Zobraziť přihlasovací formulár

Silnejšie nechty prirodzenou cestou

  • Publikované:
Silnejšie nechty prirodzenou cestou

Rovnako ako väčšina vecí na našom tele, ani tvar a sila našich nechtov nie sú rozdávané rovnakou mierou všetkým. Ak trpíte celý život krehkými, lámavými a tenkými nechtami, na vine nie je nikto iný, než genetika a príroda všeobecne. Kvalitu našich nechtov ale môžeme aktívne zlepšovať - rovnako, ako pokožka a vlasy, aj nechty potrebujú správnu výživu a zaobchádzanie. Takže aj keď neboli zrovna do vienka dané silné a pekne tvarované nechty, môžeme ísť ich kvalite trošku naproti.

Nechty potrebujú predovšetkým dostatok vitamínov a minerálov v našej strave, čo vieme, často tiež berieme doplnky stravy, aby sme ich posilnili. Pestrá strava a tabletky sú ale iba jedna z ciest, ako sa o nechty starať. Moc dobre vieme, že ruky, dlane, prsty a nechty sú jedny z najnamáhavejších častí nášho tela, takže sú neustále vystavené nejakému mechanickému alebo chemickému vplyvu.

  • Obmedziť vplyv chémie je pre zdravé nechty esenciálne. Nechty sú pokryté ochrannou olejovou vrstvou, ktorú keď odstraňujeme saponátom alebo inými upratovacími prostriedkami, tak nechty slabnú, vysušujú sa a sú náchylnejšie na lámanie, štiepenie a iné poškodzovanie. Takže ideálne pred upratovaním alebo prácou s chemikáliami všetkého druhu namazať nechty vazelínou a na ruky pekne ochranné rukavice.

Nezbrusovať, nevyhladzovať! Ak máte nerovné, hrboľaté alebo inak nerovnomerné nechty s ryhami, často príde ako dobrý nápad ich jednoducho zbrúsiť jemnými pilníčkami. Bohužiaľ, v takýchto prípadoch si na nechtoch zbrúsime ich silné časti, a ako porastú, budú oveľa lámavejšie a krehkejšie. Lepší nápad je vyrovnávací lak, ak si chcete vyhrať - vyplňte ryhy a hrbolčeky krycím a bezfarebným lakom na nechty. Vrchné laky sú hustejšie a vyrovnávajú nerovnosti nechtov.

Pilujte správne. Keď už máte odpilované z nechtu, koľko potrebujete, na záverečnú úpravu zvoľte sklenený alebo šmirgľový pilník (rozhodne nie kovový). Posledné úpravy potom zaistíme ťahmi pilníkom po smere rastu nechtov.

So zádermi aj zalomenými nechtami preč. Zádery a zalomené nechty sú väčšinou výsledkom mechanického poškodenia a môžu znamenať infekciu a následné štiepenie. Akonáhle si ich všimnete, opatrne ich odstrihnite – neodtrhávajte.

Pozor na kožtičku. Nepoškodzujte ju a to nijako! Zatláčanie je maximálna forma mechanického poškodenia, ktorú je schopná kožtička zniesť. Z kožtičky nechtového lôžka vyrastá necht, vyživuje ho a zásobuje práve tým nevyhnutným mazom, ktorý je potrebné na ochranu a výživu.

Kúpeľ. Kokosový alebo olivový olej s rozmixovanou alebo rozpustenou tabletou vitamínu E a ľahko zahriať. Ideálna kombinácia pre lámavé nechty. Vyvarujte sa dlhého máčania vo vode! Tá nechty vysušuje, čo vedie k ich štiepeniu a lámaniu.

Dávajte pozor na produkty, všetko, čo vysušuje. Investujte čas a tiež trochu viac peňazí do kvalitných odlakovačov, lakov, starostlivosti a rozhodne udržujte ruky ošetrené a nakrémované.

  • Nechty nie sú nástroj! Ani špáradlo, áno skrutkovač, ani páka, ani nič z toho, na čo všetko ich často používame. Štiepime ich a oslabujeme!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku