Zobraziť přihlasovací formulár

Domáce riešenie problémov s močovými cestami

  • Publikované:
Domáce riešenie problémov s močovými cestami

Infekcie močových ciest sú veľmi bežným problémom, rozhodne bežnejším, než by sa nám páčilo. Niekto je náchylnejší, niekto menej, aj tak sa skoro každá žena s nejakým typom infekcie stretla. Čo robiť, keď sa nás však zápaly močových ciest držia chronicky? Kde môže byť problém? A prečo je v takomto prípade dôležité začať riešiť problémy v práci alebo s partnerom?

Porozprávajte sa s partnerom. Ak čakáte tému hygieny alebo preliečenia partnera kvôli zavlečenia infekcií do našich močových ciest, ste na (čiastočnom) omyle. Vyšetriť a preliečiť partnera neuškodí, o čo ale ide je naše psychické zdravie. Ženy, ktoré žijú v nespokojnom vzťahu, majú problémy s močovými cestami oveľa častejšie a vleklejšie. Dlhodobý stres totiž znižuje našu imunitu a tým aj odolnosť proti infekciám. A prečo práve močové cesty? Odpoveď je jednoduchá, v nešťastných vzťahoch máme často sex vo chvíľach, kedy ho nechceme. A tým pádom aj častejšie dochádza k drobným poškodeniam kvôli nedostatočnému vzrušeniu a svalovému uvoľneniu. A infekcia má voľnú cestu.

Stres samozrejme nemusíme zažívať len doma. Tiež práca je miesto, s ktorého prostredím a vplyvom musíme zápasiť každý deň. Počúvajte svoje telo, niekedy je chytrejšie než hlava - a vie o problémoch, ktoré si nechceme pripustiť!

A teraz už k radám fyzického typu.

Jedzte surový cesnak. Surový cesnak je vlastne tiež prírodné antibiotikum. Vďaka extrémne silnému antioxidantu alicínu pôsobí v našom tele proti všetkým možným neduhom. Dôležité však je nechať práve alicín sa rozvinúť, strúčik cesnaku roztlačte a nechajte ho chvíľu „odpočívať“, až potom konzumujte. A ako pôsobia dohromady cesnak s medom a jablčným octom? Čítajte tu!

Hľadajte D-manózu. Cukry všeobecne sú pre akékoľvek infekcie vlastne potravou, teda v prípade, že trpíme zápalom močových ciest, mali by sme ich príjem obmedziť. Ale D-manóza je cukor, ktorý zabraňuje baktériám E. coli udržať sa v našich močových cestách. Prirodzene sa vyskytuje v brusniciach a jablkách, ale existujú aj doplnky stravy, ktoré obsahujú koncentrovanú D-manózu.

Ako prevenciu nasaďte brusnicovú šťavu. Uistite sa, že zoženiete stopercentný jednodruhový a neprisladzovaný brusnicový džús alebo koncentrát (ktorý bude pravdepodobne pomerne drahý, kyslý a zvieravý, ale stojí to za to). Je to stará dobrá rada, brusnice na močové cesty, to všetci poznáme. Pravdepodobne vás nevylieči, ale rozhodne zabráni v opakovanom návratu infekcie. Sušené brusnice sú tiež variantom, ale rozhodne nie prvej voľby - na oveľa menšie množstvo účinných látok skonzumujeme oveľa väčšie množstvo cukru.

Voda, voda, voda. Pri infekciách močových ciest sa na ich stenách držia baktérie, ktoré tam nemajú čo robiť. A my ich môžeme jednoducho spláchnuť. Alebo teda priebežne preplachovať. Dodržujte mierne zvýšený pitný režim, ale akonáhle máte podozrenie na blížiace sa nepríjemnosti, oprite sa do toho a vypite toľko vody (alebo urologického čaju), koľko len zvládnete. A držte sa blízko toalety.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku