Zobraziť přihlasovací formulár

Ortorexia - zdravé jedlo bez zdravého rozumu

  • Publikované:
Ortorexia - zdravé jedlo bez zdravého rozumu

Mal/a by som jesť viac zdravo.“ Kto z nás si takýto cieľ ešte nikdy nedal? Zdravú stravu do istej miery asi riešime všetci. Zo zdravého stravovania sa stal kult, máme náučné relácie, dokumenty, reality show. Špecialisti na zdravú výživu sú novodobými guru, snáď každý deň sa objaví nová teória, postup a zázračná (alebo kruto škodlivá) potravina. Čo keď sa ale zo zdravého životného štýlu stane nezdravá posadnutosť?

Nie je to jednoduché. Obrovské množstvo informácií, ktoré sa bez akéhokoľvek obmedzenia šíria predovšetkým internetom, je ťažké bez odborných znalostí roztriediť na pravdivé a nepravdivé. Preto existuje v rámci zdravej výživy veľa mýtov. Ortorexia začína vlastne až obdivuhodne. Človek sa rozhodne pre zdravý životný štýl. Na tom predsa nie je nič zlé, nie? Strážiť si jedálniček, pripravovať si desiaty, čítať etikety, poctivo vyberať len to najzdravšie a s najlepším zložením.

Čo je to ortorexia?

Zrazu zistíte, že etiketám neveríte. Je výrobok alebo plodina naozaj bio? A keď si ju kúpim priamo od farmára, čo keď má kontaminovanú pôdu? Aký je stav ovzdušia v mieste, kde sa táto zelenina pestuje? Nemôže ovplyvniť jej kvalitu? To nemôžem jesť, to nie je dosť zdravé.

Ortorexia je porucha príjmu potravy. Rovnako ako anorexia alebo bulímia, môže človeka ohroziť na živote. S tým, ako ortorexia naberá na sile, miznú z jedálnička skoro všetky potraviny, dostaví sa podvýživa a chorý často svoj stav bez pomoci odborníka nezvládne. Pretože časom prestane stačiť iba skúmanie pôvodu, kvality a zloženie potravín, je potrebné skúmať a kriticky hodnotiť tiež spôsoby úpravy, kvalitu varenia, či je pri príprave jedla používané náčinie, ktoré neničí vitamíny. A po takto drastickom výbere naozaj nezostane moc prijateľných potravín.


Zdravý versus štíhly

Najväčším paradoxom ortorexie je, že si postihnutý svoju chorobu privolá tým, že chce byť zdravý. Ortorexia má často podobné príznaky aj následky ako anorexia, ale má úplne inú príčinu. Osoby s anorexiou obmedzujú svoj príjem potravy na úplné minimum preto, že chcú byť štíhli. Ortorektikom zase vďaka ich „vylučovacej metóde“ nič na jedenie nezostane - nič pre nich nie je dosť zdravé.


Kto by si mal dať pozor

Aj ortorexia má svoje rizikové skupiny. Stretávajú sa s ňou predovšetkým ženy, ale hojne ňou (viac ako anorexiou) trpia tiež muži. Všeobecne choroba zasahuje vekovú skupinu medzi 30 a 40 rokmi, sú relatívne úspešní a majú dobrý prístup k financiám aj informáciám. Zo začiatku je totiž fanatický bio život pomerne nákladný.

Ďalšími ohrozenými skupinami sú ľudia s alternatívnymi stravovacími návykmi, čiže vegáni, vegetariáni, frutariáni, ľudia stravujúci sa podľa krvných skupín, makrobioticky atď., ktorí majú so skúmaním potravín, ich zloženia a pôvodu veľké skúsenosti.

Nezasahuje prílišný záujem o zdravé potraviny do života aj vám?

Podľa odborníkov sa s ortorexiou v nejakej forme stretol už každý štvrtý občan našej republiky. Nemusí ísť nutne o vás, ale napríklad máte v okolí niekoho, kto sa snaží o zdravú stravu a pomaly sa mu to vymyká z rúk. Ortoretikovia sa dostávajú do situácií, kedy na návštevách alebo party nejedia, poprípade si nosia vlastné občerstvenie, o ktorom sú ešte presvedčení, že je dostatočne nezávadné. Môžete sa u nich stretnúť s hysterickými reakciami na ponúkanie jedla, často dostanete prednášku o škodlivosti potravín.

Každý ortoretik sa potýka s dilemami ohľadom stravovania takmer na každom kroku, pri každej spoločenskej udalosti a myšlienky na jedlo okupujú jeho hlavu takmer neustále. Ortorexia bola pomenovaná už v 70. rokoch minulého storočia, ale s revolúciou v podobe internetu a nekontrolovateľným šírením informácií na ňu narážame čoraz častejšie. Jej nebezpečenstvo je, že sa maskuje ako vlastne dobrá vec - v čom nás utvrdzujú aj prípady niektorých zdravým životným štýlom posadnutých celebrít.

Našťastie existuje relatívne jednoduchý test, vďaka ktorému si môžeme overiť, či to so zdravou stravou predsa len trochu nepreháňame. Skúste si zodpovedať nasledujúcich niekoľko otázok:

  • Máte pocit viny, keď porušíte diétu?

  • Cítite uspokojenie, keď sa zdravo stravujete?

  • Znížila sa kvalita vášho osobného života na úkor dodržiavania zdravého životného štýlu?

  • Plánujete svoj jedálniček niekoľko dní dopredu?

  • Premýšľate tri a viac hodín denne nad diétou?

  • Zmizli z vášho jedálnička neodvolateľne všetky vaše obľúbené pokrmy?

  • Stal/stala ste sa k sebe prísnejší/prísnejšia?

  • Uprednostníte vždy nutričné hodnoty a kalórie, alebo chuť jedla?

  • Zvýšila sa vaša sebaúcta k sebe samej/samému, pretože žijete zdravšie?

  • Spôsobuje vaša diéta ťažkosti pri stretnutí s priateľmi, s rodinou alebo pri stravovaní mimo domova?

Pomoc ortoretikom

Na čím viac otázok ste odpovedali „Áno“, tým bližšie máte k ortorexii. Všeobecne sa považuje za alarmujúce kladné zodpovedanie troch až piatich z nich. V takom prípade už je vhodné sa minimálne zamyslieť a racionálne zvážiť, či je všetko v poriadku. Vôbec nie je na škodu podstúpiť konzultáciu s odborníkom, najčastejšie psychológom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku