Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by nás do smoothie pridávať nenapadlo

  • Publikované:
Čo by nás do smoothie pridávať nenapadlo

Mixované kokteily, moderným jazykom smoothies, sú jedným z najväčších stravovacích hitov poslednej doby. A vôbec sa tomu nečudujeme, jediné, čomu sa čudujeme, je to, prečo nás to nenapadlo skôr. Vo forme nápoja (koktajlu) totiž skonzumujeme takmer čokoľvek, teda aj vrátane vecí, ktoré by sme normálne nezjedli, nemali na ne chuť, zabudli... a tak ďalej. Zďaleka sa nemusíme orientovať len podľa chuti! Je veľa ingrediencií, ktoré chuti nijako neuberú, ale majú pre naše telo nebývalo pozitívny efekt. Čo by sme pokojne mohli do našich koktailov pridávať?

Úprimne povedané, akékoľvek smoothie, do ktorého pridáme banán, bude sladké a dobré. Poďme si teda trošku zaexperimentovať a vyskúšať, čo všetko by nám ešte mohlo byť na prospech.

Tvaroh / tofu. Samozrejme kvôli bielkovinám. Oboje smoothie zahustia, ale nijako zásadne nemenia chuť, len konzistenciu, ktorá bude krémovejšia. A keď pridáme do smoothie obyčajnú polvaničku tvarohu, ihneď zvýšime svoj denný príjem bielkovín zhruba o 25 gramov!

Kefír / jogurt. Probiotické kultúry obsiahnuté ako v jogurte, tak v kefíru, sú pre naše trávenie, črevá a teda aj imunitu a zdravie na nezaplatenie. Nie každý ale ich chuti holduje, tak prečo ich nepridať do smoothie?

Ovsené vločky. Zasýtia, dodajú vlákninu, bielkoviny, majú nízky glykemický index a sú zdravé. Smoothie nám zhustne, ale keď ich skombinujeme napríklad s jablkami, škoricou, medom a vodou, máme vynikajúci kokteil. A keď už hovoríme o škorici...

Korenie. Škorica, kurkuma, chilli, čierne korenie a tak ďalej. Zvlášť prvé dve menované môžu dodať našim kokteilom úplne nový rozmer. A nášmu organizmu zase podporu metabolizmu, ktorú potrebujeme. A ako korenie môžeme tiež počítať ingredienciu nad zlato - zázvor. Ten je ale veľmi výrazný, takže už je potrebné s jeho chuťou počítať.

Arašidové maslo. Alebo mandľové, z tekvicových semienok, čo vás len napadne. Skvelý zdroj zdraviu prospešných tukov (len si musíme strážiť množstvo).

Kokosový olej. Poprípade ten ľanový, korenistý, olivový... lyžičku vo smoothie ani nespoznáme a čerpáme to, čo nám pre naše zdravie môžu priniesť.

Semienka. Výhoda smoothies a kokteilov je tá, že narušia tvrdý a mnohokrát pre nás nestráviteľný obal semienok a my ich tak budeme schopní stráviť a teda načerpať všetky ich prospešné látky.

Brokolica. Čerstvá brokolica je doslova vitamínová bomba (nehovoriac o vláknine). Ružička vo smoothie dodá len ľahko orechovú chuť, inak je úplne neškodná, ale o to viac prospešná.

Zelený čaj. Ten môžeme použiť namiesto vody, ktorou by sme inak smoothie zaliali, alebo ako prášok. Na to ideálne poslúži čaj matcha (mača), o ktorom sa viac dozviete v našom minulom článku. A rovnako tak sa dozviete, prečo je medzi zelenými čajmi kráľom a čo všetko môžeme na svojom tele vďaka nemu vylepšiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku