Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na opuchnuté nohy?

  • Publikované:
Ako na opuchnuté nohy?

Opuchnuté a boľavé nohy sú jednou z najnepríjemnejších vecí, ktorá nás môže cez deň stretnúť. Akoby už to, že sme mali náročný a únavný deň, nebolo dosť, ešte nám musí večer, kedy sme chceli len zaslúžene odpočívať, znepríjemniť pálivý, svrbivý a napätý pocit našich chodidiel. A keď si nemôžeme hneď ľahnúť do postele a podložiť si ich vankúšom, ako si uľaviť?

  • Opuchnuté nohy sú úplne bežná vec, ak sme dlho stáli alebo sedeli, v prípade tehotenstva, telesnej námahy a podobne. Ale ak sprevádza opuchy nôh tiež zmena farby kože, horúčka alebo vysoký krvný tlak, môže ísť o príznak závažnejšej choroby. V takom prípade (a vôbec v prípadoch, kedy vám pripadá, že váš zdravotný stav jednoducho „nie je ono“) je potrebné upozorniť na problém svojho lekára!

Ľadová kompresia. Asi nás napadne ako jedna z prvých možností - vezmite sáčok s ľadom a uterák, ľad priložte na opuchnuté miesta a pevne obviažte uterákom. Úľava sa dostaví úplne okamžite.

Ryžová pasta. Ideálna na opuchy je pasta pripravená z ingrediencií, ktoré máte istoiste doma. Uvarte (a rozvarte) ryžu s dvoma lyžicami jedlej sódy alebo kypriaceho prášku. Ryža stratí svoju pevnú štruktúru a spoločne vytvoria pastu. Ako vieme, ryža pohlcuje vlhkosť a sóda pomáha účinným látkam preniknúť do podkožia. Pastu nemusíte nechávať vychladnúť, ale na opuchnuté nohy je účinnejšia!

Soľný kúpeľ. Poznáte Epsomskú soľ? Tento opomínaný zázrak pre naše telo je jednou z najefektívnejších metód, ako bojovať proti opuchnutým chodidlám. Proste si vezmite lavór alebo vaňu teplej vody, rozpustite v nej niekoľko lyžíc (alebo šálok) Epsomskej soli a namočte si nohy aspoň na 15 - 20 minút.

Tonikový kúpeľ. Chinín je prírodný protizápalový liek, ktorý poskytne našim nohám okamžitú úľavu. Kúpeľ v studenom toniku (alebo izbovej teploty) je doslova zázrak - aj vďaka bublinkám, ktoré stimulujú krvný obeh v podkoží, a tým pádom redukujú opuch.

Esenciálne oleje. Do lavóra s teplou vodou môžete pridať pár kvapiek esenciálnych olejov. Veľmi účinný je eukalyptový, mierni opuchy, ale svoje dokáže aj upokojujúci harmančekový alebo levanduľový. A ono príjemná aróma esenciálnych olejov robí pre našu relaxáciu tiež veľa!

Kapustový zábal. Hlávková kapusta úplne nezaslúžene uniká našej pozornosti, pritom je to jeden z najlepších domácich liečivých pomocníkov. Viac o ňom sa dozviete v samostatnom článku. V ňom sa tiež dozviete, ako pripraviť univerzálny zábal z kapustných listov, ktorý pomôže nielen na opuchnuté nohy, ale aj na rad iných neduhov.

Horčík! Ten nám nepomôže okamžite, ale ako prevencia funguje. A to nielen opuchnutých nôh! Podporuje cirkuláciu krvi a telu pomáha správne fungovať doslova od hlavy k päte. Chcete vedieť viac - k čomu všetkému je horčík dobrý a v akých potravinách ho nájdeme? Čítajte tu.

  • Tip Mimibazara: Pozícia lomenej sviečky je relaxačný a zdravotný hit zďaleka nielen poslednej doby. Čo všetko sa môže stať, keď budeme v ľahu držať nohy opreté o stenu päť minút denne? Aj to si zaslúžilo špeciálny článok. Budete sa čudovať, ale táto pozícia funguje skoro ako všeliek, nielen ako pomoc pri opuchnutých nohách!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku