Zobraziť přihlasovací formulár

Aby vaša manikúra dlho vydržala

  • Publikované:
Aby vaša manikúra dlho vydržala

Skúsenosť, že je vlastne jedno, koľko lak na nechty stojí, ako dlho na ňom píšu, že vydrží a tak podobne, má asi každá žena. Niekedy proste lak za dva eurá urobí lepšiu službu ako ten za desať. Čím to je? Predovšetkým kvalitou a úpravou nechtov. Ako zabezpečiť, aby domáca manikúra vydržala čo najdlhšie?

Pretože upravené a udržiavané nechty sú jednou z mnohých dámskych vizitiek, je dobré im venovať náležitú starostlivosť. Ak vás nebaví investovať čas do precíznej manikúry len preto, aby ste na druhý deň (alebo ešte horšie - do pár hodín) videla, ako sa vaše dielo láme, lúpe alebo inak ničí, skúste vyskúšať pár nasledujúcich trikov.

Urobte si čas

Tá správna manikúra totiž zďaleka nezahŕňa len letmé prelakovanie. Aby boli nechty ošetrené, zdravé a lak na nich dlho držal, je dobré si aspoň raz za mesiac dopriať keď už nie profesionálnu, tak aspoň kvalitnú domácu manikúru. Pustite si film, hudbu alebo si pozvite kamarátku, je to ideálna príležitosť všetko prebrať.

Začnite s čistým štítom

Základnou súčasťou starostlivosti o nechty je zbaviť ich všetkých nečistôt, mastnoty, ale aj nánosov zarastajúcej tenkej kožtičky. K tomu je samozrejme potrebné správne náčinie. Prácu si môžete významne zjednodušiť, keď svojim nechtom (i celým dlaniam) doprajete aspoň desaťminútovú vyživujúcu a zmäkčujúcu kúpeľ. Dokonca vám bude stačiť napríklad obyčajná jedlá sóda
.

Tvar a úprava

Snažte sa nájsť optimálny tvar nechtu. Každá žena má inak tvarované nechtové lôžko, tvar nechtu by ho mal čo najvernejšie kopírovať. Nechty pilujte len v jednom smere (viacerými ťahmi), nie systémom sem - tam, hore - dole. V čím viac smeroch budete nechty pilovať, tým viac priestoru im dávate na štiepenie a lámanie.

Starostlivosť o kožtičku

Kožtičku na okrajoch nechtového lôžka nestrihajte, ale zatláčajte. Koža má úžasnú regeneračnú schopnosť, takže zastrihávaním kožtičku len podporíte v raste a odolnosti. Na zatláčanie kožtičky nepoužívajte kovové nástroje, stavte radšej na drevo. A ideálne je pokojne aj obyčajné drievko od nanuku! Odstráňte odumreté kožné bunky a celé nechtové lôžko i s kožtičkou premasírujte vyživujúcou starostlivosťou.

Nepodceňujte základ

Základná podkladová vrstva sú špeciálne laky, ktoré necht vyživujú a spevňujú. Robia ale nielen to - tiež chránia celý necht pred vznikom žltých škvŕn, ktoré sa objavujú, keď si často lakujete nechty farebnými laky.
Ak nepoužijete základnú vrstvu, farba z laku sa do nechtu jednoducho vpije.

Lakujte zľahka

Bohužiaľ si nie vždy kúpime lak, ktorého stačí na dokonalé krytie jedna vrstva. A ak potrebujeme necht nalakovať dvakrát až trikrát, aby sme dosiahli vytúženého odtieňa aj intenzity farby, tak to radšej nalakujeme poriadnou jednou vrstvou.

To však (ako už si snáď každá zažila), nie je tá najlepšia cesta - tak silná vrstva laku neschne a neschne, a aj keď už vyzerá, že zaschnutá je, stačí sa otrieť o nejakú textúru a máte ju otlačenú v nechte. Takže - aplikovať je rozhodne potrebné viac vrstiev, hoci sa to zdá ako zdĺhavejšia varianta.

Necht lakujte od stredu smerom ku krajom a nezabudnite, že pomocou farby môžete opticky pozmeniť tvar nechtu. Necht netreba celý „vyfarbiť“, môžete ho zúžiť alebo zaguľatiť, ako sa vám len bude páčiť.

A vrchná vrstva na záver

Rovnako dôležitá, ako je podkladová báza, je tiež vrchná vrstva. Špeciálne laky určené ako záverečná fáza manikúry nechty chránia, po zaschnutí sú tvrdé a majú vysoký lesk. Vrchná vrstva je veľmi odolná. Zhruba po dvoch dňoch je vhodné ju obnoviť (kvôli jej prípadnému poškodeniu), bez akýchkoľvek ďalších rituálov si nechty jednoducho iba znovu vrchným lakom prelakujte.

Aké máte skúsenosti s domácou manikúrou? Máte nejaké tipy a triky na to, aby lak na nechtoch vydržal čo najdlhšie? Koľko času venujete starostlivosti o nechty? Povedzte to ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku