Zobraziť přihlasovací formulár

Ste pripravení na sezónu tekvíc?

  • Publikované:
Ste pripravení na sezónu tekvíc?

Tekvica patrí k jeseni rovnako neodmysliteľne, ako farebné lístie. Tekvica je jednou z najstarších ľuďmi pestovaných plodín, má všestranné využitie v kuchyni, dokážeme ju pripraviť na sladko, na slano, ale tiež napríklad ako dekoráciu. Tekvica je jedným z najznámejších symbolov anglosaského sviatku Halloweenu, teda predvečera Všetkých svätých, ktorý sa stále častejšie oslavuje aj u nás, a to 31. 10. Ako prospievajú tekvice nášmu zdraviu a čo všetko z nich je možné pripraviť?

Tekvica obyčajná alebo tekvica turek pochádza zo Strednej Ameriky a najstaršie dochované dôkazy o tom, že ľudia tekvice pestovali pre vlastnú potrebu, sú z roku 5000 pred naším letopočtom. To z tekvice robí jednu z najstarších tzv. kultúrnych plodín.

Tekvica pre naše zdravie aj na chudnutie

Tekvice sú tvorené z 90% vodou, ďalej majú extrémne vysoký obsah vlákniny, ale aj veľa dôležitých minerálov a vitamínov. Medzi tie najpodstatnejšie patrí predovšetkým železo, draslík, sodík a horčík, ďalej potom alfa i beta karotén.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny, zanedbateľnému množstvo tukov a minimálnej energetickej hodnote (tekvica má okolo 100 kJ, teda niečo okolo 25 kcal, na 100 g zasurova) nás tekvica úžasne zasýti, pomáha správnemu tráveniu a dodá telu potrebné živiny. Všetky druhy tekvíc (obyčajná, Hokkaidó, olejná, špagetová, maslová, muškátová...) vďaka obsahu zdraviu prospešných látok dokážu znižovať krvný tlak a dokonca majú protirakovinové účinky!

Tekvica je ideálnou potravinou pre všetkých, ktorí sa snažia redukovať svoju hmotnosť. Je to práve vysoký obsah vlákniny, ktorá pomáha telu sa čistiť od toxínov, ale aj zbavovať sa prebytočného tuku. Tekvica ale obsahuje aj tzv. lipolytický enzým, ktorý pomáha tuky štiepiť a lepšie ich odvádzať z organizmu.

Čo znamenajú tekvice na Halloween?

Z tekvíc sa robia lampičky menom
Jack-o'-lantern, ktoré sú symbolom sviatku Halloween. Aký ale majú význam? Pôvodne sa tieto lampičky vyrezávali z kvaky, zemiakov alebo červenej repy, a dovnútra sa vkladali sviečky alebo žeravé uhlíky. Tieto lampičky umiestňovali ľudia do okien, na priedomie alebo verandy, kde predstavovali duše zomretých osôb a zároveň vítali pozostalých. Zaujímavosťou je, že táto tradícia nepochádza z Ameriky, odkiaľ ju všetci poznáme, ale priniesli ju tam so sebou írski prisťahovalci okolo devätnásteho storočia.

Varíme z tekvíc

Tekvice sú naozaj všestranne využiteľné a patria medzi najobľúbenejšie sezónne potraviny. Ich chuťou i farbou, ktorú tepelnou úpravou nijako nestrácajú, sú stálicami jesennej kuchyne. Svojou chuťou i konzistenciou sa výborne hodia k zemiakom, mäsu, rybám, ale tiež do cestovín alebo rizota. Pri správnej úprave krásne vynikne aj sladkastá chuť a tekvicové koláče, kompóty a rezy sú krásne na oko a vynikajúce na chuť.

Najčastejšie z tekvíc pripravujeme:

  • Polievky

  • Kompóty

  • Koláče

  • Pyré (napríklad v kombinácii so zemiakmi alebo karfiolom)

  • Lekvár

  • Šaláty

  • Buchty

Vyskúšajte recept na vynikajúce tekvicové placky alebo napríklad polievku z tekvice Hokkaidó, siahnite pre inšpiráciu medzi recepty na Mimibazari!

Máte nejaký svoj obľúbený recept z tekvice? A už ste sa s ním podelili s ostatnými na Mimibazari? Aký je váš obľúbený druh tekvice, pestujete si tekvice na záhradke? Povedzte nám o svojich skúsenostiach!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku