Zobraziť přihlasovací formulár

Ako do jedálnička zaradiť viac kurkumy

  • Publikované:
Ako do jedálnička zaradiť viac kurkumy

Kurkuma je pre naše telo malý zázrak. Preukázala to ako história a skúsenosť, tak veľa vedeckého bádania. Pôsobí proti rakovine, zlepšuje funkcie mozgu, reguluje metabolické procesy, čistí krv upravuje trávenie, pôsobí proti nachladnutiu, vie pomôcť s každým kožným problémom... lenže. V našej kuchyni nie je zďaleka tak tradičná, ako inde na svete. A tak máme sem tam problém ju vôbec konzumovať. Ako zaradiť kurkumu do našich jedálničkov a čerpať tak z nepreberného množstva jej pozitívnych účinkov na zdravie?

Sušený mletý podzemok kurkumovníka dlhého, indický šafran čiže kurkuma. To je zlatavé korenie špecifickej chuti, ktoré tvorí základnú súčasť korenia karí. A potiaľ je nám vo valnej väčšine známe jeho použitie, kto by mal ale chuť na kari každý deň?

Jedným z najlepších spôsobov, ako do seba kurkumu (respektíve účinnú látku kurkumín) dostávať, je zázračný kokteil. Poznáme ho ako zlaté mlieko, ale recept na neho sa dá vylepšiť. Ako? To si môžete prečítať v
špeciálnom článku, ktorý sme tomuto zázračnému kokteilu na dobrý spánok, zažívanie a celkové zdravie venovali.

Ako na to ale inak? Kde kurkumu využiť?

  • Do polievok. Kurkuma sa skvele hodí do zeleninových polievok aj do vývarov, predovšetkým tých hydinových.
  • Do miešaných vajec. Ak si sem tam robíte miešané vajíčka, kurkuma ich nielen krásne dochutí, ale tiež zafarbí.
  • Do citrónovej šťavy. Verte alebo nie, kurkuma s citrónom tvorí vynikajúcu kombináciu. Do šťavy z jedného citróna pridajte pol lyžičky kurkumy a štipku soli. Túto zmes môžete využiť ako základ na domáce limonády alebo vypiť len tak (v tom prípade odporúčame trošku medu).
  • Do smoothies. Koktaily sú ideálnou príležitosťou dostať do seba niečo, čo by sme za normálnych okolností asi tak úplne nezjedli (a nemyslíme tým len kel kučeravý). Ak si dopriavate smoothie, tak nezabudnite na kurkumu. Keď pridáte kokos v akejkoľvek forme (kokosové mlieko, strúhaný kokos, kokosový olej...) bude chuť smoothie príjemne exotická. A nezabudnite na štipku čierneho korenia, ktoré zosilňuje účinky kurkumín.
  • Dary mora. Kurkuma je vynikajúca napríklad na krevety, kraby alebo homáre. Ak ju chceme použiť na prípravu rýb, hodí sa skôr ako korenie na bielomäsé morské ryby, ako je treska alebo halibut, ku sladkovodným toľko nepasuje.
  • Do cestíčok. Kurkumu môžete použiť do cestíčok, v ktorých obaľujete napríklad mäso alebo zeleninu predtým, než ich osmažíte

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku