Zobraziť přihlasovací formulár

10 dôvodov, prečo si tento rok dopriať čo najviac špargle

  • Publikované:
10 dôvodov, prečo si tento rok dopriať čo najviac špargle

Teda ak nie ste alergickí - aj keď špargľa alergiu väčšinou nespôsobuje. A áno, po jej konzumácii bude moč cítiť inak, túto legendu o špargle tiež všetci poznáme. Ale jej sezóna je za rohom a my by sme mali vedieť, prečo je špargľa vynikajúca nielen chuťovo, ale aj pre naše zdravie. Je pomaly čas prestať brať špargľu ako exotiku a pozerať sa na ňu ako bežnú súčasť jedálnička - keď ju práve dostaneme kúpiť.

Málokto z nás si asi špargľu doma pestuje. Je to možné, pre skúsených pestovateľov ide len o prípravu veľmi, ale veľmi kvalitnej pôdy (na jednom mieste nám totiž špargľa porastie pokojne aj dvadsať rokov!). Väčšina z nás ale predsa len uprednostňuje kúpiť si pekný zväzok v obchode alebo niekde na trhu. Tak ako tak - špargľa je určená vlastne skoro na okamžitú spotrebu, v chladničke vám vydrží okolo dvoch dní maximálne.

Najčastejšie ju varíme alebo pripravujeme v pare, skvelá ale je tiež napríklad grilovaná alebo pečená. Tradične sa podáva s bešamelom alebo holandskou omáčkou, soľou a korením. Skvelá je k vajciam, do rizota, do cestovín, k pečenému mäsu, sama obalená a upečená v slanine. Vynikajúca je tiež napríklad krémová špargľová polievka, receptov nejdete nepreberné množstvo. Špargľa má sama o sebe pomerne výraznú chuť, takže ak ju máte radi, môžete ju pridávať, kam vám vaše kulinárske srdce povie.

Prečo je špargľa tak zdravá?

Pretože obsahuje naozaj veľké množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, a to veľmi koncentrovane. Obsahuje predovšetkým vitamíny C, A, K a E, B6, kyselinu listovú, železo, meď, vápnik a trošku proteínu. Okrem spomínaných vitamínov je to predovšetkým práve kyselina listová a vláknina, ktoré u špargle stoja extrémne za zmienku.

  • Je skvelým spestrením stravy pri chudnutí. Sama o sebe má totiž veľmi málo kalórií a vysoký obsah vlákniny, takže nám pomôže nielen s trávením, ale aj nás na dlhšiu dobu zasýti.
  • Pomôže s močovým ústrojenstvom. Obsahuje totiž aminokyselinu asparagín (áno, to je tá, ktorá tak páchne), ktorá nám pomáha zbavovať sa zadržiavanej vody a soli v tele, čím pomáha v prevencii infekcií močového ústrojenstva.
  • Plná antioxidantov - a to špeciálne vďaka farbivám, ktoré obsahuje. Preto je treba špargľu pripraviť tak akurát - pri nedovarení sa plne nerozvinie potenciál na vstrebávanie, pri prevarení látky zničíme. Pozrite sa na ďalšie zaujímavosti o špargle v jednom z našich minulých článkov.
  • Obsahuje vitamín E, čo je vlastne najsilnejší antioxidant. Ten ale vstrebávame oveľa lepšie, keď spolu s ním jeme nejaký tuk - preto je dobré špargľu aspoň pokvapkať maslom.
  • Vďaka vitamínu B6 a kyseline listovej budete mať lepšiu náladu. A vitamín E stimuluje produkciu pohlavných hormónov, takže aj libido sa trošku zvýši.
  • Vďaka minerálom a antioxidantom, ktoré pomáhajú telu regenerovať bunky, pomôže špargľa s opicou (a ako ju (ne) liečiť? Dozviete sa tu.)
  • Obsiahnutá rozpustná aj nerozpustná vláknina celkovo zlepšuje trávenie. Pomôže teda od nadúvania aj zápchy.
  • Kyseliny listovej obsahuje naozaj veľa - a to je dôležité predovšetkým pre ženy, ktoré sa chystajú otehotnieť alebo sú v prvom trimestri tehotenstva. Kyselina listová totiž pomáha predchádzať vývojovým chybám plodu.
  • Pomáha so zrážanlivosťou krvi - obsahuje totiž vitamín K, ktorý je pre ňu esenciálny. Rovnako tak je dôležitý pre silu kostí, pretože pomáha telu vstrebávať vápnik.
  • B12, vitamín, ktorý je tiež obsiahnutý v špargle, je niečo ako prírodné antidepresívum. Pomáha nám s náladou, ale aj s regeneráciou tkanív a s tým, ako energicky sa cítime.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku