Zobraziť přihlasovací formulár

Čo robiť, keď partner stratí záujem o sex

  • Publikované:
Čo robiť, keď partner stratí záujem o sex

Sexuálny apetít máme každý iný - a to ešte zďaleka nie stály. Mení sa počas nášho života vplyvom veku a hormonálnych zmien, počas mesiaca, počas týždňa, dňa i hodiny. Pre vzťah, či už manželstvo alebo aj ten bez oficiálneho posvätenia, je sex dôležitým ukazovateľom vzájomne fungujúcej chémie, príťažlivosti, proste všetkého toho, čo nazývame láskou. Ale znamená strata záujmu o sex nutne ochladenie vzťahu? Musí byť niečo zle?

Často na tom nič zlé alebo nebezpečné nie je, je to vec, ktorá sa dá s pričinením oboch strán pekne vyriešiť. Väčšinou nám ale škodí spôsob, akým sa s partnerovou stratou záujmu o sex vyrovnávame. A to obaja. Čo by sme mali o takýchto situáciách vedieť? A ako sa správať, keď to príde?

  • Existujú dva spôsoby, ktorými vo vzťahu sex môže chýbať. Tým prvým je skutočnosť, že v ňom nebol od začiatku. Ak sa stretnú dvaja, ktorých potreba fyzického kontaktu nie je tak vysoká, tak nie je potrebné na frekvencii styku čokoľvek meniť. Opäť, zdôrazňujeme, ak to tak vyhovuje obom. V opačnom prípade totiž môže na jednej strane narastať frustrácia, ktorá, pri nevhodnej komunikácii, môže zapríčiniť koniec vzťahu. Zvláštnym prípadom je asexualita jedného alebo oboch partnerov. Všetko o nej a ako sa s ňou vyrovnávať sa môžete dočítať v našom minulom článku.

Čo robiť, keď záujem opadne. Zrazu.

Ak vo vzťahu sex vždy plus mínus fungoval, a zrazu je všetko inak, môžeme zažívať veľmi krušné chvíle. Môžeme mať pocit, že sa nevytratil sex, ale láska, vzťah chladne, niečo je zle. Fyzickú stránku vzťahu veľmi jednoducho mentálne aplikujeme na vzťah ako celok. A pritom ide často o problémy mimovzťahovej úrovne.

  • Musíme si uvedomiť, že sme sa dostali na tenký ľad. Téma sexu býva citlivejšia než akékoľvek iné témy. Muži svoje výkony na tomto poli berú veľmi, veľmi vážne. Čo je v poriadku (dokonca aj dobre), ale nie, keď sa odmietajú na túto tému baviť v inom ako pozitívnom slova zmysle. Musíme do boja vytiahnuť všetky naše komunikačné schopnosti, nechceme predsa z problému urobiť ešte väčší.
  • Nech si zájde k doktorovi. Ale zďaleka nie kvôli poškodenému orgánu lásky! Nie nadarmo je každá žena nadaná silnými, aj keď nenápadnými, manipulatívnymi schopnosťami, ktoré by mohla použiť aj v tejto situácii. Povestný krk, ktorý otáča hlavou (rodiny), by teraz mal hlavu nasmerovať k preventívnej prehliadke a krvným testom. Pretože za stratou chuti do sexu často stoja iné fyzické ťažkosti.
  • Hormóny, hormóny. Ak sa vďaka dobrej komunikácii dokážete dohovoriť aj na hlbšom riešení problému, môžete sa vydať cestou návštevy sexuologického, andragogického alebo urologického laboratória, a nechať si vyšetriť hladinu hormónov. Ak sa chcete komunikačne čo najlepšie pripraviť, spýtajte sa svojho gynekológa, aké sú najvhodnejšie spôsoby vyšetrenia pre mužov. Poradí, odporučí, odkáže.
  • Začnite sa vzdelávať. Aj keď za normálnych okolností nie je pátranie na internete vhodné pre naše zdravie (a to ako to fyzické, tak väčšinou predovšetkým to psychické), v tejto situácii toho potrebujeme vedieť čo najviac. O fungovaní mužského tela, vplyvu hormónov, stresu, veku, ale napríklad aj psychiky. Pretože vyriešenie tohto problému je v záujme nás oboch! Potrebujeme sa upokojiť a zistiť si, akými inými spôsobmi navodiť intimitu, ako správne komunikovať, ako vytvoriť a obnoviť spojenie, ktoré vo vzťahu kvôli absencii sexu môže chýbať.
  • Prestaňme to brať osobne. Hoci je to najprirodzenejšie, čo môžeme cítiť. Už ho nepriťahujeme, nemiluje nás, má inú, nie sme dosť dobré... Vo väčšine prípadov to však nie je pravda. A musíme si uvedomiť, že druhá strana má tiež svoj uhol pohľadu - nedokáže vás uspokojiť, zlyhal ako muž, sklamáva vás atď. Problém je teda medzi partnermi, nie len na jednej strane! Prestaňme to brať osobne a poďme sa baviť bez emócií, ale konštruktívne.
  • Musíme pochopiť, že muži sú tiež citliví. Všetci si nesieme nielen svoju psychiku, ale aj skúsenosti z predchádzajúcich vzťahov, ktoré utvárali naše súčasné postoje, reakcie a pocity. Musíme byť opatrní, zabrúsili sme k delikátnej téme, s ktorou naozaj je radno zaobchádzať v rukavičkách. Nezabudnite, že aj keď ste spolu pokojne aj desiatky rokov, vždy sa môžete o partnerovi dozvedieť niečo nové, pretože situácie, ktorými spoločne prechádzate, môžu byť nové pre oboch. A už dávno nie je tajomstvo, že keď chceme, aby vzťah fungoval, musíme na ňom pracovať. A tentoraz s veľkou opatrnosťou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku