Zobraziť přihlasovací formulár

Keď sa plánuje tehotenstvo

  • Publikované:
Keď sa plánuje tehotenstvo

Niekedy nie je tehotenstvo práve prekvapenie, ale produkt systematickej práce. Každá snaha, ktorú vyvinieme na to, aby sme čo najľahšie otehotneli, sa počíta. Pretože môžeme vytvoriť čo najlepšie podmienky nielen pre počatie, ale aj pre priebeh tehotenstva, pôrodu, šestonedelia a vôbec celého toho obdobia, ktoré je pre matku i celú rodinu síce krásne, ale naozaj náročné. Čo všetko máme vo svojich rukách? Ako si môžeme pomôcť?

Do formy! Ak sme niekedy uvažovali o tom začať, pokračovať alebo intenzívnejšie cvičiť, je pred plánovaným otehotnením tá najlepšia doba. Pretože tehotenstvo a pôrod (a konieckoncov celý štvrtý trimester) sú veľmi fyzicky náročné. A pripravovať sa na futbalový zápas tým, že budeme čo najviac oddychovať, nám asi tiež nepríde ako najlepšia stratégia. Vhodné je kombinovať ako posilňovacie cvičenia, tak kardio. Jedno nám dá silu, druhé výdrž. A oboje budeme potrebovať.

Výživa. Čas sa kráti a my budeme za chvíľu túžiť po zmrzline s cibuľou, zemiakovej kaši s hroznovým vínom alebo iných tehotenských chuťovkách. Práve teraz je tá správna doba na to, aby sme dali telu to, čo potrebuje. A to sú bielkoviny, vápnik, kyselina listová, dobré tuky a tak ďalej. Takže mäso, orechy, zelenina, ovocie, semienka a podobne. Ak je to ťažké, skúste zapojiť partnera. A rozhodne sa vyhnite prázdnym kalóriám a nezdravým jedlám. Aspoň na chvíľu.

Kyselina listová. Je dôležitá nielen pre počatie, ale aj pre správny vývoj plodu. Nájdeme ju v mnohých potravinách, predovšetkým potom v zelenej (listovej) zelenine, ale aj v citrusoch alebo strukovinách, ale pre tieto potreby sa mnoho žien rozhodne pre doplnok stravy.

Váha. Pozor na ňu. Moc málo je komplikácia a moc veľa tiež. Príliš nízka váha môže byť prekážkou otehotnenia, príliš veľká tiež - ale zároveň sa môžu s väčšou pravdepodobnosťou dostaviť komplikácie, ako sú vysoký krvný tlak, cukrovka alebo dlho trvajúci pôrod... a to predsa nechceme.

Prehliadka u doktora. Zájdite si na preventívnu prehliadku k lekárovi. Zverte sa mu s plánovaným tehotenstvom, spoločne potom zostavíte plán vyšetrení, vitamíny, lieky, ak nejaké beriete, a tak ďalej.

Navštívte zubára. Pretože všetci vieme, čo tehotenstvo a dojčenie so zubami vedia urobiť, akú škodu napáchať. Do tehotenstva by sa mala každá žena pustiť s chrupom v čo najlepšom možnom stave. Pretože inak to bude bolieť. A na lieky na bolesť môžeme na dlhú dobu zabudnúť, takže...

Opatrne s kofeínom. V dobe, kedy plánujeme tehotenstvo, by sme si mali znížiť alebo úplne odoprieť stimulanty, ktoré máme v káve, čajoch alebo energetických nápojoch. Ak sme zvyknutí na kávu, môžeme skúsiť prejsť na bezkofeínovú, poprípade ju obmedziť na jednu malú kávu zrána. Rovnako tak môže neplechu narobiť čierny alebo zelený čaj. Na bylinky nie je vhodné prechádzať, pretože niektoré z nich môžu fungovať kontraproduktívne, ale ak to nebudeme preháňať, bude to v poriadku.

Fajčenie? To snáď už ani nemusíme pripomínať. Nielen, že môže spôsobiť ťažkosti vôbec otehotnieť, ale v tehotenstve spôsobuje ťažkosti ako predčasný pôrod, nízku pôrodnú váhu alebo dokonca môže spôsobiť aj potrat. Pred plánovaným tehotenstvom by mali prestať fajčiť obaja partneri, ako kvôli prostrediu, v ktorom sa pohybujú, tak kvôli správnemu fungovaniu tela (môže negatívne ovplyvniť aj mužskú plodnosť).

Alkohol? Pesnička rovnaká, ako fajčenie. Alkohol nie je zdravý a v súčasnom i plánovanom stave by sme sa nezdravým veciam mali vyhýbať. Alkohol môže spôsobovať problémy s počatím, ale v tehotenstve tiež zvyšuje riziko rôznych defektov. Netreba panikáriť, ak sme mali pár pohárikov ešte predtým, než sme tu radostnú novinu zistili. Ale akonáhle to vieme, mali by sme sa od alkoholu držať ďalej.

Rozpočet. Nie všetko sa musí nutne týkať nášho tela. Bábätko nie je lacná záležitosť, už len tých plienok, čo dieťa spotrebuje. Potom je potrebné zaobstarať a zariadiť veľa vecí, navyše sa často zníži príjem rodiny o mamičkin plat. Takže ak plánujeme, mali by sme myslieť aj na túto oblasť. Nie je to romantické, ale zato veľmi, veľmi užitočné.

Benefity, prídavky, nároky. Ak sa chystáme založiť rodinu, je dobré si zistiť, čo to bude pre nás znamenať v pracovnej a sociálnej sfére. Nie je od veci skonzultovať veci s finančným poradcom, so sociálnou správou, s pracovným úradom, s vedúcimi a šéfmi. Tiež je dobré spočítať si náklady a prípadné príspevky, na ktoré môžete mať nárok. Niekedy o množstve vecí len nevieme - a preto ich nemáme.

Čas na to, čo sme vždy chceli. Materstvo aj rodičovstvo sú tou najkrajšou vecou na svete. Ale nalejme si čisté víno - sú tiež dosť obmedzujúce a náročné. Ak teda máme s partnerom vysnívanú dovolenku, zážitok, ktorý spoločne chceme mať, čas a spôsob jeho využitia, ktorý sa páči „nám dvom“, je to tak trošku teraz, alebo nikdy (alebo neskôr, alebo s deťmi). Takže ak do niečoho naozaj chcete ísť, choďte!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku