Zobraziť přihlasovací formulár

Naše najčastejšie nezdravé reakcie na stres

  • Publikované:
Naše najčastejšie nezdravé reakcie na stres

Bohužiaľ, málokto, keď je v strese, sa rozhodne a ide pomáhať ako dobrovoľník do azylového domu, vybehne do prírody alebo ticho medituje. Väčšina z nás má svoje drobné únikové cesty, ako si od stresu nie pomôcť, ale dočasne uľaviť. Pretože systémové opatrenie je ťažké, dlhodobé a náročné, a my potrebujeme uľaviť hneď teraz. Je to v poriadku, všetci to poznáme, všetci to robíme. Ale rozhodne by sme o sebe mali vedieť, ako sa so stresom vyrovnávame, a trošku na tom pracovať.

Pretože naše obranné mechanizmy môžu zapríčiniť ešte viac problémov, než koľko samy riešia (ony totiž neriešia žiadne, sú vlastne len odvedenie pozornosti). Môžu sa prejaviť na našom zdraví a niekedy aj horšie ako samotný stres.

Ako sa so stresom vyrovnávame najčastejšie a najmenej zdravo?

Kofeín. Neprahne ani tak toľko po kofeíne, ako po upokojujúcej šálke kávy, hrejivej a pohodovej, ktorú máme spojenú s chvíľkami, kedy je nám dobre. A keďže si tieto chvíľky potrebujeme pripomínať v strese veľmi často, pijeme kávy až hanba. Je dôležité si ale uvedomiť, že kofeín je vo svojej podstate droga, návyková látka. Ak dlhodobo začíname deň kávou alebo iným kofeínovým nápojom, môžeme časom pozorovať, že ich budeme cez deň potrebovať viac a viac, aby sme sa udržali čulí. A k tomu všetkému nám ešte kofeín nedovolí poriadne spať, a tak sa dostaneme do začarovaného kruhu. Ako spoznáme, že pijeme kávy už trochu moc? Môžete si prečítať tu.

Fajčenie. Pre fajčiara je cigareta úplne bežným odreagovaním sa od stresu, niekedy dokonca úplne zautomatizovaným. A tak sa pri strese zdá, že odbúravať tento zlozvyk je vlastne nemysliteľné. Hoci všetci vieme, že na cigaretách jednoducho nenájdeme nič dobré (od toho, koľko stoja peňazí, až po to, ako škodia zdraviu nášmu i nášho okolia). A v skutočnosti nás cigareta upokojuje iba mentálne, fyzicky nás nikotín robí náchylnejšími na prenos nervových vzruchov.

Alkohol. Možno je nás až väčšina, ktorí si doma po dni plnom stresu dáme pohár vína len tak „na pohodu“. A ani to nemusí vlastne byť deň plný stresu, to „na pohodu“ je fajn vždy. Lenže alkohol pôsobí ako kliatba, na jeho preukázateľné relaxačné a uvoľňujúce účinky si môžeme celkom rýchlo zvyknúť. A áno, alkohol rozpúšťa stres. Ak ním ale stres riešime pravidelne, je veľmi pravdepodobné, že si naň vytvoríme závislosť. Možno nie fyzickú, ale vo chvíľach, ktoré pre nás budú znamenať stres, by sme pre pohárik vína alebo čohokoľvek iné boli schopní obetovať aj dovolenku. Nie je od veci si raz za čas vyskúšať, ako veľmi „máme veci pod kontrolou“. Proste si nakážte týždeň, mesiac (akokoľvek dlhú dobu) bez alkoholu. A uvidíte, ako veľmi je to ťažké.

Nutkavé míňanie. Vyraziť do obchodu, vziať si telefón a navštíviť obľúbené online obchody, ako sa nám len práve chce. Nakupovanie, teda odmeňovania sa, robenie si radosti, je teoreticky relatívne nevinné, ale len do doby, pokiaľ si to môžeme dovoliť. Niekedy ale prevládne pocit, že si niečo pekné jednoducho zaslúžime, nad faktom, že by sme si to rozhodne mali odpustiť. Z každej veci je radosť len krátkodobá, z dlhodobej perspektívy nám takéto správanie môže spôsobiť stres ohľadom financií. Ona totiž s jedlom rastie chuť a je len otázkou času, kedy sa budeme chcieť odmeniť viac, ako si môžeme dovoliť.

Emočné prejedanie sa. Stres je pre telo energetickým výdajom, o tom niet pochýb. A pretože ho telo potrebuje doplniť a ešte k tomu sa pripraviť na ďalší potenciálny, siahame po potravinách a jedlách, ktoré sú vyložene nevhodné, nezdravé. Bažíme po sladkom, pečive, vyprážanom. Málokto má v stresovej chvíli chuť na šalát s lososom, aj keď ten by nám pomohol oveľa viac než napríklad fast food. A ak trpíme emočným prejedaním, môžeme si dodať stres tým, že začneme naberať na váhe, budeme sa cítiť menej zdraví a viac unavení...

  • Je dôležité vedieť, ako na stres reagujeme, pretože naše obranné mechanizmy nám môžu zabrániť ho vnímať. A tak, ak kupujeme štyri fľaše vína týždenne namiesto jednej, kartón cigariet miesto krabičky na dva týždne alebo sme začali priberať, je na čase začať skúmať a riešiť príčiny stresu. A ideálne sa zlozvykov postupne zbavovať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku