Zobraziť přihlasovací formulár

Alergie a naše chyby

  • Publikované:
Alergie a naše chyby

Sme priamo uprostred najväčšej sezóny alergénov, za jar a leto sa vystriedajú všetky druhy peľov, a každý z nich má svoje obecenstvo postihnutých alergikov. Každý, kto trpí alergiou na pele, vie, že sa toto obdobie roka musí jednoducho prečkať. Ale niekedy si ho sami znepríjemňuje tým, že sme tak trochu lajdáci vo vyhýbaní sa alergénom. Ako sami sebe sabotuje príjemnú jar?

Za naše alergie môže genetika, vplyvy prostredia, zmeny imunity, dokonca je na vine aj globálne otepľovanie. To všetko sú veci, s ktorými toho veľa nezmôžeme (až na to globálne otepľovanie). Často ale svoj stav zhoršujeme životným štýlom a zvykmi, ktoré by sme mali alergii podriadiť. A nie je na tom nič ťažké.

Neumývame si vlasy každý deň. Hoci by sme nemali každý deň vlasy zaťažovať umývaním a sušením, vo vlasoch priľne mnoho alergénov. A tak ich máme tak nejako stále pod nosom. V najvyššej sezóne by sme mali každý večer poriadne vydrhnúť nielen tvár, ale spláchnuť tiež vlasy - nech nie sme alergénom vystavení aj cez noc.

Moc vetráme. Samozrejme, že nemôžeme žiť bez čerstvého vzduchu, ale prístup alergénom do nášho domu by sme mali významne obmedziť. A doma máme veľa lapačov, na ktorých pele priľnú a my sa nie a nie zbaviť protivných prejavov alergie. Skúste vetranie obmedziť, ideálne v období, keď sú vaše alergény najrozšírenejšie.

Filtre v klimatizácii. Je jedno, či doma, v aute alebo v kancelárii - nahromadené pele na filtri v klimatizácii ich jednoducho začnú prepúšťať. Preto ich nezabudnite meniť, rozhodne aspoň po sezóne, aby ste neboli vystavení svojim alergénom aj po jej skončení.

Prať, prať, prať. Oblečenie. Často a na čo najvyššej teplote je to možné. Aj na oblečení zostávajú pele, preto by sme všetko, čo sme mali vonku, mali hneď po príchode domov zložiť a dať do práčky. Na doma by sme mali mať špeciálne oblečenie, v ktorom jednoducho nechodíme von.

Spoliehame na prášky. Väčšina alergikov užíva voľnopredajné lieky na zmiernenie príznakov alergie, ale ako svojou účinnosťou, tak našou neorganizovanosťou, fungujú len tak napoly, občas a niekedy skôr na spanie ako proti alergii. Dobrou alternatívou je pomôcť nosu a slizniciam inak - výplachy dutín mierne slanou vlažnou vodou každý večer sú v sezóne na nezaplatenie, a väčšinou ani nemusíte brať iné lieky.

Máme doma kvety. Väčšinou sme alergickí na skupinu alergénov, preto je možné, že aj neškodná domáca rastlina môže spúšťať naše symptómy. A my si to nevšimneme, pretože si myslíme, že to máme „z vonku“. Skúste zapátrať a zistiť, či to, čo vám skrášľuje domov, neničí vaše dýchanie.

Chlór v bazénoch. Aj výpary na krytých plavárňach sú pre alergika peklo. Chlór veľmi dráždi sliznice, a to alergik v sezóne rozhodne nepotrebuje. Ak chodíte pravidelne (alebo aj len občas) plávať a môžete presedlať na vonkajšie bazény, urobte to. Alebo si dajte pauzu a nahraďte aspoň v sezóne plávanie iným pohybom.

  • Alergiám nerobí dobre tiež cigaretový dym, stres alebo napríklad alkohol. To všetko sú faktory, ktoré síce nijako zásadne neublížia, ale rozhodne nepomôžu - a možno môžeme svoje alergie znášať o mnoho lepšie, keď trošku pozmeníme len pár drobností.



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

LusGo 13. 11. 2019, 18:50
Niekedy sa tomu jednoducho nedá zabrániť. Sú mesiace, kedy ani okno otvoriť nemozeme a všetky alergeny dnu nalietaju. Nám pomohla čistička vzduchu ( https://www.rankito.sk/najlepsie-cisticky-vzduchu/ ) a antialergické sieťky na okná
David719 18. 7. 2021, 14:51
@LusGo U mňa tiež podobne, skúšal som viacero alternatív, ale jednoznačne čistička vzduchu ( https://recenzovo.sk/cisticky-vzduchu/). Dávid