Zobraziť přihlasovací formulár

Šikana v práci

  • Publikované:
Šikana v práci

Nová práca, noví ľudia, sľubné začiatky, radostné, aj keď trošku nervózne očakávania. Tešíte sa na nový kolektív, na to, že budete robiť svoju prácu dobre, zoznámite sa s kolegami, vybudujete si dobré vzťahy s nimi aj svojimi šéfmi, konečne sa realizujete na nových projektoch, úlohách a zadaniach. Ale potom príde studená sprcha. Ako rozpoznať nenápadnú a zákernú šikanu na pracovisku? A ako sa brániť? Ide to vôbec?

Aby nedošlo k omylu, v akomkoľvek kolektíve ľudí dochádza a bude dochádzať k nezhodám. Nie všetci si musia byť sympatickí, nemusíte so všetkými zdieľať svoje presvedčenie, názory alebo postoj k pracovnému alebo osobnému životu. V umelo vytvorených kolektívoch k tomu dochádza oveľa častejšie, než napríklad v skupine priateľov, to dá rozum. Ale pracovný kolektív má jedno špecifikum - či už s kolegami alebo šéfmi vychádzate alebo nie, musíte spolupracovať. Nie všetky spory sú ale prirodzené.


Revolúcia v šikane

O šikane medzi mladými a dospievajúcimi na školách sa toho vie pomerne dosť, učitelia a špeciálni pracovníci vedia, kedy a ako zasiahnuť, do hry často vstupujú rodičia, psychológovia a podobne. Ale čo keď sa šikana týka dospelých? Veď predsa v dospelosti by sme mali všetko zvládať a ohlásiť problém s kolegami alebo nadriadenými je predsa len detinské žalovanie. Omyl - rastúca frustrácia na pracovisku môže vyústiť do dlhodobého stresu a ním zapríčinené zdravotné problémy.

S kým vlastne môžeme mať na pracoviskách problémy? Prví, čo každého napadne, sú nadriadení. Ak čelíte šikane zo strany nadriadeného alebo zamestnávateľa, objavuje sa v odbornej terminológii slovo
bossing.

Bossing v sebe môže zahŕňať všetko možné. Do očí bijúce nespravodlivé zaobchádzanie, sankcie zamestnanca, nerovné zaobchádzanie, zadávanie nereálnych úloh, zosmiešňovanie pracovných výkonov, izolácia od ostatných. U bossingu môže ísť tiež o sexuálne obťažovanie. Všeobecne bossing je zneužívanie postavenia k zosmiešňovaniu, ponižovaniu alebo zastrašovaniu. A takýto sústavný tlak môže mať za následok až „dobrovoľné“ ukončenie pracovného pomeru.

Problémy na pracovisku, ktoré väčšinou bývajú menej zjavné, pretože sa ľahšie schovajú za prirodzené antipatie, sú problémy s ostatnými kolegami. Ak vás kolegovia šikanujú, hovoríme o tzv.
mobbingu.

Mobbing má podobné prejavy ako bossing, ale rozdiel je v tom, že agresor je na rovnakej pracovnej úrovni, teda nemá na svojej strane faktor moci. Ide skôr o dlhodobé a drobné komplikovanie života. Môže ísť o úplne zjavné prejavy, ako sú nadávky, urážky, verejné ponižovanie, vytváranie sociálnej izolácie. Ak si kolegovia doberajú váš súkromný život, odlišnosti, šíria o vás ohovárania alebo vás obťažujú sexuálne, nie je to v poriadku. Rovnako tak, ak vám zámerne kladú prekážky v plnení pracovných úloh, napríklad neodovzdávajú informácie a podobne.

Kedy je šikana diskrimináciou?

Často sa šikana v práci (predovšetkým zo strany nadriadených) zamieňa za diskrimináciu. Podľa antidiskriminačného zákona má ale diskriminácia celkom jasne dané kritéria:

  • Rasa a etnický pôvod

  • Národnosť

  • Pohlavie

  • Vek

  • Sexuálna orientácia

  • Zdravotné postihnutie

  • Náboženské vyznanie, viera alebo svetonázor

Posmešky, sankcie a znevýhodňovanie môže mať diskriminačný charakter ako zo strany kolegov, tak zo strany nadriadených. Ak šéf pozve svoju podriadenú na súkromnú schôdzku, tá ju odmietne a on jej následne neprizná prémie, ide o diskrimináciu. Aby išlo o diskriminačný mobbing, musí sa jeho povaha týkať niektorých z vyššie uvedených kritérií. Ak si teda kolegovia uťahujú napríklad z oblečenia alebo rodinného stavu, nejedná sa o diskrimináciu, ale čistú a zlú šikanu.

Brániť sa dá vždy

Ak sa obeť šikany na pracovisku rozhodne svoju situáciu riešiť, je potrebné postupovať systematicky. Vždy je najlepšie pokúsiť sa vyriešiť problém medzi štyrmi očami. Takýto rozhovor nie je od veci si dopredu pripraviť, pokojne si aj spísať argumenty, natrénovať pevný hlas a rozhodnosť.

Ak sa takýto rozhovor nepodarí, prizvite si dôveryhodného a neutrálneho svedka, napríklad kolegu. Ak nie je možné mobbing ani bossing na pracovisku vyriešiť zmierlivými prostriedkami, vždy máte možnosť obrátiť sa na vyššie vedenie. Ak pracujete vo firme, ktorá má
HR oddelenie, také veci sa riešia s nimi.

Keď nezaberie ani toto, existuje možnosť brániť sa mobbingu právnou cestou, to ale využíva málokto. Jeho dokazovanie je totiž veľmi zložité, až nemožné. Väčšinou totiž prebieha buď bez svedkov, alebo sú nejako zapojení aj ostatní kolegovia, a tým pádom nikto vypovedať nepôjde. Je to mrzuté, ale v tomto prípade je najmenej bolestivým riešením z práce jednoducho odísť.

Riešenie problémov so zamestnávateľom, ktorý už nemá nadriadeného, je tiež možné. Obrátiť sa dá na
oblastný inšpektorát práce, ktorý sa pracovnoprávnymi vzťahy zaoberá.

Akonáhle má šikana diskriminačný charakter, otvárajú sa aj nové možnosti, ako sa jej brániť. Kontaktovať môžete verejného ochrancu práv, ktorý poskytuje priamu pomoc obetiam diskriminácie a zaisťuje rovnaké zaobchádzanie.

Smutná pravda

Tou bohužiaľ je, že väčšina prípadov šikany na pracovisku sa riešenia nedočká. Ak je obeť na práci existenčne závislá, väčšinou nezostáva, než „to vydržať“. Avšak často vedie takýto dlhodobý stres k zdravotným ťažkostiam, ktoré môžu vyústiť do dlhodobej práceneschopnosti a napríklad aj strate problematického zamestnania.

Stretli ste sa niekedy so šikanou na pracovisku? Čo je podľa vás len „sranda“ a čo už závažné problémy? Museli ste niekedy riešiť problémy s nadriadenými alebo kolegami? Povedzte nám svoj príbeh!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku