Zobraziť přihlasovací formulár

Jak chytré telefony ovlivňují naše zdraví?

  • Publikované:
Jak chytré telefony ovlivňují naše zdraví?

Áno, sme vďaka nim omnoho výkonnejší, rýchlejší a dostupnejší, všetko je viac efektívne a my sme sa s nimi zžili tak, že si vlastne už ani nespomíname, aké to bolo, keď neexistovali. Opomenieme teraz skutočnosť, že funkcie chytrých telefónov nám život nielen uľahčujú, ale tiež nám z neho uberajú drahocenný čas, a sústreďme sa na fakt, ako chytré telefóny ovplyvňujú naše fyzické zdravie.

Počuli ste o syndróme FOMO? Fear of missing out syndróm je len jedným z novodobých stavov, ku ktorým nás chytré telefóny (a vôbec moderné technológie) môžu priviesť. Viac si o ňom môžete prečítať tu. To ale zďaleka nie je jediná vec, ktorou nás telefóny ohrozujú. Tak poďme na to.

Baktérie. Mobilný telefón patrí k baktériami najzamorenejším veciam denného použitia (a aké sú ďalšie? Prečítajte si tu.) Málokoho z nás ho totiž napadne dezinfikovať, a pritom sa na neho lepí každá baktéria, ktorá ide okolo. Našťastie majú už chytré telefóny odolné povrchy, ktoré sa veľmi dobre čistia, takže sem tam nie je od veci zobrať dezinfekčný obrúsok a uviesť mobil do zdravšieho stavu.

Esemeskový krk“. Dávno už nepíšeme len sms, pravdou ale zostalo, že práca s mobilom ovplyvňuje našu krčnú chrbticu a svaly okolo nej. Vďaka postupným zmenám môžeme cítiť bolesti nielen v tejto oblasti, ale tiež napríklad v ramenách a/alebo pažiach. Mali by sme sa naučiť nie sa k telefónu skláňať, ale naopak zdvíhať si ho do pozície, ktorá je pre náš krk komfortnejšia. A rozhodne si kontrolovať, ako často a v akej pozícii hlavu držíme.

Zablokovaná chrbtica. Tá krčná. Tento nešvár nás sprevádza pravdepodobne od samotného vzniku telefónu, čím viac ich ale používame, tým je to horšie. A čím sú tenšie, tým horšie tiež. Reč je o pozícii, kedy si telefón pri hovore pridržujeme pri uchu ramenom. A to nezriedka končí peknou blokádou alebo svalovým spazmom.

...a šoférovanie. Kto nezažil, neuvedomí si. Písanie textových správ alebo telefonovanie počas jazdy je extrémne nebezpečné. Každé z trošku iného dôvodu - kým u textových správ sa proste a jednoducho nepozeráme tam, kam by sme mali, telefónne hovory zasa zamestnávajú myseľ a jednu ruku na plný výkon. Oboje vedie k enormne zvýšenému riziku havárie z nepozornosti. Nie je to sranda.

  • Mobilné telefóny ale podobne ovplyvňujú aj chodcov. Pár sekundová nepozornosť pri písaní textovej správy nás môže stáť aj život. Vojdeme do cesty, bez toho aby sme sa rozhliadli, zakopneme, spadneme, do niekoho alebo niečoho vrazíme. Možno sa to zdá úsmevné, ale zďaleka nie každá takáto nehoda je na pousmiatie vo virálnom videu.

Surfovanie po nociach. Okrem toho, že si odkladáme spánok samotnou činnosťou, znekvalitňujeme si ho vystavovaním sa modrému svetlu. To ovplyvňuje hormonálne hladiny, ktoré nás za normálnych okolností ukolíšu k spánku. A keď je spánku málo, deje sa kde čo. Ako poznáme nedostatok spánku? Prečítajte si tu.

Boľavý palec. Toľko rozšírené písanie správ nám postupne ovplyvňuje aj palec. Predsa len je pre neho trávenie času v takej polohe dosť neprirodzené a držanie smartphonov nie je práve dlhodobo ergonomické. Bolia kĺby, bolí okolie (pretože si utlačujeme nervy).

  • A keď už je reč o nervoch. Dlhodobé preťažovanie ruky používaním mobilného telefónu nám ich môže pekne pocuchať. Často totiž robíme jednu vec - keď píšeme, čítame alebo len tak surfujeme (alebo pracujeme, samozrejme), ruku s telefónom si oprieme o lakeť. A to môže zapríčiniť dlhodobé utlačenie tadiaľ vedúcich nervov - čo pocítime mravčením v malíčku. V takom prípade je to jasné znamenie, že máme lakeť ohnutý a zaťažený už moc dlho.

Interferencie. Chytré telefóny môžu vďaka svojim sieťovým funkciám rušiť alebo inak kolidovať s ostatnou elektronikou (len si uvedomte, ako začne prskať rádio, keď okolo letí hovor alebo sms). Na tom by nebolo nič dramatické, ak by telefóny neovplyvňovali funkcie napríklad pacemekrov, implantovaných defibrilátorov alebo načúvacích pomôcok.

Omyly, nepozornosť. Narušenie pozornosti nie je nebezpečné len pre vodičov alebo chodcov. Keď ide o profesie, ktoré by mali byť maximálne sústredené na to, čo robia, môže dôjsť aj k vážnemu zanedbaniu. Hovoríme napríklad o lekárskom personáli, pomáhajúcich profesiách alebo tiež napríklad povolaniach, kde sa pracuje s číslami a tabuľkami.

Ako blízko, tak ďaleko. Chytré telefóny a internet nás síce spojili s ľuďmi, ktorí sú od nás ďaleko, odďaľujú nás ale od ľudí, ktorí sú blízko. Len sa rozhliadnite okolo seba a uvidíte, koľko párov sedí v reštauráciách síce spolu, ale každý s mobilom, koľko rodinných osláv prichádza o členov, keď si namiesto toho, aby si užívali „tu a teraz“, píšu s inými alebo prezerajú sociálne siete . Aj keď si telefón položíme na viditeľné miesto v situácii, keď hovoríme so svojimi blízkymi, naša pozornosť voči nim upadá. Na úkor chytrého telefónu.

  • Naše telefóny možno sú chytré. Ale ako chytrí sme my? Snáď natoľko, aby sme sa nimi nenechali len ovládnuť, ale ani fyzicky poškodiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku