Zobraziť přihlasovací formulár

10 lekcií pre naše deti

  • Publikované:
10 lekcií pre naše deti

V dospelosti má každý svoj život pevne v rukách. Lenže niekomu sa opraty držia lepšie, inému horšie. Čím to je? Ak sa v dospelosti snažíme zmeniť zvyky, ktoré máme z detstva, alebo si ich naopak vybudovať, pretože ich nemáme, čaká nás poriadna drina. Pretože čím starší pes, tým ťažšie je ho ten nový kúsok naučiť. V dnešnej dobe je ale okrem tých zvyklostí, ktoré by nás napadli, nutné myslieť aj na iné - vyložene moderné. Čo by sme teda u svojich detí mali budovať?

Jesť raňajky. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Tým prvým sú samozrejme zdravé stravovacie návyky, naštartovaný metabolizmus, príjem živín. Tým ďalším ale je tiež to, že sa deti naučia prirodzene hospodáriť s časom a ráno sa neponáhľať. Je dobré prijať za vlastné, že raňajky v čo najväčšom možnom pokoji je prirodzená a nemenná súčasť každého dňa.

Je v poriadku robiť si starosti. Chlapci neplačú a veľké dievčatá tiež nie sú síce nenápadné, ale často veľkú škodu páchajúce vety. Pretože budúcnosti sa obávame všetci. Či budeme mať peniaze, či neprídeme o prácu, či budeme všetci zdraví a tak ďalej. O obavách treba v dostatočnej (ale nie premrštenej) miere hovoriť, aby sa vysvetlila atmosféra doma. A najdôležitejšia lekcia pre naše deti nie je to, že máme obavy tiež, ale to, ako sa s nimi vyrovnávame.

Štíhlejší neznamená lepší. Je dôležité byť zdravý a fit, nie štíhly a hladný. V dnešnej dobe už deti okolo desiatich rokov (a niekedy aj skôr) skúšajú diéty a rôzne iné spôsoby, ako byť čo najštíhlejšie. Pozitívny sebaobraz je dôležitejší než ten, ktorý nám predkladajú ostatní - a to ešte boh vie, či. Je dôležité sa o svoje telo starať, dobre ho živiť a náležite trénovať, ale kilo sem, kilo tam nehrá rolu. Pretože keď sa cítime dobre, je to vidieť.

Pri riadení auta sa ne- *** Doplňte sami. Nepísať, netelefonovať bez hands free, rozhodne nepiť a nebrať drogy, radšej ani nefajčiť. Príde vám to ako samozrejmosť? Dnešnej mladej generácii ani nie. Až nabudúce pôjdete autom, pozerajte sa okolo seba na ostatných vodičov. Tí okolo dvadsiatky mobil v ruke držia skoro stále. Natáčajú videá, píšu správy, majú videohovory, volajú, niekedy dokonca prezerajú sociálne siete. Hovoria tomu multitasking, v skutočnosti je to však smrtiaci hazard.

Spánkom k zdraviu. Poriadny, výdatný a zdravý spánok je to najblahodarnejšie, čo svojmu telu môžeme dopriať. Prispieva ako k mentálnemu, tak k fyzickému zdraviu, bez neho a bez vody sa v živote nezaobídeme. Veľa zdravotných ťažkostí (vrátane odolnej nadváhy) môže byť spôsobené nedostatočným alebo nekvalitným spánkom. A ideálna pre zdravý spánok je rutina (chodiť spať a vstávať v rovnakom čase), tma a správna teplota.

Milovať zeleninu. Kde sú doby, kedy zelenina znamenala dusenú mrkvu, kalerábovú kapustu alebo rozvarenú brokolicu. A len si spomeňte, s akou chuťou ste si sami dávali čerstvú alebo trebárs aj varenú zeleninu. Počas rokov na to však zabudneme a nahradíme kedysi úplne bežnú zeleninu lákavejšími vecami, pretože nám už nikto neprikazuje, čo máme jesť. A aj teenagera môžeme prinútiť spomenúť si, ako to bolo fajn, keď sme z papriky a paradajok vykúzlil na večeru na tanieri chutný úsmev.

Online inteligenciu. Všetky sociálne siete, ale aj príspevky v diskusiách, osobné profily a podobne sú dnes zneužiteľné. A my musíme deťom vysvetliť a nastaviť im ako normálne, že sa nezdieľa všetko všade, aké sú nástrahy kyberšikany, ako funguje online komunikácia a aké sú jej nástrahy. A tiež, že čokoľvek je jednou online, online zostane - a bude to dohľadateľné aj pre budúceho partnera alebo napríklad zamestnávateľa.

Je sa spoločne. Aspoň teda občas. Večera každý deň? Ideálny stav. Ale aj nedeľný obed je dobrý. Vytvoriť bezpečnú, príjemnú a pokojnú rodinnú atmosféru je nad plným tanierom najjednoduchšie. Je to miesto a čas, kedy sa zdieľa, čo je nové, kedy sa smeje a všetci navzájom sa majú radi.

Spýtaj sa ma na čokoľvek. Na drogy, na vzťahy, na sex, na učenie, na budúcnosť. Neexistuje tabu. Pre každého rodiča je výhodné, keď je on sám zdrojom informácií a vie, s čím jeho dieťa pracuje. A vytvoriť prostredie plné dôvery je pre vzťahy v rodine úplne na nezaplatenie.

Váž si svojich priateľov. Učíme deti, že by mali byť ku všetkým slušné, ale to neznamená, že každý je ich priateľ. Veľká téma dnešných (a nielen dnešných) detí je všeobecná popularita, avšak každé dieťa by malo vedieť, že dvaja až traja blízki priatelia vydajú za celú skandujúcu telocvičňu ľudí, ktorých tak povrchne poznáme. Deti by sme mali už odmala viesť k tomu, aby si hľadali skôr „spriaznené duše“. Pretože všetci máme priateľov, ktorí s nami zostávajú od detstva, a snáď každý môžeme povedať, že je to veľmi, veľmi špeciálne puto.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku