Zobraziť přihlasovací formulár

Kto nás stresuje viac ako deti? Manžel(stvo).

  • Publikované:
Kto nás stresuje viac ako deti? Manžel(stvo).

Respektíve manželstvo. V spoločnosti stále vládne presvedčenie, a potvrdzujú ho vlastne často aj samy mamičky, že dôvod, prečo sú unavené, uponáhľané, nevyspané a často aj tak trochu nešťastné, sú deti. Nie ony samy, tie sú predsa len najväčším zdrojom šťastia pre nás pre všetkých, ale všetky tie práce okolo nich, starosti, zariaďovanie a staranie. Kývate súhlasne hlavou? Skúsme sa na to ale pozrieť inak. Pretože práca okolo detí nie je to, čo nás toľko stresuje.

Výskumu periodika today.com sa zúčastnilo niekoľko tisíc mamičiek, ktoré stanovili priemernú úroveň stresu, ktorú zažívajú, na stupnici od jednej k desiatim niekde medzi osem a pol a... áno, desať. A takmer polovica vinila manžela viac než deti (na výber bolo samozrejme oveľa viac stresových faktorov). Takmer trištvrte mamičiek uviedlo, že obstarávajú takmer všetky domáce práce, pätina priznala nedostatok spánku, ďalšie zase poukázali na to, že nemajú cez deň dostatok času stihnúť všetko, čo by potrebovali a tak ďalej, a tak ďalej.

  • Podľa výskumu Padovskej univerzity dochádza k zaujímavému fenoménu. Keď v páre zomrie žena a je na mužovi, aby prevzal jej povinnosti, jeho zdravie sa všeobecne zhoršuje. Naopak keď zomrie muž a žena je na všetko sama, nielen, že sa jej zdravie nezhorší, má k tomu všetkému zlepšujúcu sa tendenciu. Ako je to možné? Pravdepodobne preto, že spoločne s manželom odpadne významný stresový faktor. Nutné ale dodať, že manželia stres nespôsobujú z veľkej časti zámerne. Ide o pocit, čo by žena všetko zvládať „mala“, keď má muža po svojom boku.

Spoločnosť je k rolám muža a ženy v súčasnej dobe veľmi benevolentná. Tradície využívame, keď sa nám hodia, moderný prístup ani nehovoriac. Niekedy máme práva a nároky úplne rovnaké, inokedy sme zase ako z devätnásteho storočia (najmä keď dôjde na peniaze, prebaľovanie alebo iné nepríjemnosti).

Žena, muž a komunikácia

Všetky vzťahy sú o dohovore a otvorenej komunikácii. Pri sledovaní nejedného páru z okolia, nejednej reality show a nejednej kamarátky sami musíme uznať, koľko vecí sa zmení len po tom, čo si páry o probléme prehovoria, ideálne keď si svoje úlohy na chvíľu prehodia a zistia, čo všetko ten druhý robí, nerobí, zvláda a stíha. Či už musí, alebo si myslí, že musí.

Pretože v hlave skoro každej mamičky a manželky existuje presvedčenie, že musí byť najlepšia, ideálne vo všetkom. Je potrebné mať upratané a usporiadanú domácnosť, skvele zaobstarať stravu pre všetkých jej členov, pri tom všetkom tiež čo najlepšie vyzerať, cvičiť a zdravo jesť, byť svojmu manželovi vynikajúcou milenkou, ale aj priateľkou a vŕbou, na Vianoce a Veľkú noc je potrebné robiť veľké upratovanie , deti voziť z krúžku na krúžok, učiť ich, čo potrebujú, venovať sa im, nech sa bavia, a k tomu všetkému tiež ešte zarábať peniaze, teda chodiť do práce... a tak sa pristihneme, ako o druhej ráno hľadáme na internete najlepší recept na vianočné perníčky pre deti do školy, a to ich ešte máme v pláne upiecť. Pretože zajtra na to nebude čas. A spánok je postrádateľný.

V rodine nie sme len žena a muž, sme matky a otcovia, manželky a manželia, partneri, priatelia a životná opora. Spoločne budujeme šťastie a spokojnosť, nie odškrtané položky na zozname, čo treba vybaviť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

Miroslava14 4. 4. 2019, 11:41
(Y)