Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo sa v noci prebúdzame a nie a nie znovu zaspať

  • Publikované:
Prečo sa v noci prebúdzame a nie a nie znovu zaspať

Málokto spí celú noc, občasné nočné prebudenia sú úplne v poriadku, dokonca si ich často ani nepamätáme. Prebudíme sa, skontrolujeme okolie, pozrieme sa koľko je hodín (a všetci poznáme tú slasť, kedy zistíme, že môžeme ešte hodiny a hodiny spať) alebo si zájdeme na záchod a pekne v pokoji upadneme zase do hlbokého spánku. Posledná časť tohto tvrdenia je kľúčová - upadneme znova do hlbokého spánku. Ak sa prebúdzame a potom nie a nie znova zaspať, je niečo v neporiadku.

Kvalitný spánok je dôležitý pravdepodobne oveľa viac, než si myslíme (alebo ako si priznávame) - jeho nedostatok sa prejavuje ako na našom fyzickom, tak psychickom zdraví - a keď už nie zdraví, tak aspoň pohode. Ako spoznáte nedostatok spánku? Na únavu si časom zvykneme, to môže potvrdiť každá novopečená mamička. Ale naše telo nám nedostatok (kvalitného) spánku hlási aj inak. Ako? Prečítajte si v našom minulom článku.

Potrebujeme na záchod. Potreba si v noci odskočiť často nie je zase až taká záhada, môžeme pokojne použiť úslovie „nalej, vylej“. Ak pred spaním konzumujeme množstvo tekutín poprípade diuretiká (ako je napríklad káva alebo alkohol), je normálne, že v noci „budeme musieť“. Ak sa budíme v noci často a chodíme na záchod, aj keď obmedzíme príjem tekutín pred spaním, naše telo sa pravdepodobne snaží o vyrovnanie hladiny elektrolytov. Čo potrebujeme? Soľ. Skúste si hodinku pred spaním vypiť malý pohárik vody s rozpustenou štipkou neprocesovanej morskej soli. Tá pomáha dostať vodu do buniek, kam patrí, a naše telo tak bude mať menej práce s udržiavaním správnych hladín.

Je nám veľmi teplo. Aj keď sa nám vykúrená spálňa a teplá perina zdajú ako najlepšie miesto na zaspávanie a spanie, naše telo je obyčajne iného názoru. Často počúvame odporúčanie, že ideálna teplota na spánok je pre človeka v našich zemepisných podmienkach okolo 17 stupňov Celzia! Čo sa mnohým z nás môže zdať ako nezmysel, ale kto raz skúsil, zistil, že spánok je oveľa kvalitnejší. Pomôže horúca vaňa pred spaním. Tá totiž teplotu nášho tela príjemne a pomaly zdvihne, a keď z nej vylezieme, teplota okolia bude viac rozdielna. A pokles teploty si naše telo spája s nutnosťou ísť spať (v noci sa totiž ochladzuje). A tým dostaneme viac signálov na kvalitný spánok.

Vystavujeme sa modrému svetlu. Áno, obrazovky a displeje znova. Modré svetlo, ktoré súčasné moderné prístroje produkujú, zastavuje produkciu melatonínu, hormónu, ktorý nám pomáha spať. To napokon robí každé svetlo, ale to modré obzvlášť. Riešením je detoxikačná hodinka pred spaním, ktorú strávime v tlmenom, ideálne čo najmäkšom svetle, napríklad s knižkou alebo s partnerom. To je často nemožné, ale aj tak by sme sa mali snažiť eliminovať vystavenie sa svetlu (najmä tomu modrému) pred zaspaním.

Alkohol. Tu je potrebné uviesť niečo na pravú mieru. Alkohol nám pomôže zaspať, to pravdepodobne všetci vieme. Lenže - prvých niekoľko hodín ho naše telo metabolizuje, čo odďaľuje naše upadnutie do hlbokého spánku (REM), ktorý potrebujeme na to, aby sme boli v skutočnosti oddýchnutí. Takže áno, po alkohole zaspíme, ale (okrem toho, že možno budeme musieť na záchod a ešte sa zobudíme dehydrovaní) spánok nebude kvalitný.

Stres. Veľké prekvapenie. Stres vie zamávať aj s menej nápadnými prejavmi, ako je spánok. Okrem toho, že kvôli nemu pravdepodobne horšie zaspávame, môže tiež za to, že sa v noci často prebúdzame a akonáhle sa prebudí aj naša hlava, rozbehne sa na plné obrátky a my už proste nezaberieme. Meditácia, fyzická únava (ako šport alebo tá iná aktivita od s), relaxácia... čokoľvek nám pomáha redukovať stres je to najzdravšie, čo pre seba môžeme urobiť. Na každého funguje niečo iné, a ak nemáme možnosť odstrániť príčiny stresu, musíme sa naučiť, ako s ním pracovať.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku