Zobraziť přihlasovací formulár

Ako sa cítiť cez deň menej unavení

  • Publikované:
Ako sa cítiť cez deň menej unavení

V mnohých prípadoch už ani nepátrame, ako sa cítiť energickí a plní elánu. Len proste menej unavení. Sú v živote obdobia, kedy musíme únavu prijať ako našu každodennú realitu - napríklad keď zažívame dlhodobý stres (čo je asi najčastejšia príčina dlhodobého pocitu únavy a vyčerpania). A tak ak momentálne prechádzate deň za dňom s tým, že bezodný hrnček kávy je pre vás niečo ako svätý grál, možno by bolo dobré skúsiť pre svoje telo a myseľ urobiť aj niečo iné.

  • Únava môže byť symptómom niektorých chorôb. Môže ísť o chronickú infekciu, depresiu, poruchy štítnej žľazy, hormonálnu dysbalanciu. Ak máte podozrenie na to, že vaša únava nie je dielom stresu, nevyspania alebo náročného obdobia (alebo ju sprevádzajú aj iné symptómy), rozhodne sa poraďte s lekárom. A až, keď máte čistú zdravotnú previerku, môžete s kľudným svedomím skúšať iné zmeny, ktoré proti únave môžu pomôcť.

Preskúmajte spánok

Je to samozrejme prvý a najlogickejší atribút nášho života, ktorý nás napadne, keď príde na únavu. Aj keď je spánok stále tak trošku záhada, jeho nedostatok alebo zlá kvalita priamo ovplyvňujú nielen hladinu našej energie, ale mnoho ďalšieho. Napríklad imunitu, priberanie na váhe, riziko cukrovky a srdcových problémov, pamäť, náladu, sústredenie a s tým aj súvisiace riziko nehôd z nepozornosti. Zaujímavé ale je, že tieto negatívne vplyvy nie sú spôsobené len a iba tým, keď je spánku málo. Spánku totiž môžeme mať až moc. Viac o tom si môžete prečítať v jednom z našich predchádzajúcich článkov.

  • Jednou z prehliadaných príčin únavy cez deň je tiež tlačidlo „Posunúť budík“. Ak si sami seba predstavíme ako batériu a spánok ako energiu, ktorá nás dobíja, asi by sa nám nepáčilo sa k zdroju energie pripájať vždy len na chvíľočku, potom sa zase odpojiť, potom zase na chvíľku pripojiť... a tak ďalej. Svojmu chytrému telefónu by sme to neurobili, tak prečo to robíme sebe?

Bielkoviny na raňajky

Aj keď nás ako prvé napadne, že energiu získavame z cukrov, tú trvalú, dlhodobú a nekolísajúcu máme z bielkoviny. Ak raňajkujeme sladkosti, biele pečivo, cukrové cereálie alebo iné pochutiny tohto druhu, pretože „je ráno a to cukry môžeme“, je potrebné si uvedomiť, čo s nami také cukry urobia. Vyženú hladinu našej energie na maximum, my ju rýchlo spotrebujeme, hladina prudko klesne a my budeme cítiť veľmi kontrastnú únavu. Ak sa chceme vyhnúť dopoludňajšiemu poklesu energie, mali by sme na raňajky zaradiť veľa bielkovín, ktoré sú pre telo náročnejšie na spracovanie, a preto sa z neho energia uvoľňuje postupne a telo je dlhodobejšie pripravené na akciu.

Zdvihnite sa z gauča

Aj keď to znie paradoxne, únavou si telo môže hovoriť o viac aktivity. Cvičenie nám zrýchľuje metabolizmus, skvalitňuje krvný obeh, pomáha nám lepšie spať. Takže všetko, čo potrebujeme ku dňu plnému energie. A nemusíme hneď štartovať na dvojhodinovú lekciu do fitka, úplne stačí dvadsať minútová ostrá prechádzka.

Voda, voda a zase voda

Hydratácia má na náš organizmus podobný vplyv ako cvičenie (len je ešte potrebnejšia). Ak cítite únavu a zároveň viete, že máte v hydratácii určité rezervy, mali by ste ich začať čo najskôr odstraňovať. Pretože keď nemáme dosť vody, nič nefunguje, ako by malo. Krv je hustejšia, všetko ide teda viac „stuha“. Viac namáhame srdce, máme zle zásobené svaly aj orgány, jednoducho nič nie je, ako by malo byť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku