Zobraziť přihlasovací formulár

Ananásová voda ako liek na mnohé neduhy

  • Publikované:
Ananásová voda ako liek na mnohé neduhy

Ananás je ovocie, ktoré mnoho z nás spája skôr s kompótom alebo džúsom, než s jeho čerstvým stavom. A to je veľká škoda. Kompótovaním sa totiž strácajú až magické účinky ananásu na naše telo a zostáva „len“ vynikajúca chuť, aj keď často trošku nadbytočne osladená. Ale ak pristúpime na občasnú kúpu čerstvého a zrelého ananásu, nemusíme ho len pojedať večer pri televízii, ale môžeme s ním doslova čarovať.

Ananás totiž obsahuje veľa živín, ktoré sú vo vynikajúcom pomere a slušnej koncentrácii. Okrem vitamínu C, dôležitého antioxidantu, ktorý je pre našu imunitu i zdravie vlastne nevyhnutný, obsahuje tiež enzým zvaný bromelín. Ten je takou ananásovou špecialitou, štiepi totiž bielkoviny, pomáha od opuchov a uľavuje od bolesti, má všeobecne protizápalové vlastnosti a napomáha lepšiemu zhojeniu rán. Rovnako tak účinkuje pri infekciách močových ciest, ktoré spoločne s enzýmom trypsínom čistí. Rovnako tak bojuje proti nežiadúcej mikroflóre v črevách, upravuje trávenie a pomáha tráveniu (i rozkladaniu tukov).

Ananásová voda - prečo a ako?

Výluh z čerstvého ananásu má oproti jeho konzumácii v celku alebo ako šťavy mnoho výhod. Keď necháme čerstvý ananás vo vode dostatočne dlho „lúhovať“, naberie do seba voda väčšinu jeho prospešných látok, ale s minimom cukrov. V tekutej podobe a nerozptýlené trávením telo látky obsiahnuté vo vode oveľa lepšie a rýchlejšie vstrebe, než ako by tomu bolo, keby sme jedli ananás celý. Jedinou nevýhodou je to, že prídeme o vlákninu, ktorá je v plode ananásu obsiahnutá.

  • Jeden čerstvý, zrelý ananás
  • 1l vody
  • 5 lístkov čerstvej mäty

Postup nie je nijako zložitý. Ananás olúpeme a rozkrájame na malé kúsky - čím menšie, tým rýchlejšie sa živiny vstrebú do vody. Dáme do džbánu s jedným litrom vody, pridáme mätu a necháme v chladničke aspoň päť dní. Po piatich dňoch môžeme začať s konzumáciou - pekne každý deň na lačný žalúdok, stačí necelé deci. A môžeme začať čerpať blahodarnú silu ananásu.

  • Tip Mimibazara: Čím zrelší ananás vyberieme, tým lepšie urobíme. Mnoho ľudí má problém s konzumáciou ananásu, pretože dráždi, až leptá sliznicu ústnej dutiny, dokonca ani zubná sklovina nie je v bezpečí. Je to zvýšeným obsahom silných kyselín, ktoré obsahujú nezrelé plody ananásu, čím zrelší, tým menej kyselín a tým viac bromelínu. Ako poznáme zrelý ananás? Celkom ľahko - existujú dva spôsoby. Zabudnite na stláčanie a zisťovanie, ako je plod mäkký/tvrdý. Prvou možnosťou je skúsiť vytiahnuť jeden z menších lístočkov na „stopke“ ananásu. Čím je ananás zrelší, tým ľahšie ide lístok odtrhnúť. Ďalším spôsobom je ovoňanie - zrelé ananásy voňajú oveľa intenzívnejšie než tie nezrelé. Len pozor - ak vyberiete naozaj zrelý ananás, mali by ste ho spotrebovať takmer okamžite. Veľmi skoro totiž začne plesnivieť!

A prečo teda ananásovú vodu piť?

  • Pomáha proti zápalom, opuchom a napomáha hojeniu. Pôsobí preventívne, ale aj liečebne, ananásová voda môže mierniť prejavy chronických zápalových ochorení, ako je napríklad artritída.
  • Pomáha s chudnutím - ananás štiepi tuky a významne zlepšuje naše trávenie. Pôsobí tiež ako prevencia zadržiavania vody v tele, má totiž nezanedbateľné diuretické - močopudné – účinky.
  • Zápcha, hnačka? Na takmer všetky neduhy so zažívacím traktom pôsobí ananásová voda ako zázrak. Upravuje črevnú mikroflóru a odkysľuje žalúdok.
  • Pomáha pri problémoch so štítnou žľazou, bromelín, ale tiež obsiahnutý jód, napomáhajú jej správnemu fungovaniu.
  • Namiesto iontového nápoja. Aj tak sa dá ananásová voda využiť. Obsahuje totiž množstvo vitamínov a minerálov (predovšetkým draslíka), ktoré nám dohromady pomáhajú udržiavať potrebnú hladinu elektrolytov v tele.
  • Podľa niektorých štúdií je bromelín účinný tiež ako prevencia vzniku niektorých typov rakoviny, rovnako účinne pomáha ako doplnok následnej liečby.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku