Zobraziť přihlasovací formulár

Na čo všetko je zubná pasta

  • Publikované:
Na čo všetko je zubná pasta

Na čistenie zubov, to je jasné, ale na čo všetko ešte? Zubná pasta má vďaka svojmu zloženiu ako chemickému, tak mechanickému, ďalšie použitia v domácnosti. A o niektorých spôsoboch využitia by nás asi nenapadlo ani premýšľať. Zubné pasty sú totiž okrem vody tvorené abrazívami, prostriedkami, ktoré mechanicky (avšak šetrne) odstraňujú z povrchu to, čo naň nepatrí. A to môžeme využiť!

Predtým sa zubné pasty robili z rozdrvených tehál, kriedy alebo soli (a to už v starom Egypte!). Svoju popularitu mala chvíľu aj jedlá sóda a peroxid vodíka, aj keď pri predstave pôsobenia takýchto mocných látok na našu sklovinu nám môže prebehnúť mráz po chrbte. Opomenieme ďalšie zložky zubných pást, ktoré pomáhajú bojovať s paradentózou, citlivými zubami alebo slúžia na ich bielenie, a vezmeme si tú najobyčajnejšiu z obyčajných - a povieme si, prečo je dobré mať ju doma po ruke!

Kresbičky na stenách. Ach, tie deti. Pastelky a veľká biela stena sú, zdá sa, neodolateľná kombinácia. A keď sa ale potrebuje zbaviť stena umeleckého diela, môžeme použiť zubnú pastu a navlhčenú handričku. Pasta šetrne odstráni kresbu a pastelky nerozmaže.

  • Permanentné fixky na stieracej tabuli? Pomôže handričku a trocha zubnej pasty. Povrch tabule zostane nepoškodený a permanentný nápis zmizne.

Špina na teniskách. Zubná kefka a pasta sú ideálnymi pomocníkmi pri odstraňovaní šmúh na bielych teniskách. Stačí navlhčiť a vydrhnúť.

Odstráni žuvačku. Zvlášť z netextilných povrchov. Zo stien, dreva, ale jemne aj z kože - použijeme zubnú pastu a nanesieme ju na a okolo žuvačky. Nechám zaschnúť a potom už ju jednoducho zoškrabneme napríklad pravítkom alebo iným rovným a nie úplne ostrým predmetom (aby sme nepoškodili povrch).

Popáleniny. Ak sa v kuchyni omylom dotknete horúceho hrnca, rúry alebo na vás kvapne vosk zo sviečky, všetky tieto veľmi mierne popáleniny (alebo skôr horúčavou podráždenú pokožku) vie upokojiť zubná pasta. Pozor, nepoužívajte ju ale na vážnejšie popáleniny, kedy vzniká pľuzgier.

Pre zálesáka. Keď zápalky navlhnú, jedno, ako veľmi intenzívne a dlho ich sušíme, škrtnúť už si neškrtneme. Na prevenciu navlhnutia zápaliek slúži zubná pasta! Krabičku so zápalkami zakryte v miestach hlavičiek zubnou pastou, uistite sa, že ich tak do jednej tretiny pokrýva jej vrstva. Krabičku zápaliek potom pokojne môžete aj namočiť, ale akonáhle pastu zo zápalky zotriete, bude zase „ako nová“.

Vyčistí žehličku. Ak ste omylom prežehlili nápis na tričku alebo sa vám na žehličke prichytila farba (alebo čokoľvek iné), nechajte povrch vychladnúť a potom použite drsnú stranu hubky na riad a zubnú pastu. Povrch žehličky bude zase zrkadlovo hladký a bez poškvrny.

Odstráni zápach z rúk. Ak krájate cibuľu alebo (špeciálne) cesnak, vaše ruky väčšinou nevoňajú po fialkách. A k tomu ešte celkom dlho. Aj na to pomôže zubná pasta - proste si ňou umyte ruky, ako by to bolo tekuté mydlo. A je to.

Vyčistí škáry. Ak si chcete dať tú prácu a potrebujete vyčistiť a vybieliť biele škáry medzi kachličkami - vezmite si kefku a pastu a hurá na to. Nechajte pastu chvíľu pôsobiť, potom zmyte a škáry budú ako nové.

Škrabance na tvrdých povrchoch. Zubná pasta dokáže pôsobiť ako tá abrazívna, ktorú používame na rozleštenie drobunkých škrabancov na laku auta. Z dreva, pvc a iných umelých hmôt dokáže odstrániť ľahučké škrabance.

  • Čo nás môže zaujímať je, že to isté zvládne aj s displejmi mobilných telefónov. Zubná pasta, mäkká handrička a zbohom pavučinkovému poškriabaniu!

  • A navyše ešte rovnakým spôsobom môžeme odstrániť škrabance z CD a DVD nosičov. Ak je to pre nás ešte aktuálne.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku