz klepete na čelo.

Držanie tela tiež hrá svoju úlohu, ženy s väčšími prsiami majú tendenciu ich skrývať a nadmerne sa hrbia (samozrejme existujú výnimky) a tie s malými sa zase často až moc rovnajú a priamia, aby prsia vyzerali väčšie. Obom prípadom môže zamedziť správna veľkosť podprsenky! Zarezávajúce sa kostice zase môžu pri dlhodobom pôsobení spôsobovať rôzne hrčky, väčšinou tukové, ale vydesiť naozaj vedia dosť. Rovnako tak v extrémnych prípadoch môže dochádzať k zápalom tkanív v miestach, kde nás kostice príliš tlačia do tela.

Ako by sme v správnej podprsenke mali vyzerať?

  • Keď zdvihneme ruky nad hlavu, prsia by nemali „vykuknúť“ spodkom spod kostíc.

  • Pri pohľade vzpriamene by sa prsia nemali roztekať do šírky, ideálne by nemali presahovať líniu hrudníka. Vďaka tomuto efektu uvidíte, že vám dobrá podprsenka instantne opticky zhodí niekoľko kíl!

  • Ramienka sa nezarezávajú, prsia nie sú rozdelené na polovicu a nie sú ani pod bradou, ani na bruchu.

  • Prsia zostávajú na svojom mieste aj po predklone.

  • Zadný diel podprsenky môžete od tela odtiahnuť len minimálne, po zložení podprsenky zostáva na tele mierne otlačenie (áno, to je správne).

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku