Zobraziť přihlasovací formulár

Ako zabaviť deti cez prázdniny

  • Publikované:
Ako zabaviť deti cez prázdniny

Všetci rodičia veľmi dobre vedia, že leto, respektíve prázdniny sú jedným z najnáročnejších období roka. Či už to majú deti so škôlkami alebo školou akokoľvek, vždy nastane obdobie trvajúce minimálne jeden mesiac, kedy dieťa zostane „bezprizorné“. Lenže v práci riešime dovolenku, nie prázdniny, takže (ak nepatríte k šťastným výnimkám) každý rok pred nami leží neľahká úloha - ako zabaviť deti?

Samozrejme extrémne záleží na tom, ako sú vaše ratolesti staré, aké sú vaše časové možnosti, kde bývate, ako vám fungujú babičky a ostatná rodina, no proste prázdniny vedia ovplyvniť desiatky rôznych faktorov. Vo väčšine prípadov ukrojíme časť z prázdnin celorodinnou dovolenkou. Môže aj tá byť súčasťou prezieravých plánov na leto?

„Kvôli cenám a prevádzky sme s manželom a deťmi jazdili na letnú dovolenku tesne pred prázdninami, jednoducho sme deťom prázdniny pretiahli - tie posledné týždne v škole sa aj tak nič nedeje. Jeden rok sme išli uprostred júla, pretože sme nedostali inak dovolenku, a bola som extrémne prekvapená, ako úplne inak celé prázdniny prebiehali. Deti sa týždeň pred dovolenkou zabavili chystaním a vymýšľaním blbostí, týždeň po nej strihali videá a upravovali fotky, robili rôzne koláže. Keď sme jazdili cez školský rok, bola celá príprava a likvidácia následkov vlastne len na mne. Zhodli sme sa s manželom, že to za to fakt stálo.“


Veronika B., 44

Pani Veronika má veľkú pravdu. Pretože starosť o zábavu detí počas prázdniny leží do značnej miery na rodičoch, po nejakom čase príde k dobru každá pomoc. Do veku, ktorého určenie závisí do značnej miery aj práve na rodičoch, nemá dieťa svoje vlastné finančné prostriedky, dostatočnú zodpovednosť ani organizačnú kapacitu na to, aby „sa o svoju zábavu postaralo samo“. Čo teda s tým?

Babičky, tábory

Tiež ste trávili v detstve mesiac z prázdnin u babičky? Mnoho z nás a veľa zo súčasných detí to tak má. Určite si spomínate na svojich prázdninových kamarátov, trapasy, ktoré ste sa spoločne snažili ututlať, skvelé jedlo, ktorého bolo toľko, že sa ani nedalo zjesť... a tak ďalej. Ak vaše deti majú tú možnosť a vaši rodičia potrebnú vôľu a trpezlivosť, je to jedna z najkrajších vecí, ktoré môžu deti prežívať. Ale zďaleka nie každá rodina má na vidieku babičku ako z rozprávky, realita býva o dosť iná. A naviac - kto z nás by sa dnes už nebál o svojom dieťati celý deň nevedieť a tŕpnuť, či sa dostaví v poriadku na obed? Čím ďalej mladšie deti už odmietajú takýto štýl prázdnin. Z rôznych dôvodov, či už je to strata kontaktu s partiou alebo pomalé pripojenie k internetu.

Naprosto najefektívnejší spôsob zábavy akéhokoľvek dieťaťa (a to už od celkom raného veku) sú rôzne tábory. Napriek hororovým svedectvám, ktoré sa túlajú po internete, ak venujete výberu správneho tábora trošku času, vaše dieťa čakajú nezabudnuteľné zážitky. A hlavne - úplne iného typu, než sa im bežne cez rok dostáva. Problémom však môže byť povaha a osobnosť konkrétneho dieťaťa, drobná clivota po rodičoch je v poriadku, ale úzkosť z odlúčenia alebo zlé nadväzovanie kontaktov, nespoločenskosť alebo napríklad reálna sociálna fóbia vedia z takého tábora urobiť učinené peklo.

Sústredenie, prímestské tábory

Vynikajúce je, ak vaše dieťa navštevuje krúžok alebo akúkoľvek záujmovú skupinu, ktorá organizuje prázdninové sústredenie. Športy, hudba, divadlo, skaut, turistika... A mnohé ďalšie organizácie určite plánujú cez leto sústredenia, kedy je čas strávený nielen plnohodnotne, ale aj produktívne, príjemne a s ľuďmi a činnosťami, ktoré má vaše dieťa rado.

Máte dieťa doma? Poobzerajte sa po prímestských táboroch. Vždy si preverte organizátorov, ideálne je samozrejme odporúčanie. Môžete tak deťom zaistiť jedno až dvojdňovú zábavu, od kolieskových korčúľ, bazénu alebo zoologickej po návštevy hradov a výlety do prírody, a to za relatívne drobný peniaz.

Domáce aktivity

A je to tu. Asi najzásadnejšou otázkou však je, čo robiť, keď vaše deti zostanú bez programu a ešte sú príliš malé na to, aby si ho zariaďovali samy. Máme pre vás pár tipov, čo môžete zorganizovať a ako sa s deťmi baviť - ale úprimne, bez rodičovského úsilia sa zábava detí úplne nezaobíde!

  • Viacdenné aktivity: Počas prázdnin stratí dieťa absolútne prehľad o tom, či je víkend alebo všedný deň. Nie však vy. Takže stanovanie, výlety, šport... a čokoľvek, čo vás napadne. Letné víkendy sú ideálnou príležitosťou na naozaj rodinné aktivity (bez nutnosti čerpať dovolenku). Ale je jasné, že každý víkend niečo naplánovať nejde. Ako na to? Dohodnite sa s rodičmi kamarátov vašich detí a utvorte na prázdniny niečo ako „detskú skupinu“. Stačí, keď na partiu okolo šiestich detí dohliadnu dvaja dospelí - či už rodičia, mamy kamarátky alebo otcovia kamaráti, a zvyšok dospelého osadenstva má voľno. A čas pre seba.

  • Celodenné aktivity: Máte voľno, ale nemôžete/nechce sa vám ísť nikam na prespanie? Nebudeme vás unavovať tipmi na výlety po okolí, ale skvelá vec, ktorá sa rozmohla až v posledných rokoch, sú rôzne bio farmy. Ovocie, zelenina, zvieratá, mliečne výrobky. Väčšina z nich je nejakým spôsobom otvorená verejnosti a každá návšteva znamená okrem možnosti nakúpiť si vynikajúce potraviny tiež nevšedný zážitok. A odpovede na otázky: Ako sa to robí?

  • Doma: Kameň úrazu. Ako zabaviť deti, ak sú doma? Nikto nechce, aby sa 24/7 pozerali na televíziu alebo boli pri počítači, no nie?

    • Vymyslite prázdninovú hru. Systémom hádaniek, pravidelných činností a napríklad zbieraním bodov alebo odmien sa často zďaleka nepobavia len deti. Vypustite s partnerom svoje kreatívne ja a skúste zapojiť deti do zábavy, ktorá vyplní voľné dni.

    • Doskové hry (alebo akékoľvek iné). A to nie len tak na jedno popoludnie, ale pekne turnaj. Môžete zbierať body za každú hru, zúčastniť sa celá rodina a ten, kto bude mať k určitému dátumu bodov najviac, dostane odmenu. Ak máte viac ako jedno dieťa, uvidíte, ako sa budú snažiť poraziť seba navzájom (a vás!).

    • Varenie a pečenie. Zapojiť deti do chodu domácnosti väčšinou býva problém, ak to je povinnosť. Ale ako zábava? No prečo nie? Vymyslieť jedálniček, vymyslieť vlastný recept, ísť spolu nakúpiť a pozvať babičku s dedkom na obed? Proste čokoľvek vás napadne.

    • Vlastný projekt na záhrade. Ak bývate v domčeku so záhradou, máte napoly vyhraté. Naučiť deti vytvoriť a udržiavať vlastný záhon (s čímkoľvek)? Nakresliť a skúsiť postaviť bunker? Nad takýmito projektmi sa dá stráviť pekne celý deň...

    • Založte prázdninový denník. A každý deň robte záznamy. Nech dieťa zbiera suveníry na pamiatku činností, ktoré cez deň robilo, nech si zapisuje dojmy, kreslí obrázky, nalepuje fotky alebo inak zaznamenáva každý deň. A nezabudnite na vlastné príspevky!

    • Natočte prázdninový film. V dnešnej dobe chytrých telefónov nie je natáčanie ani strihanie videa vôbec žiadny problém. Čo tak malý projekt prázdninového filmu

    • Akékoľvek remeslo. Výroba šperkov, pletenie, háčkovanie, opracovávanie dreva, stavanie alebo opravovanie čohokoľvek, vyšívanie... možno vaše dieťa nájde zaľúbenie v niečom, čo by vás ani nenapadlo.

    • Čítanie. To najlepšie, čo pre seba ako rodič môžete urobiť, je odovzdať deťom záujem o čítanie. Pretože potom je jedno, či je vonku zima a prší alebo že nemá kto vymýšľať iný program. Kniha je po ruke vždy.

Samozrejme vás napadne veľa iných aktivít, bežných, ktoré deti môžu robiť vo chvíľach, kedy majú ničím nevyplnené voľno. Ide o prístup - miesto kúpania v bazéne môžete vyraziť k rieke. Urobiť si domácu zmrzlinu, kresliť na chodníky, zariadiť kartičku do knižnice, urobiť mapu pokladu. Poradia vám články, diskusie, ale predovšetkým vaša intuícia. Poznáte svoje deti, viete, čo sa im bude páčiť. A na druhej strane poznáte tiež svoje možnosti. Keď to všetko zladíte dohromady, čaká vás cez prázdniny veľa krásnych, spoločne prežitých chvíľ.  

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku