Zobraziť přihlasovací formulár

Blogujeme!

  • Publikované:
Blogujeme!

Ako viete, pred nedávnom sme pre vás nachystali sekciu Blogy, v ktorej môžete čítať príspevky ostatných užívateľov, ale čo predovšetkým, písať svoje vlastné! Či už sa chcete podeliť o vtipnú historku zo života, dať tip na skvelé reštaurácie vo vašom okolí alebo napríklad povedať ostatným svoj názor na akúkoľvek situáciu v spoločnosti, v móde, kráse, ale napríklad aj u vás doma. Blog je niečo ako denník, u ktorého môžete počítať s tým, že ho ľudia budú čítať! Ale fenomén blogovanie nie je zďaleka len náplňou voľného času, dá sa ním aj solídne zarábať.

Čo je to blog

Termín weblog, skrátene
blog, sa objavil v roku 1999 a znamená „webový zápisník“. A to je vlastne to najpodstatnejšie - čokoľvek by ste si zapísali na papier, aby ste podporili svoje tvorivé ambície, môžete napísať na web. Je to akási forma denníka, zaznamenávanie každodenných zážitkov, poznatkov a názorov. Dnes sa najčastejšie stretávame s blogmi o móde, kráse a varení, ale nájdete aj o pive, víne, cvičení, ale napríklad aj o elektronike. Veľa blogov má naozaj formu denníka, kedy môžete sledovať svojich obľúbených blogerov deň po dni, zdieľať s nimi ich zážitky a užívať si napríklad skvelú rozprávaciu kondíciu, vtipné komentáre alebo krásne fotky.

Kedy a kde sa vzali

Blogy sú staršie, než si myslíte. A dokonca ešte staršie, než si myslíte teraz. Už od roku 1520 sa nechával Matthaeus Schwarz portrétovať za jediným účelom - aby zachytil svoje módne kreácie. A tak vzniklo takmer 140 akvarelových obrazov, ktoré by sme dnes označili #ootd (outfit of the day). A tiež prvá kniha o móde vôbec. Áno, nie je to blog v dnešnom slova zmysle, ale na podobnom princípe ich je dnes založených väčšina.

V roku 2004 vznikol pravdepodobne prvý módny
blog, akých teraz poznáme veľa. Kathryn Finney založila blog Budget Fashionista a dostala sa dokonca aj do stovky najvplyvnejších Afroameričanov v Amerike. V tom istom roku bolo samotné slovo blog vyhlásené v Amerike slovom roka (rovnako ako pred nedávnom selfie) a obrovský boom blogov prepukol naplno.

Ako blogy fungujú a ako sa na nich dá zarobiť

Väčšina úspešných i menej úspešných blogerov hovorí, že si svoj
blog založili jednoducho zo zábavy. Chceli niekde prezentovať svoje objavy, kombinácie oblečenia, tipy na kozmetiku alebo zaujímavé módne úlovky z ulíc, tzv. street fashion.

Postupne si okolo seba každý
blog, ktorý funguje pravidelne, vybuduje určitú komunitu priaznivcov. Čím väčšia komunita je, tým väčší má bloger(ka) vplyv. A tým viac sa o nich zaujímajú módne, kozmetické a iné lifestylové značky. Pretože blogeri v komunite viac menej určujú názory. Takže dostávajú zadarmo rôzne výrobky, poukážky, pozvánky na predstavenie nových kolekcií a akcie, zadarmo akékoľvek oblečenie atď. Proste za to, že ich u seba na blogu pochvália.

Mať úspešný
blog však nie je len tak, dá sa povedať, že je to práca na plný úväzok pre blogera a na polovičný pre ďalšie profesie. Pretože na svete existujú doslova milióny blogov, je potrebné zaujať, byť niečím originálny a ešte k tomu sa trafiť do vkusu publika. Takže minimálne potrebujete dobré fotografie doplnené ideálne o zaujímavý text.

Ak sa váš
blog rozbehne vo veľkom a publikum narastie, je vaším každodenným chlebom komunikovať s fanúšikmi, časom potrebujete tiež niekoho, kto sa vám postará o marketing a komunikáciu na sociálnych sieťach. Aj keď je samozrejme najlepšie, keď toho čo najviac zvládnete sami.

Blogy, ktoré sú in

Ak sa zaujímate o streetfashion a inšpiráciu, medzi najznámejšie blogy na svete patrí WhoWhatWear.com
 alebo TheSartorialist.com. Tiež môžete zabrúsiť napríklad na lapkinn.com alebo z opačného súdka veľmi užitočný a osvetový populárny blog modnipeklo.cz.

V Slovenskej republike sa od roku 2014 vyhlasuje aj súťaž bloger roka, kde sa v 8 kategóriách vyhlasujú najúspešnejšie blogy, ktoré v SR nájdete.

Máte svoje obľúbené blogy, sledujete ich pravidelne? Chodíte si na ne pre inšpiráciu?
A už ste skúsili písať svoj vlastný blog? Máte nápady, ktoré chcete „dať na papier“? Zaujíma vás, ako budú na vaše články reagovať ostatní? Alebo sa jednoducho chcete vypísať? Začnite na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku