Zobraziť přihlasovací formulár

Ak trpíte zápchou, týmto potravinám sa oblúkom vyhnite

  • Publikované:
Ak trpíte zápchou, týmto potravinám sa oblúkom vyhnite

Diétne chyby, málo pohybu, životný štýl, ale napríklad aj chronický problém. Ak človek „nejde“ častejšie ako trikrát týždenne, už je to so zažívaním na zamyslenie. Ženy sú k tomuto nepríjemnému stavu náchylnejšie viac než muži a zápcha je veľmi život znepríjemňujúci problém súčasnej spoločnosti. Aké sú základné poučky na to, aby sme ňou netrpeli? A keď už sa stane, akým potravinám sa naozaj radšej vyhnúť?

Proti zápche sú najúčinnejšie tri zásadné veci. A budete prekvapení, na prvé tri priečky sa nedostal pohyb, aj keď ten nikdy neuškodí a na vyprázdňovanie má tiež veľký vplyv.

  • Dostatočný príjem vody.
  • Dostatočný príjem vlákniny.
  • Dostatočný príjem sacharidov.

Možno sa čudujete napríklad tým sacharidom. Sú to ale práve ony, ktoré zmäkčujú stolicu a sú nutné na tvorbu hlienov (a tiež sĺz alebo slín), ktoré nám pomáhajú s vyprázdňovaním. Rovnako tak dvojsečná je vláknina. Ak máme vysoký príjem vlákniny, ale nemáme dostatok vody, náš stav (zápcha) sa môže ešte naopak zhoršiť. Preto je teda potrebné dbať na všetky tri tieto kategórie.

A teraz to vezmeme z opačného konca - keď už je zápcha tu, čo nejesť, aby sme si ju ešte nezhoršili?

Vyprážané dobroty. Platí tu pravidlo, že jedlá bohaté na tuky sú väčšinou veľmi chudobné na vlákninu. A tukom trvá oveľa dlhšie, než mobilizujú zažívací systém a než naše telo opustia. Preto, ak sa cítime nie práve fit, čo sa zažívania týka, mali by sme sa smaženému a všetkému, čo je bohaté na tuky, radšej vyhnúť.

  • Vyprážané pochúťky sú tiež veľmi často obaľované v bielej múke, teda v tej procesovanej. Tá sama o sebe toľko neškodí, len do seba dostávame hmotu, z ktorej vlastne nič nevyužijeme. Biela múka (a teda aj pečivo a ostatné veci z nej vyrobené) majú takmer nulový obsah vlákniny, a ak nekonzumujeme adekvátne porcie ovocia, zeleniny alebo celozrnných výrobkov, môže sa stať, že pravidelne rozhodne chodiť nebudeme.

Mliečne výrobky. Ale len, ak trpíte intoleranciou k laktóze. Inak je to, že mliečne výrobky spôsobujú zápchu, tak trošku niečo ako mestská legenda. Bohužiaľ, smutným faktom ale je, že disacharid laktózu má problém spracovať stále viac ľudí. Avšak jeho konzumácia u nich vedie skôr k hnačke, než ku spôsobeniu zápchy. Ak je intolerancia malá, môže laktóza spôsobiť plynatosť, čo spoločne so zápchou rozhodne netvorí dobrú kombináciu.

Banány. Ďalšie prekvapenie. Sú síce bohaté ako na sacharidy, tak na vlákninu, ale majú tendenciu skôr veci spomaľovať, než zrýchľovať. Aj preto sú jednou z prvých potravín, ktoré jeme, keď trpíme hnačkou. Takže banány, zvlášť tie nie úplne zrelé, nám pri zápche rozhodne veľmi nepomôžu.

Marhule (a sušené ovocie). Marhule majú podobné účinky ako banány, čerstvé by sme ich preto nemali rozhodne pri zápche konzumovať. Ešte horšie je to ale so sušeným ovocím. To obsahuje veľké množstvo vlákniny a je ľahké to s ním trošku „prehnať“. A tak je možné, že dôjde k situácii, ktorú sme popisovali vyššie - budeme mať veľa vlákniny, ale neadekvátne málo vody. Čo znamená jediné - zhoršenie zápchy.

Čaj. Toto môže byť prekvapenie, ale nemyslíme čaje v zmysle bylinkových, tie väčšinou nemajú efekt žiadny alebo pozitívny. Hovoríme ale o čajoch čiernych, ktoré obsahujú veľké množstvo tanínov, trieslovín, ktoré majú zvieravé účinky a to sa prejavuje nielen trpkou chuťou, ale tiež tým, že robia stolicu tvrdšou. Ďalšou vecou je obsah kofeínu, ktorý by síce mohol čreva rozpohybovať, ale to len v prípade, že vykompenzujeme jeho dehydratačné účinky. A sme zase späť pri vode.

Ryža. A zase - podobne, ako s múkou, hovoríme predovšetkým o bielej ryži. Hoci je pre nás dobrým zdrojom polysacharidov, ktoré do istej miery nutne potrebujeme, má tendenciu v zažívacom trakte zostávať dlhšie, než napríklad ryža hnedá. Ide opäť o to, že jej chýba vláknina, ktorá sa stratí v procese jej spracovania. Suchá biela ryža je pre nás požehnaním, keď trpíme hnačkou, keď je to ale naopak, mali by sme sa jej vyhnúť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku