Zobraziť přihlasovací formulár

Najzdravší zvyk? Rovný chrbát

  • Publikované:
Najzdravší zvyk? Rovný chrbát

Tiež vás mamičky sem tam buchli do chrbta, keď ste sa ako deti hrbili? Aj keď sa nám to nepáčilo, ony to mysleli dobre. Pretože v tomto prípade platí skoro viac, ako inokedy, že čo sa v mladosti naučíš, v starobe akoby si našiel. Spoločne s ďalšími zmenami, ktoré stále odkladáme, ako trebárs piť menej kávy, tráviť menej času pri televízii a viac vonku, je „chodiť rovno“ niečo, čo môže odštartovať skoro úplne nový život (aspoň po tej fyzickej stránke). Aké sú tie najväčšie benefity rovnej chrbtice?

Oveľa viac energie. Správne držanie tela má vplyv nielen na našu chrbticu, ale vlastne skoro na všetky orgány a svaly. Pri správnom držaní tela budeme lepšie dýchať, teda tiež okysličovať krv, zásobovať ňou svaly aj orgány, čo má vplyv nielen na náš výkon, ale aj na funkciu našich telových systémov. Napríklad guľatý chrbát, ktorý najčastejšie vidíme od dlhého vysedávania pri počítači, napríklad neustále stláča naše rebrá, medzi ktorými sa skracujú svaly a núti nás dýchať len povrchovo, čo si často ani neuvedomujeme. Správnym držaním tela otvoríme svoj hrudník a budeme mať oveľa viac energie.

Lepšie spaľovanie energie. Z rovnakých dôvodov, ako sme uviedli vyššie. Lepšia cirkulácia krvi, lepšia látková výmena, lepšie všetko. Vďaka lepšiemu zásobeniu krvou sa nám bude ľahšie cvičiť, navyše správnym držaním tela umiestnime do správnej polohy tiež kĺby, ktoré budú efektívnejšie a prípadne tiež menej bolieť. Ako sa hovorí, že bez práce nie sú koláče, tak vylepšené držanie tela nám zaistí viac koláčov za menej práce. A to sú dobré počty.

Menej bolestí hlavy. Veľa našich bolestí hlavy je spôsobených svalovým napätím vzniknutým v dôsledku zlého držania tela. Napäté trapézy, krčné svaly, tenzie v krčnej alebo hornej hrudnej chrbtici, zatuhnuté medzilopatkové svalstvo... to všetko môže vyvolávať a spôsobovať bolesť hlavy. Odpoveď? Opraviť držanie tela. A to konkrétne nielen sa narovnať, ale vedome ľahko tlačiť ramená dole smerom od uší, aby sme pretiahli trapézy a uvoľnili napätie. Ideálny smer pozíciovania ramien je, ako by sme si ich chceli strčiť do zadných vreciek - dolu a zľahka dozadu.

Uľavíte kĺbom i chrbtici. Zlým držaním tela napodiv trpí predovšetkým krčná chrbtica, ale aj ramená, svaly okolo nich, svaly stredu tela (core) a chrbtica celkovo. O každých pár centimetrov, o ktoré držíme naše telo viac vpredu, než by sme mali, sa zvyšujú neprirodzené tlaky na náš chrbát, slabnú nám svaly, ktoré majú byť silné, a silnejú tie, ktoré mali byť len podporné a teraz musia kompenzovať. Môže nám ochabovať brucho, bolieť bedrá, bolieť chrbát a tak ďalej. Nevyrovnané zaťaženie svalov môže dokonca viesť k únavovým zraneniam. Proste keď niečo nepoužívame tak, ako je to pôvodne zamýšľané, nikdy nedostaneme maximálnu efektivitu, ale skôr sa dočkáme kazov.

Uľavíte si od stresu. V strese je telo napäté, stiahnuté, máme zaťaté svaly a neprirodzenú pozíciu. Keď poopravíme sprievodné telesné príznaky stresu, zmenšíme faktický stres, ktorý cítime. Je to podobný princíp, ako keď sa snažíme zahnať úzkosť núteným úsmevom. Telo začne vnímať signály naopak - opačným smerom. Navyše správnym držaním tela zabezpečujeme ideálne podmienky pre zdravý krvný tlak, zásobenie kyslíkom aj vedenie vzruchov nervovým systémom.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku