Zobraziť přihlasovací formulár

Čo sa nám svaly snažia povedať

  • Publikované:
Čo sa nám svaly snažia povedať

Ak nás bolí zadok po tom, čo sme urobili asi milión drepov, nie je žiadna raketová veda rozlúštiť, čo sa stalo. Čo ale tie podivné kŕče, bolesti a chvenie? Je to vážne? Keď sa hýbeme, cvičíme a máme pravidelnú námahu, sem tam sa stane, že naše svaly nejako zaprotestujú. A my zrazu nevieme, čo sa stalo. Natiahli sme si ich? Praskli? Potrebujeme viac odpočívať alebo radšej ešte pritvrdiť? Znamená bolesť svalov, že sme slabí? Alebo že sme to prehnali? Trik je v tom, že príčiny môžu byť rôzne. A rovnako tak i riešenia.

Potrebujeme viac odpočívať. Keď to niekedy preženieme s cvičením (alebo začneme zdvíhať váhy nerozohriati), sval celkom rýchlo nadobudne na objeme a v jeho obale sa vytvoria malé trhlinky. Keď sa potom do nich rozleje kyselina mliečna, tak to pekelne bolí. Telo musí najskôr zahojiť tieto malé trhlinky, až potom začne budovať svalovú hmotu. Ak svaly po jednom alebo dvoch dňoch stále bolia, musíme na ne pomaly a opatrne. Vyhýbať by sme sa mali náročnejšiemu cvičeniu, namiesto toho radšej vyraziť na prechádzku a hlavne - zostať hydratovaní.

Natrhnutý sval? Niekedy nás bolí jeden sval viac než všetky ostatné na tele. Potréningová bolesť by mala odznieť približne 72 hodín po cvičení, ak neodznie, mali by sme venovať pozornosť symetrii bolesti - ak sa svalové vlákno natiahne alebo natrhne, ide o jednostrannú bolesť, veľmi dobre lokalizovanú. Keď si sval naozaj natrhne, pocítime pri tom bolesť - teda priamo pri cvičení v momente, kedy sa to stane. Sval sa navyše skráti a urobí sa na ňom „hrča“. Natiahnutý sval väčšinou vyliečime doma odpočinkom, prikladaním ľadu, udržiavaním vo zvýšenej pozícii a v kompresii, ak ide o závažnejšie stavy, je potrebné vyhľadať lekára.

Nepijeme dosť. Dehydratácia zvyšuje riziko kŕčov a svalových spazmov, pretože, ako vieme, bez vody nefunguje nič správne, a to ani roznos potrebných minerálov a vitamínov po tele. Na pitný režim by sme mali dbať nehľadiac na to, či cvičíme, ale ak áno, tak by sme si mali dopriať pauzy na pitie a rozhodne si nemyslieť, že k litru, čo vypijeme v posilňovni, stačí pridať ďalší liter - a máme na deň postarané. To, čo vypijeme pri cvičení, by sme do celkového príjmu vody za deň ani nemali počítať.

Potrebujeme minerály. Popíjanie vody po celý deň je síce dôležité, no často to nestačí - alebo to dokonca môže aj do istej miery škodiť, ak sa poriadne nestravujeme. Svaly potrebujú nielen dostatok vody, ale aj poriadne zásobenie minerálmi, respektíve ich ionizovanými formami (hovoríme o elektrolytoch, iontových nápojoch). Potrebujeme teda doplniť soli a keď nechceme siahnuť po sladených (prírodne alebo umelo) športových nápojoch, máme tu banány, solené orieškové maslá alebo napríklad mlieko. A ...alebo napríklad tiež pivo. Ale iba jedno!

Možno budeme chorí. Svalová slabosť a bolesť je často jedným z prvých príznakov prechladnutia alebo chrípky. Je teda potrebné začať protiútok! Ďalšou možnou príčinou svalovej bolesti alebo slabosti môžu byť lieky, ktoré užívame. Ak sa tieto stavy objavili potom, čo ste nasadili nové lieky, informuje o tom svojho lekára.

Bola veľká oslava. Alkohol je nielen metla ľudstva, ale poriadna záťaž organizmu. Aktivuje imunitný systém, ktorý okamžite spôsobí reakciu podobnú tej zápalovej, navyše dehydruje a odplavuje z nášho tela všetko, čo potrebujeme. Ak sa chceme vyhnúť pocitu, že sme ubehli maratón miesto posedenia s priateľmi, je viac než vhodné prekladať drinky čistou vodou - čím viac, tým lepšie.

Posúvame hranice, ale moc rýchlo. Cvičenie by nikdy nemalo byť bolestivé, aj keď trocha únavy, chvenia a pocitu, že svaly „cítime“ je v poriadku ako počas, tak aj po cvičení. Nikdy by sme ale nemali ísť cez svoje hranice. Čo často bohužiaľ zistíme, až keď ich prekročíme. Záťaž by sme mali pridávať postupne a byť tak trpezliví, ako to len ide. Ak sa nám pri cvičení trasú svaly alebo preskakujú kĺby, rozhodne to neznamená, že si máme nabudúce naložiť viac. Môžeme skúsiť buď menej, alebo s rovnakou váhou a trebárs sa viac sústrediť na techniku cvičenia, než na pridávanie záťaže. A nebojte sa, časom všetky tieto nepríjemnosti vymiznú, lakte, ramená i kolená prestanú preskakovať, rovnako tak nás prestane pichať v boku a zrazu zistíme, že sa nám cvičí oveľa ľahšie ako naposledy. Len to chce pár týždňov vydržať, nenechať sa odradiť, ale ani zviklať k tomu, postupovať dopredu rýchlejšie, než je naše telo schopné.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku