Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo budete mať pomaranče ešte radšej

  • Publikované:
Prečo budete mať pomaranče ešte radšej

Milujete citrusy a pomaranče predovšetkým? Nedáte dopustiť na čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu? Máločo osvieži a dodá telu vitamíny lepšie ako toto u nás toľko obľúbené subtropické ovocie. Ale množstvom vitamínov, minerálov a vlákniny prospešnosť pomarančov zďaleka nekončí. Vedeli ste, že ich môžete krásne využiť aj v domácnosti?

Pomaranče tvoria okolo 70 percent všetkých zozbieraných citrusov. Ale až 90 percent všetkých pomarančov je spracovávaných priemyselne, zo šupiek sa získava pektín a esenciálne oleje, ktoré potom slúžia ako aróma do kozmetiky, liekov a potravín. A pomarančové džúsy, sirupy a marmelády poznáme všetci. Prinášame vám ale pár netradičných možností využitia tohto obľúbeného ovocia, vďaka ktorým si ho zamilujete ešte viac.


Pomarančová kôra na podpaľovanie

Ak radi a veľa pomarančov konzumujete, skúste ich šupky nevyhadzovať, ale naopak si ich usušiť a schovať. Sušené šupky z pomarančov (i citrónov) sú oveľa vhodnejšie na podpaľovanie než obyčajné noviny alebo papier. Samozrejme lepšie voňajú a je z nich oveľa menej škodlivého dechtu, ale predovšetkým vďaka obsiahnutým éterickým olejom horia oveľa dlhšie.

Prevoňanie šatníka

Vešiate do svojho šatníka voňavé predmety? Chcete odohnať mole a zároveň prevoňať svoje oblečenie krásnou a jemnou vôňou? Skúste si vyrobiť vlastnú voničku. Vezmite jeden neolúpaný pomaranč a do jeho kôry husto zapichajte aspon hrsť voňavých klinčekov. A máte skoro hotovo - pomaranč zaveste na povrázok a zaveste si ho do skrine - vôňa vydrží až roky!


Zažeňte mravcov

Trápia vás mravce neustále pochodujúce okolo vášho domu, záhrady, linky alebo verandy? Jednoducho ich zažeňte pomocou pomaranča. Rozmixujte v mixéri pár šupiek z pomaranča a šálku teplej vody. Roztok potom nalejte okolo i na mravenisko - mravce spoľahlivo odtiahnu inam.


Záhrada nie je mačací záchod

Ak si mačky z okolia pletú niektoré miesta na vašej záhrade s mačacím stelivom, určite z toho nemáte radosť. Mačky ale môžete pekne nenásilne z problematických miest vyhnať - zmiešajte trochu kávovej usadeniny sa šupkami z pomaranča a takúto zmes na inkriminované miesta nasypte. Ak to na prvýkrát nepomôže, pridajte na miesto ešte jednu várku a trošku ju pokropte vodou. Potom sa mu už budú mačky oblúkom vyhýbať.


Repelent proti komárom

Ak sa vám veľmi nechce do potierania sa cibuľou preto, aby ste sa zbavili otravného hmyzu, máme pre vás dobrú správu. Úplne rovnako poslúžia čerstvé citrusové šupky. Ich pach komáre aj ďalší polietavý a obtiažny hmyz odpudzuje.


Vôňa do bytu

Máte radi nielen chuť pomarančov, ale tiež ich vôňu? Vezmite si hliníkovú rajnicu, nalejte do nej trochu vody a pridajte pomarančové (a/alebo citrónové) šupky. Zmes dajte na mierny plameň variť, občas prilejte vodu. Citrusy vám krásne prevoňajú celý byt, ale v neposlednom rade si tiež krásne vyčistíte hrniec, v ktorom ich budete variť.


Napadá vás ešte nejaké využitie pomarančov alebo ich kôry? Máte tipy pre ostatných? Vyskúšali ste už nejaké netradičné využitie pomarančov? Povedzte to na Mimbazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku