Zobraziť přihlasovací formulár

Čo s jedlom, keď sa nepodarí

  • Publikované:
Čo s jedlom, keď sa nepodarí

Čo robiť s presolenou omáčkou asi vieme, ale čo s pripálenou? A ako na zvädnutú alebo prevarenú zeleninu alebo okoralý chleba, navlhnuté chipsy? Je pravda, že plytvanie potravinami je v takzvane modernej spoločnosti veľmi bežný, ale o to viac nežiaduci jav. A tak by sme mali myslieť trošku ekonomicky, a čo sa nemusí vyhodiť ešte nejako zužitkovať. A je to o dosť jednoduchšie, než by sme si mysleli.

To, že sa plytvá len v našom modernom svete, nie je tak úplne pravda. Keď sa pozrieme na celý reťazec od pestovania alebo chov až po konečnú konzumácii nami, ako konečnými spotrebiteľmi, straty sú všade. V menej rozvinutých krajinách dochádza k stratám pri samotnom pestovaní, zbere a napríklad preprave, a čím viac do moderna, tým viac sa plytvá v obchodoch, skladoch a medzi nami, spotrebiteľmi. Je ale pravda, že tento nie práve chvályhodný rebríček vedieme.

Keď si siahneme poriadne do svedomia, koľko toho, čo nakúpime, nakúpime zbytočne? Koľko vyhodíme expirovaných potravín, koľko zvyškov, koľko vyplytváme času na prípravu niečoho, čo sa nakoniec nezje? Máme pre vás pár tipov, ako zregenerovať jedlo, ktoré by sme normálne jednoducho vyhodili (a s ním všetku prácu a zdroje vynaložené na výrobu nielen surovín, ale aj ich obalov a nákladov na logistiku). Všetko má totiž aj širšiu perspektívu.

Zvädnutá zelenina. Mrkvy, papriky, reďkovky, šalát, brokolica, zeler, všetka listová zelenina, kapusta... to všetko síce môžeme správne skladovať, keď ale pretiahneme dobu, jednoducho nám tá zelenina zvädne. Nič nie je stratené - pomôže ponoriť ju na desať až pätnásť minút do ľadovej vody. Zelenina vodu natiahne späť a zelenina sa pekne vráti späť do chrumkavého stavu.

Gumové pečivo. Keď necháme rožky v uzavretom sáčku, asi na ne druhý deň moc chuť mať nebudeme. To sa nám môže stať pokojne aj s chlebom alebo napríklad s chipsami, krekrami, sušienkami a podobne. Trik? Rúra. Pečivo je treba znovu vysušiť od vlhkosti, ktorá stojí za stratou chrumkavosti, takže všetky vyššie spomenuté pochúťky môžeme dať na minútu, dve, tri (to si budete musieť odskúšať na vlastnom spotrebiči) do rúry a všetko bude ako nové. Okrem chleba, ten sa nám stane málinko chrumkavý, takže z neho budeme mať tak napoly hrianku. Ale treba na toastový chleba to funguje skvele.

  • Tip Mimibazara: Vysušené omrvinky z pečiva môžeme využiť do šalátov miesto krutónov.

Presolené jedlo. Presoliť omáčku alebo polievku je celkom jednoduché, ale nie vždy máme dosť ingrediencií na to ju zriediť a zväčšiť jej množstvo. Môžeme pridať trochu octu, citrónovú šťavu alebo hnedý cukor, podľa chuti pripravovaného pokrmu. Rovnako tak môžeme zriediť vodou (za cenu straty ostatných chutí), alebo neslaným vývarom, poprípade čerstvými paradajkami, ak sa to k chuti hodí. A samozrejme - ako už asi vieme, pomôže dať do omáčky alebo polievky vyvariť surový zemiak. Ten do seba soľ natiahne.

Spálené jedlo. To, čo sa spálilo, samozrejme nezachránime, ale môžeme zachrániť zvyšok - a odstrániť z neho tú nepeknú pachuť. Akokoľvek je to možné zozbierajte z hrnca alebo panvice to, čo sa zachrániť dá, a preložte do nového hrnca. Naň položte mokrú látku a jedlo znova zahrievajte. Látka do seba natiahne pach spáleniny. To isté urobí krajec chleba, ale my nechceme predsa plytvať ani tým krajcom chleba. Pretože ten už sa potom jesť nedá.

Prevarené jedlo. Ak prevaríme zeleninu, zemiaky, čokoľvek, nie je cesty späť - ale z väčšiny sa dá urobiť polievka alebo pyré. Stačí preliať do mixéra, pridať smotanu alebo mlieko a máme hotovo. Aj prevarenú ryžu môžeme použiť - na zahustenie polievok, ako plnku, miesto pečiva do fašírok a tak ďalej. Alebo ju rozvariť ešte viac - tentoraz v mlieku, a máme sladkú mliečnu ryžu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku