Zobraziť přihlasovací formulár

Jedlá, ktoré nám pomôžu „sa napraviť“

  • Publikované:
Jedlá, ktoré nám pomôžu „sa napraviť“

Nielen blížiace sa sviatky nám môžu sabotovať snahu o zdravé stravovanie (aspoň na chvíľku). Veď kto by si odpustil veľkonočný mazanec, vianočné hody alebo akékoľvek iné pokušenia, ktorá nám prinášajú dni pracovného pokoja, sviatky, dovolenky alebo napríklad len tak - víkendy. A alebo napríklad náhoda, niekedy jednoducho nestíhame myslieť na zdravé jedlo a sme radi, že deň prežijeme s čo najrýchlejšou energiou. A druhý deň často ľutujeme. Pretože akonáhle si raz zažívanie zvykne...

...respektíve odvykne denne spracovávať nadbytok jednoduchých cukrov, umelých sladidiel, farbív, bielej múky a iných procesovaných potravín, ťažko sa mu potom naskakuje späť. Ak máme „cheat day“, ktorý sme trochu prehnali, ráno sa nenaraňajkovali, na obed si dopriali fast food, popoludní oslávili narodeniny tortou, chlebíčkami, buchtami a alkoholom, asi nám bude na druhý deň trošku ťažko. Našťastie sú tu omega 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nám pomôžu telo zase „normalizovať“, teda dostať sa do stavu, kedy nebudeme mať pocit, že máme v žalúdku kameň, ktorý sa rôznymi cestami snaží dostať von. Špeciálne užitočná je potom kyselina dokosahexaenová (DHA). Okrem toho, že pomáha s kognitívnymi funkciami, upokojuje hormonálnu hladinu, pôsobí na autoimunitné a kardiovaskulárne ochorenia, vie tiež znižovať hladinu cholesterolu, vyživuje nervový systém (a teda aj reguluje svalové napätie a zažívanie), znižuje tlak a pomáha nám v regenerácii. A vie napraviť následky, ktoré na nás mala nadmiera jednoduchých cukrov, ktorá každú vlnu „obžerstva“ neodmysliteľne sprevádza.

Ryby zo studených morí

Nie je tajomstvom, že najviac esenciálnych mastných kyselín je práve v rybom tuku. A tak losos, tuniak, sardinky alebo makrely sú úplne ideálnym jedlom na spravenie. Losos je tiež vynikajúcim zdrojom napríklad selénu alebo vitamínu D. O bielkovinách ani nehovoriac.

Chia a ľanové semienka

Okrem spomínaných mastných kyselín do seba spoločne s týmito semienkami dostaneme tiež vynikajúci zdroj vlákniny, ktorá pomáha baktériám zažívacieho traktu k náprave škôd. Ale pozor, z týchto semienok dostaneme maximum, keď ich rozdrvíme alebo rozmixujeme. Ich šupka je natoľko odolná, že často prejdú naším tráviacim ústrojenstvom takmer nepoznamenané. Až keď ju narušíme, môžeme vstrebať všetko, čo nám poskytujú.

Vlašské orechy

Hrsť vlašských orechov nám poskytne skoro celý odporúčaný denný príjem omega 3 nenasycených mastných kyselín. Navyše vlašské orechy významne znižujú chute na nezdravé jedlá, pretože samy o sebe uspokojujú naše chuťové bunky a zásobujú nás živinami, ktorých nedostatok potom nemusíme chcieť zbesilo kompenzovať.

Šťava z Aloe Vera

Je to taký malý zázrak - vyprosťovák. Šťava je napchatá vitamínmi, minerálmi a aminokyselinami, má protizápalové a upokojujúce účinky (čo je požehnanie pre pokazený žalúdok), upravuje a upokojuje zažívanie a podporuje črevá, aby robili, čo majú.

Slepačí vývar

Vývar je dobrý vždy. Nielen pri zlej nálade, ale aj pri chorobe, prechladnutí alebo problémoch so zažívaním. Pôsobí trošku ako iontový nápoj, obsahuje veľa solí a minerálov, ostatne všetko o ňom si môžete prečítať tu. Dokonca aj upokojuje bolesť a je úplne nenáročný na zažívanie.

Fermentované nápoje a potraviny

Ak ste to prehnali s cukrom (nápoje, alkohol, sódovky, sladkosti, pečivo...), skúste probiotiká. Dajte si do vody lyžicu jablčného octu alebo si otvorte fľašu kombuchy. Rovnako tak pomôžu nakladané uhorky, kapusta, zelenina kimči, ktoré sú tiež vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku