Zobraziť přihlasovací formulár

Čo by každá žena mala robiť po „tom“

  • Publikované:
Čo by každá žena mala robiť po „tom“

Ženy sa bohužiaľ až nepríjemne často stretávajú s infekciami močového ústrojenstva, ktoré spúšťa (respektíve zapríčiňuje) sex. Nemusí to byť dlhá, dlhotrvajúca a odolná infekcia, ale jeden dva dni nepríjemných pocitov, ktoré môžeme zažívať „po“. A predsa nebudeme na každú takú nasadzovať antibiotiká, to dá predsa rozum. Aj tu platí, že prevencia je lepšia než liečba - ako si teda pomôcť?

Infekcia močových ciest je veľmi bežnou komplikáciou sexuálneho života. Často to zvádzame len na podráždenie, ale faktom je, že keď sa veci „tam dole“ rozpohybujú, baktérie majú pré. A navyše máme spoločne s partnerom vlastne dvakrát väčšiu šancu, že sa zavlečú na miesta, kde nemajú čo robiť. Pretože prsty, pery, sliny, rôzne otvory a orgány sú všetko možné, len nie sterilné.

Nebudeme sa sústrediť na to, čo robiť pred sexom, predsa len nechceme vymazať všetko kúzlo spontánneho, ktoré by sme prevenciou istoiste pokazili. Máme ale niekoľko rád, čo robiť po tom, až vášeň utíchne.

Choďte na záchod. Proste a jednoducho vypláchnuť močovú trubicu, mechanicky odstrániť baktérie, ktoré sa do nej mohli dostať. A močenie je najprirodzenejšou cestou, že áno.

Voda, maximálne neparfumované mydlá. Sprcha je vynikajúci nápad. Len nesmie byť veľmi horúca, aby sme nerozdráždili už tak namáhanú sliznicu a pokožku. Oplach vlažnou vodou by mal byť viac než dostačujúci, avšak ak máte pocit, že potrebujete tiež mydlo, voľte to bez parfumov a špeciálne určené na intímne partie. Inak zmyjete tiež prirodzenú mikroflóru, ktorá nám pomáha sa infekciám brániť.

Zabudnite na hygienické obrúsky. Hoci by boli určené na intímnu hygienu. Aj tie sebejemnejšie mechanicky podráždia intímne partie a skôr baktérií „zapracujú“ do sliznice, než ich odstránia.

Vysušte fénom. S čo najstudenším vzduchom, samozrejme. Viete, v akom prostredí sa baktériám darí najlepšie? V tmavom, teplom a vlhkom. Moc svetla na ona miesta nedostaneme, môžeme ich ale schladiť a vysušiť. Ak máte priestor, siahnite po féne.

Pite vodu! Baktérie budeme musieť vyplavovať čo najefektívnejšie aj naďalej. A sex je pohybová aktivita, ktorá nás zanechá dehydrovaných, aj keď sa myslíme, že sme toho zase toľko nevypotili. Takže po ňom pekne choďte na zvýšený pitný režim.

Dajte si probiotiká. Všetci vieme, že keď sa chceme zbaviť kvasinkových infekcií (alebo zvýšiť imunitu, zlepšiť zažívanie atď.), sú probiotiká jasnou voľbou. Ale zďaleka to nemusia byť len doplnky stravy! Jogurty, kombucha, fermentované potraviny (ako napríklad kimči) ich obsahujú dosť a sú teda ideálnou desiatou po odvedenom výkone.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku