12 nenahraditeľných trikov do kuchyne
- Autor: Redakce Mimibazar
- Publikované:

Každý, kto varí, vie, že sú univerzálne pohromy, ktoré sa nikomu nevyhnú. Nech si dávate pozor akokoľvek, priebežne ochutnávate, sústredíte sa, predsa sa stane, že vám ruka so soľou alebo s olejom jednoducho ujde. Ako vyviaznuť z najbežnejších krízových situácií? A ako si uľahčiť prácu, ktorá nás v kuchyni otravuje?
1. Jedlo je presolené
Nič sa nedá robiť, stáva sa to. Či už sa nám vysype soľnička, alebo sa pri solení proste iba zabudneme, občas proste niečo presolíme. Ak ide o omáčku alebo polievku, univerzálnym riešením je dať do nej vyvariť zemiak. Olúpaný a na polovicu rozkrojený zemiak z tekutiny vytiahne veľké množstvo soli.
Ďalšou možnosťou je do jedla pridať trošku paradajkového pretlaku, bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, podľa toho, čo sa do pokrmu viac hodí. Priebežne jedlo ochutnávajte a uvidíte, ako slanosť mizne.
2. Ako olúpať celú paličku cesnaku
A to za menej než 10 sekúnd? Vložte strúčiky do nerezovej misky, priklopte ju miskou s rovnakým priemerom a s takto vytvorenou uzavretou nádobou poriadne silno zatraste. A je to - po odklopení nájdete strúčiky úplne hladké.
3. Čo so spáleným hrncom
Ak ste v panvičke alebo hrnci spálili jedlo tak, že sa pripieklo ku dnu, namočte hrniec do vody a poriadne odstráňte zvyšky jedla. Potom do hrnca alebo panvičky dajte trochu vody a postavte zase na platňu. Skúste pripálené zvyšky „odvariť“ - ak bude na dne stále niečo zostávať, prikvapnite do vriacej vody trošku worcesterskej omáčky, paradajkového pyré alebo korenia - všetko by malo pustiť.
4. Pripálená ryža
Ak spálite v hrnci ryžu, problém je nielen pripálený hrniec, ale tiež to, že ryža napáchne spáleninou. Aj to sa ale dá vyriešiť - položte hore na ryžu krajec najlepšie toastového chleba a nechajte ho tam asi 10 minút. Chleba do seba natiahne pach spáleniny a ryžu budete môcť použiť.
5. Dlhšie čerstvé ovocie a zelenina
Trik je v tom, ovocie a zeleninu oklamať a prinútiť ich k tomu, aby prestali zrieť. U paradajok toho docielite tak, že ich jednoducho otočíte stopkou nadol. Banány zasa zmätiete, keď im stopky zabalíte do potravinovej fólie, a k brokolici a šalátu je potrebné sa správať ako ku kvetom; zrežte kúsok stonky a namočte do vody.
6. Keď omáčka nie je hladká
Ale naopak poriadne „zrazená“, je potrebné čo najrýchlejšie zastaviť proces varenia - zložte omáčku z platne, dajte hrniec do studeného vodného kúpeľa a/alebo pokojne prihoďte pár kociek ľadu. Ak už je na riešenie tohto typu neskoro, pridajte do omáčky trošku škrobu (kukuričného alebo zemiakového). Toto riešenie však málinko pozmení chuť omáčky.
7. Huby nesušte na slnku
Stratia totiž veľa zo svojej chuti, navyše začnú rýchlejšie plesnivieť. Sušte ich naopak v tieni, len ich pred uskladnením dajte na jednu až dve minúty do rúry vyhriatej na 160 stupňov. Tým sa huby prípadne dosušia, ale zároveň zabijete prípadné hmyzie larvy, ktoré by v nich mohli zostávať.
8. Moc ostré jedlo
Rovnako ako so soľou, môže nám trošku ruka ukĺznuť i s korením alebo chilli. A nehovoriac o tom, že každá chilli paprička má inú intenzitu. Čokoľvek pikantného môžete neutralizovať pomocou mlieka a výrobkov z neho. Skúste do omáčky pridať lyžicu kyslej smotany, zriediť ju mliekom, čo sa vám práve bude hodiť. Dobre ale pôsobí aj avokádo alebo maslo.
9. Prešľahané bielky
Čo si budeme hovoriť, ušľahať dobre sneh je trošku veda. A tak, keď sa zabudnete, môže sa stať, že namiesto pevnej a hladkej hmoty naraz šľaháme rozpadnutú vatu. Nezúfajte, aj to sa dá vyriešiť. Jednoducho len pridáte ďalší neušľahaný bielok (v pomere 1 neušľahaný na 2 ušľahané). A budete šľahať ďalej, kým sneh nedosiahne požadovanú konzistenciu.
10. Kysnuté cesto ľahko a rýchlo
To, že cesto vykysne na teplom mieste, je všeobecne známe, preto ho často dávame na kúrenie. Miesto kúrenia je ale oveľa lepšie použiť rúru vyhriatu na 50 stupňov alebo nastavenú na funkciu rozmrazovania.
11. Až moc oleja
Tu najlepšie pomôže jediná vec - schladiť, zmraziť a odobrať. Akonáhle hrniec s polievkou poprípade s čímkoľvek iným schladíte, tuk sa vyzráža na povrchu a vy ho budete môcť pohodlne zobrať. Ak na takéto akcie nie je čas, alebo priestor, vezmite papierovú utierku a tuk z povrchu jednoducho odsajte.
12. Spálený jazyk od ochutnávania
Bolestivá popálenina na jazyku je extrémne nepríjemná. Rozpustite si v puse kocku cukru - bolesť začne okamžite ustupovať.
Máte tiež nejaké osvedčené triky na kuchynské pohromy? Alebo zlepšováky na nepopulárne kuchynské práce? Prezraďte ich ostatným na Mimibazari!
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia