Zobraziť přihlasovací formulár

Kedy môže za zlý fyzický stav stres

  • Publikované:
Kedy môže za zlý fyzický stav stres

Hoci to nechceme počuť, troška stresu je nielen neškodná, dokonca aj zdravá. Stresové reakcie, ktoré trvajú od pár minút do pár hodín a prežívame ich raz za čas, môžu stimulovať našu obranyschopnosť a dlhodobo imunitu posilňovať. Takže aj stres má svoju „ideálnu mieru“. Ale vzhľadom na to, že ideálny stav je vlastne všeobecne nedosiahnuteľný, realita vyzerá inak. Nadmiera dlhodobého stresu ničí naše zdravie, a to snáď všetkými možnými spôsobmi. Aké sú najčastejšie prejavy nadmerného stresu na našom tele?

Dlhodobý stres (na rozdiel od toho zdravého, krátkodobého) našu odolnosť znižuje. Imunita klesá a my sa stávame náchylnejší k chorobám, ale tiež aj úrazom, pôsobeniu rôznych patogénov a vplyvov okolia.

Krehké zuby. Ukázalo sa, že chronický stres môže za krehké zuby, ktoré sa lámu a sú náchylnejšie na vznik zubných kazov, a to hneď dvoma spôsobmi. Stres všeobecne spôsobuje pevné zomknutie čeľuste, ľudovo povedané v strese zatíname zuby. A to ako cez deň, tak v noci. Škrípanie zubov je u ľudí dlhodobo vystavených stresu pomerne typické. Takže si zuby poškodzujeme mechanicky. Ale čo viac! Stres vyplavuje do tela hormóny, ktorých prítomnosť je zrejmá aj v našich slinách. A tie tak robia naše zuby krehkejšie na chemickej úrovni.

Priberanie na váhe. Krátkodobý stres môže spôsobovať ako prejedanie, tak hladovanie, ale ten dlhodobý núti telo jesť vysoko kalorické jedlá často a neodbytne. A v spojení s faktom, že pri strese väčšinou zle spíme, čo vedie k väčšiemu ukladaniu tukov, nekontrolované priberanie na váhe môže byť jeden z prejavov nadmerného stresu.

Vysoký tlak. Stres všeobecne vedie u ľudí k reakciám útok / útek. Či už patríte do akejkoľvek skupiny, potrebujete dobre prekrvené svaly, aby mohli fungovať. Čo vedie ku krátkodobému zvýšeniu tlaku, ale dlhodobý stres znamená dlhodobé zvýšenie, hoci sa čiastočne adaptujeme.

Bolesť kĺbov. Útok stresu na našu imunitu môže vyvolávať autoimunitné ochorenia. To je stav, kedy naše telo „omylom“ napáda svoje vlastné bunky a snaží sa im brániť. Tak dochádza k zápalom a zápalovým ochoreniam, ako je napríklad reumatická artritída. Rovnako tak nás ale môžu postihovať iné chronické zápalové ochorenie alebo napríklad často sa opakujúce zápaly močového ústrojenstva.

Zlé zažívanie. Nielen, že náš zažívací trakt bojuje so slabou imunitou, často sa objavujú tiež sprievodné javy definované ako zlé trávenie. Zápcha, hnačka, vracanie, nadúvanie, bolesti žalúdka, kŕče v črevách a ďalšie.

Akné. Pupienky, vyrážky podráždenie - a to aj keď sa posledné pupienky stratili niekedy okolo maturity. Nadprodukcia kortizolu, stresového hormónu, núti našu pokožku viac sa natierať. A teda sa nám tiež viac upchávajú póry.

Neustála únava. Ktorá tak nejako nesúvisí s tým, či sme spali alebo nespali dostatočne. Stres nás núti byť neustále v pohotovosti, čo naše telo nutne vyčerpáva.

Bolesť hlavy. Stres spôsobuje nadprodukciu kortizolu, ktorý môže spúšťať bolesť hlavy, ale nie je jedinou stresovou príčinou. Stres nás núti myslieť viac negatívne ako pozitívne, viac si robiť starosti než sa radovať. Produkuje starosti a úzkosti, ktorých prejavom sú ony nepríjemné bolesti hlavy.

  • Nebojte sa. Stres je niečo, čo sa dá zvládnuť. Len si musíme osvojiť zbrane, vďaka ktorým s ním môžeme bojovať. Medzi tými známymi, ako sú pohyb, meditácie, relaxácie a iné formy jeho kompenzácie, keď už nie sme schopní odstrániť jeho príčiny, ale existujú aj také, ktoré stojí za to vyskúšať, aj keď sa nám to zdá čudné. Jednou z tých podivne účinkujúcich a veľmi nenáročných je technika nôh opretých o stenu. Chcete sa dozvedieť viac? Prečítajte si tento článok. A ak sa chcete pozerať na stres pozitívne, je tento článok presne pre vás!

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku