Zobraziť přihlasovací formulár

Pre dobrú náladu

  • Publikované:
Pre dobrú náladu

 

Niektoré dni sú horšie než ostatné. Aj keď sa zdanlivo nedeje nič výnimočné, máme pocit, že sme na dne, všetci a všetko je proti nám, náš život je beznádejne prázdny, nešťastný a nenaplnený. Namiesto toho, aby nás taký pocit nabil energiou na zmenu, ťahá nás dole, chce sa nám nič nerobiť, spať a viniť ostatných ľudí, osud, šťastenu alebo vesmír za to, ako sa cítime. Ako sa dostať z neopodstatnene zlej nálady? Ako jej nepodľahnúť a začať sa zase usmievať?

Našu náladu ovplyvňuje kopec vecí. Od toho, čo jeme, ako spíme, s kým sa bavíme, čo robíme, po naše hormóny, lieky alebo pokojne aj doplnky stravy a program v televízii. Každý máme svoj vlastný unikátny kontext, v ktorom ako spúšťače dobrej alebo zlej nálady funguje niečo iné.

Príďte na to, čo ju spôsobilo

Prepadnúť beznádeji je veľmi jednoduché. Akonáhle sa raz do priepasti dostaneme a dovolíme si do nej spadnúť, svetlo „na konci tunela“ sa zdá stále slabšie a slabšie. Takže ak si nechceme zlú náladu vyložene užiť, je potrebné pozbierať zvyšky energie a skúsiť sa vzoprieť.

Analýza pomôže vždy. Prísť na to, čo našu zlú náladu spôsobilo. Veľmi často sú na vine nasledujúce veci.

  • Alkohol. Respektíve kocovina. Aj keď sme to deň predtým nijak extrémne neprehnali, naše telo sa vysporiadava s elektrolytickou nerovnováhou, fyzickou „nepohodou“ a často aj nevyspaním, pretože alkohol nám síce pomáha zaspať, ale naše telo sa kvôli jeho metabolizmu nedostáva do fázy hlbokého spánku. Deň po popíjaní je často aj dňom, kedy máme veľmi, veľmi zlú náladu.
  • Nedostatok spánku. Ako už sme spomenuli vyššie, nedostatok spánku nie je dobrý pre nič, čo sa našej fyzickej schránky ani psychickej pohody týka. Nech už ho spôsobilo čokoľvek, či už je jednorazový alebo chronický, nedostatok spánku našu náladu v tom dobrom slova zmysle rozhodne nepodporí. Môže dokonca viesť aj k vážnejším psychickým anomáliám, ako sú depresie (aj keď ťažko povedať, čo častejšie zapríčiňuje čo. Je to ako spor o vajci a sliepke.).
  • Hormóny. Áno, tentoraz hovoríme skôr k ženám - ak sa cítime plačlivo, nahnevane, bez nálady, ukrivdene, podráždene... a tak ďalej, možno nie je od veci skontrolovať kalendár. Každá žena najlepšie vie, ako na ňu jej vlastné hormonálne zmeny pôsobia, ale veľmi, veľmi často k nim zlá nálada jednoducho patrí.
  • Hlad. Nemusí ísť nutne o hlad so škvrčaním brucha, ale zlú náladu nám navodzuje nedostatok sacharidov - čiže energie. Len sa opýtajte kohokoľvek, kto držal nízkosacharidové diéty. Aspoň zo začiatku telo protestuje všetkými možnými prostriedkami, vrátane zlej nálady. Ale aj jednorazové neuspokojenie telesných potrieb môže viesť k zlej nálade.

Veľmi často vypátrame príčinu zlej nálady v objektívnych, vyššie spomenutých veciach. Ak máme dostatočné silnú psychiku, už samotné zistenie, že svet neprepadol biede a zmaru, len sme sa poriadne nenajedli, nás trošku upokojí a otupí hrany našej beznádeje.

Čo s tým?

Okrem toho, že je potrebné depriváciu na poli spánku, regenerácie alebo jedla odstrániť alebo počkať, až prejde hormonálna búrka, môžeme si náladu vylepšiť celou škálou vecí.

  • Prinúťte sa k úsmevu. Skúste telo jednoducho oklamať tým, že začnete s prejavom dobrej nálady a počkáte si, až sa dostaví aj vnútorné rozpoloženie.
  • Buďte na niekoho milí. Predavačku v obchode, obsluhu benzínovej stanice, na človeka, ktorý vyberá milodary pre postihnuté deti, na bezdomovcov. Keď sa prinútite k nezištnej milosti, svet sa predsa len trochu rozžiari.
  • Urobte si radosť. A tu už je priestor úplne na vás. Či už vám urobí radosť kino, nový lak na nechty, sex, telefonát s kamarátkou alebo posilňovňa - práve teraz je tá správna chvíľa.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku