Zobraziť přihlasovací formulár

Spoznáme alergiu na jedlo?

  • Publikované:
Spoznáme alergiu na jedlo?

Veľa z nás sa stretáva s alergiami na nejaké potraviny alebo skupinu potravín (ono nešťastie väčšinou nikdy nechodí samo). A mnohí z nás v minulosti na nič alergickí neboli. S alergiami sa rodíme, to je jasné, ale veľká časť z nich sa nám vyvíja až v priebehu života. Preto si často dlho nie sme vedomí toho, že nepríjemné pocity, ktoré zažívame, môžu byť príznaky novej alergie na jedlo, ktorá sa objavila proste len tak z ničoho nič.

Vyvinutie alergie počas života je z teoretického hľadiska veľmi zaujímavý problém, ide totiž o situáciu, keď náš imunitný systém stratí toleranciu k alergénu, ktorému bol po celé roky vystavovaný. Alergia na jedlo znamená, že si naše telo pomýli alergén s látkou, ktorá nás ohrozuje, a snaží sa ju odbúrať. Najčastejšie alergie na jedlo medzi dospelými ľuďmi sú na plody mora, arašidy, mliečne výrobky a rôzne druhy ovocia a zeleniny.

Alergické reakcie sú dosť nepredvídateľné, môžu zasiahnuť naše zažívanie, respiračný trakt, dokonca aj srdce, záleží na konkrétnom koktailu protilátok, ktorý si naše telo vymyslí.

Koža. Svrbenie, začervenanie, opuch, šupinatenie, ekzém. Predovšetkým na rukách, chodidlách a kĺboch. Akútne sa môže alergia na jedlo prejaviť začervenaním kože okolo úst a / alebo opuchom pier.

Slabší pulz. Niektoré príznaky alergie na jedlo môžu ísť oveľa hlbšie než len po povrchu. Niektoré alergické reakcie môžu spôsobiť náhly pokles tlaku a spomalenie tepu. Ak počas jedla alebo po ňom zažívate náhly pokles tlaku, môže útočiť alergia. Ak však máte prirodzene nízky tlak, niekedy ani nezaznamenáte jeho pokles po jedle. Ak sa ale po jedle cítite slabí a máte slabý pulz, môže ísť o príznak alergie. A ako všetky príznaky alergie, aj tento sa môže prejavovať s akoukoľvek intenzitou. Ak teda cítite po niektorých jedlách malátnosť, určite to nenechávajte len tak.

Ústa nefungujú. Alergie predovšetkým na isté druhy ovocia a zeleniny sa môžu prejavovať tak, že nám vyschne v ústach a začneme sucho pokašliavať, pretože nás dráždi sliznica. Tieto alergény sú totiž podobné peľu, prejavy reakcie na ne sú podobné peľovej alergii. Sliznica úst i pery nás môžu začať svrbieť a kašleme - tieto príznaky odznejú za chvíľu po zjedení tohto jedla.

Tlak na hrudníku, zúžená cesta pre sústo. Ak máte problémy so prehltnutím jedla, cítite, že sa vám hrudník akoby stiahol, môžete zažívať eozinofilnú ezofagitídu, relatívne zriedkavé ochorenie pažeráka, ktoré je často viazané na niektoré typy alergií. Sústo jedla ako by viazlo v tráviacom trakte, nedá sa poriadne prehltnúť.

Problémy so záchodom. Ak sa vám z jedla robí zle, cítite sa malátni, bolí váš žalúdok alebo musíte okamžite na záchod, nemusí ísť hneď o otravu z jedla - veľmi podobné príznaky má napríklad intolerancia laktózy. Veľmi často riešime tieto problémy tým, že sa jedlám jednoducho vyhýbame. Je ale dôležité vedieť, či ide „len“ o intoleranciu, alebo o alergiu - tá môže mať oveľa vážnejšie príznaky. Ak vás pohár mlieka pošle „iba“ veľmi rýchlo na záchod, pravdepodobne ide o intoleranciu

  • Ak máte podozrenie na to, že ste na nejaké jedlo alergickí, nemali by ste si to nechávať pre seba a zveriť sa lekárovi. Aj pri miernych alergiách by ste so sebou mali nosiť lieky na ne, ktoré vám pomôžu od akútnych príznakov, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné, ale aj nebezpečné - práve svojou nepredvídateľnosťou intenzity reakcie.
  • Viete, aký je rozdiel medzi alergiou a intoleranciou? Alergia je reakcia imunitného systému, kdežto intolerancia je chyba nášho metabolizmu, chýbajú nám látky, ktoré pomáhajú „alergén“ spracovávať (a vyskytuje sa práve ona plynatosť, nevoľnosť a nutkanie na záchod, hnačky). Najčastejšia intolerancia sa vyskytuje práve na laktózu..

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku