Zobraziť přihlasovací formulár

Čo majú spoločné láska a strach

  • Publikované:
Čo majú spoločné láska a strach

Môžeme to povedať hneď na začiatku. Obidva tieto pocity môžu byť príčinou, že zostávame vo vzťahu. A evidentne jedna z nich je dobrá, tá druhá nie. Všetci poznáme páry, o ktorých vieme, že to jednoducho nie je ono. Že by sme ich mohli popísať všetkými možnými slovami, len nie ako šťastné. A vždy si hovoríme, že tam musí nejaká láska byť, aj keď ju nevidíme, prečo inak by spolu zostávali? Odpoveď zďaleka bohužiaľ nie je tak romantická.

Namiesto všetko objímajúcej a všetko odpúšťajúcej lásky môže totiž vo vzťahoch rovnakou intenzitou prevziať opraty strach. Strach zo samoty, strach z neschopnosti žiť na vlastnú päsť, strach o budúcnosť. Ako to vlastne funguje?

Nešťastný vzťah neznamená rozchod

Často počúvame, že dôvod, prečo sa dvaja nerozídu, sú deti, financie, majetky a tak ďalej. Aj keď láska vymizne alebo im dôjde, že nikdy nebola. Pravým dôvodom je ale strach - že sa nedokážu o deti postarať ako emocionálne, tak výchovne, že si každý na svoju vlastnú päsť nedokáže zabezpečiť dostatok financií, že sa partneri nedokážu dohodnúť na rozdelení majetku a podobne. A často my sami aj okolie pristúpime na myšlienku, že rozísť sa je vlastne nemožné.

A potom počúvame príbehy zo života. O tom, ako sa komu podarilo prekonať situácie tak ťažké, že by sme ich tiež klasifikovali ako neprekonateľné. Často nemajú ľudia toľko práva voľby a sú postavení pred hotové rozhodnutia. A zrazu zistíme, že sa dá zvládnuť aj nemožné, keď je to nevyhnutné.

S manželom sme mali dlhodobo problémy. Od narodenia prvého syna to išlo z kopca. Napriek tomu sme ale postavili dom a pokúšali sa o druhé dieťa. Otehotnela som, a keď som bola v piatom mesiaci, manžel požiadal o rozvod. Nikdy som nepracovala, otehotnela som na vysokej škole a strávila vlastne celý dospelý život ako žena v domácnosti. Odsťahovala som sa za manželom ďaleko od svojej rodiny, nemala som v okolí skoro nikoho. Sama som o rozvode uvažovala, ale vždy zvíťazilo rozhodnutie zostať, pretože som si nevedela predstaviť, ako by sme to riešili potom. A v mojich predstavách mi manžel nechal s deťmi dom - čo sa nestalo. Dom si nechal on a ja som pred pôrodom ešte zariaďovala sťahovanie a zariadenie nového bytu. Finančne sme sa dohodli provizórne, súd sa tiahol roky.Štvorročný syn, novorodená dcéra, nové bývanie v meste, kde som poznala len pár ľudí, bez práce, závislá na podpore od manžela, ktorá bola síce dostačujúca, ale vedela som, že to nie je natrvalo. Každá oblasť môjho života pre mňa znamenala stres. Je to už niekoľko rokov späť, dnes sú veci inak, ale bola to skúsenosť, ktorú by som na jednu stranu nepriala ani svojmu najhoršiemu nepriateľovi, na tú druhú by som ju ale priala každej žene na svete. Aby vedela, ako stáť na vlastných nohách, ako v sebe nájsť sebaúctu a dôstojnosť, ako sa postarať. A to vedomie, že mať muža je skvelé, ale keď o neho prídete, svet sa síce otrasie, ale nezrúti, je naozaj na nezaplatenie.“

Pavla 40

Podobných príbehov sami poznáme desiatky, možno sme tiež nejaké také prežili. Strach z neznáma, zo samostatnosti, z budúcnosti, z neistoty... to všetko nás často drží vo vzťahoch oveľa pevnejšie než rozprávková láska. Ale je to to, čo naozaj chceme? Je to príklad, ktorý chceme dať svojim deťom? Chceme v sebe nechať definitívne umrieť svoju túžbu po splnení vlastných prianí?

Dôležité je mať plán

Ak sa spoznávate v situácii, keď vo vzťahu zostávate zo strachu a nechcete tak dožiť, možno zvažujete, ako odísť. Možno je to dokonca niečo čo vašu hlavu zamestnáva viac než čokoľvek iné. Aj keď sa nám o odchode fantazíruje pekne, musíme ale zistiť, ako veľmi vážne to myslíme.

  • Hoďte si mincou. Nie, vážne. Nejde o to, že by ste mali svoje rozhodnutie nechať na náhodu. Zaujímavým efektom hádzania si mincou je to, že akonáhle je vo vzduchu, oveľa intenzívnejšie pocítite to, čo si naozaj prajete, aby padlo.
  • Skúste si vyrozprávať vzťah ako príbeh. Čo je to za metódu sa dozviete tu.
  • Spíšte si pre a proti. Stará známa tabuľková metóda. Doprajte si čas, spisujte pokojne aj týždne. Akonáhle vás niečo napadne, pridajte bod.
  • Majte prehľad. Vlastne o všetkom - o výdavkoch, o situácii na realitnom i pracovnom trhu, o časových možnostiach vašej rodiny a priateľov. O cenách právnych služieb, o postupe rozvodu, o možnostiach výchovy detí. Študujte. Informácie vám prinesú väčší pokoj.
  • Majte plán. Akonáhle budete mať dosť informácií, skúste si pripraviť plán. Nezabudnite ani na jeden aspekt, ktorý by vás mohol stresovať. Pripravte sa, opýtajte sa, zariaďte, skúste to. Za informáciu o službách väčšinou nikdy nič neplatíte, za otázky alebo konzultácie tiež nie. Poproste o pomoc priateľov alebo členov rodiny, ktorí si prešli niečím podobným. Nenechajte sa zaskočiť. A zistite, kedy je rozvod na mieste, a kedy sa na vzťahu ešte dá pracovať.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku