Zobraziť přihlasovací formulár

Na čo je dobrý odvar z banánov a škorice?

  • Publikované:
Na čo je dobrý odvar z banánov a škorice?

Ťažkosti so zaspávaním má v dnešnej dobe bohužiaľ stále viac z nás. Môže za to životný štýl vrátane všetkého, čo vás len napadne. Stravovanie, nedostatok pohybu, neustále vystavovanie sa zdrojom modrého svetla (áno, máme na mysli smartphony, tablety, televíziu a ďalšie technické vymoženosti), stres, ktorý sa na nás valí v nebývalej miere a skoro zo všetkých strán. Naša myseľ možno na najvyššej úrovni prijala tento nový a trochu nezdravý svet, naše telo ale stále ešte trošku váha. A často nám nedá spať.

Za väčšinu problémov so zaspaním môže naša zvýšená podráždenosť a excitovanosť. A to na tej najčistejšej úrovni, na tej neurologickej. Stav, ktorý vnímame ako úzkosť, je vlastne porušenie chemickej a tým pádom aj elektrickej rovnováhy v našom tele. A poznáme to všetci, cítime sa unavení, tešíme sa spať, máme dosť času na to zaspať aj spať, nie sme si vedomí ničoho konkrétneho, čo nás trápi, ale napriek tomu všetkému spánok nie a nie prísť.

Akútnu úzkosť spoznáme bez ťažkostí, starosti, ktoré nám nedajú spať a neustále sa nám premietajú v hlave. Stavy, kedy nemôžeme zaspať bez zjavnej príčiny, ale môžu byť aj dôsledkom dlhodobého stresu, ktorý už ani nevnímame. Prijali sme ho ako nový štandard, myseľ sa adaptovala, telo však nie. Čo potrebujeme? Upokojiť sa.

Ingrediencie

  • 1 celý banán (a pretože ho budeme variť aj so šupkou, rozhodne použite bio produkt! Potrebujeme z banánu jeho živiny, nie nálož chémie, ktorá ho má uchovať čo najdlhšie čerstvý.)
  • 2 roličky celej škorice (nie je toľko suchá ako tá mletá a obsahuje viac esenciálnych olejov).
  • 1 liter vody

Postup je jednoduchý. Do kastrólika nalejte vodu a priveďte ju k varu. Vodu nechajte chvíľu variť „naprázdno“, aby sme použili jej čo najčistejšiu formu. Po pár minútach pridajte na kúsky nakrájaný celý banán v šupke, varte asi desať minút. Po desiatich minútach pridajte škoricu - tu by sme nemali variť moc dlho, aby sme nezničili chúlostivejší obsah látok. Tento čaj je prekvapivo chutný, ani nepotrebuje sladiť (z banánu sa vyvarí cukru dosť). Tento čaj by sme mali vypiť zhruba hodinu a pol pred spaním. A verte, že budete spať ako by vás do vody hodili.

Ako to funguje?

Banány sú okrem iného veľkým a významným zdrojom minerálov, najmä draslíka. Kombinácia obsiahnutých minerálov (i vitamínov) prispieva k správnej činnosti nervovej a kardiovaskulárnej sústavy. To má za následok ukľudnenú činnosť srdca, svaly sa zrelaxujú a my sa nebudeme cítiť toľko napätí. Banánové šupky tiež obsahujú väčšiu koncentráciu látok tryptofánu (esenciálne aminokyseliny potrebné na výrobu serotonínu a melatonínu) a melatonínu, bez ktorých sa kvalitný spánok nezaobíde.

Škorica je zase známa pre svoje antiseptické účinky, podporuje správnu funkciu nášho metabolizmu, dezinfikuje útroby, pomáha nám tráviť, a teda dáva veľkú pomocnú ruku pri relatívne bežných problémoch zapríčinených nie práve rozumným stravovaním. Esenciálne oleje (silice) v škorici sú naozaj mocné a ich vplyv na naše zdravie je väčší, než by sme si mysleli.

Prečo variť a nie jesť?

Tento nápoj pripravujeme nie tak kvôli vitamínom, ale kvôli prvkom, ktoré var nezničí, naopak ich z banánu a škorice lepšie extrahuje. K tomu musíme pripočítať fakt, že banánové šupky sú veľkým zdrojom potrebných minerálov, však jesť ich rozhodne nie je pre naše zažívanie dobrý nápad.

  • Jedlo pred spaním zaťažuje našu tráviacu sústavu, a teda, aj keď zaspíme, naše telo stále pracuje - môžeme sa prebúdzať neodpočinutí.
  • Banány predsa len obsahujú pomerne značné množstvo cukru, ktorý nie je vhodné konzumovať pred spaním.
  • Rovnako tak škorica by nás mohla nabudiť (vďaka podpore metabolizmu).
  • Teplo (horúca voda) zabezpečí, že živiny preniknú do nášho tela rýchlejšie, než keby sme banán so škoricou proste len zjedli.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku