Zobraziť přihlasovací formulár

Ako ubližujeme svojim kĺbom, aj keď žijeme zdravo

  • Publikované:
Ako ubližujeme svojim kĺbom, aj keď žijeme zdravo

Hýbeme sa, zdravo a vyvážene jeme, chudneme, formujeme postavu, budujeme svaly. Proste robíme všetko správne. Ale zrazu nás začnú pobolievať kĺby, tú pichne v kolene, tu bolí chrbát, tu preskočí rameno. A zrazu nám diagnostikujú artritídu a v niektorých prípadoch sme tak akurát vhodnými kandidátmi na výmenu kĺbu. V čom je pes zakopaný? Ako vlastne svojim kĺbom škodíme, aj keď robíme všetko dobre?

Odpoveď je vlastne jednoduchá. Kĺbom škodíme, keď je náš pohyb, telo a záťaž v nerovnováhe. Jednoducho povedané, ak sa venujeme jednému typu pohybu výhradne, a iné nielen, že zanedbávame, ale rovno vynechávame.

Sme bežci a nič než bežci. Behanie ako šport a fyzická aktivita zaznamenalo v poslednej dobe nebývalý nárast popularity. Je to pochopiteľné, behanie je v podstate záležitosť s nulovými nákladmi, dá sa prevádzkovať kedykoľvek, kdekoľvek a ani na dovolenke si nemusíte dávať pauzu (ak vyložene nechcete). Navyše nás v behaní podporujú rôzne aplikácie v inteligentných telefónoch. A najlepšie na behu je, že má naozaj rýchle a kvalitné výsledky na našom tele. Mnoho ľudí behu prepadlo a nie je sa čomu diviť. Lenže. Kúzlo spočíva v rovnováhe. Ak naša športová aktivita zahŕňa iba beh, musíme ho trošku prispôsobiť. A to striedať beh na dlhé vzdialenosti so šprintmi - zaťažovať teda iné svalové skupiny a nepreťažovať len jednu.

Nestrážime si váhu. Je jasné, že keď rovnaké kĺby nosia rôzne váhy, bude ich stupeň opotrebovania tiež iný. Svoju váhu by sme mali brať pri pohybových aktivitách maximálne do úvahy - pri doskokoch nesú naše kĺby až desaťnásobok našej váhy, a to treba bežcom môže skomplikovať dosť bolestne život. A keď cvičíme, musíme tiež brať do úvahy, že môžeme oťažievať, narastú nám svaly. Preto by sme kĺbom mali dať oddýchnuť a nepreťažovať ich, či už to s našou váhou vyzerá akokoľvek.

Nepreťahujeme sa. Kĺbom pomáha niesť záťaž samozrejme svalstvo, ale aj úpony, väzy a šľachy. Čím viac v neporiadku sú, tým viac práce zostáva na chudákoch mechanických kĺboch. Každé cvičenie by sa malo skladať z rozohriatia, pretiahnutia a len potom až zo samotného cvičenia. Rovnako tak je vhodné pretiahnuť sa na záver.

  • Nepreťahujte sa, ak nie ste zahriatí. Ak natiahnete sval do inej ako bežnej pozície bez rozohriatia, môžu sa na jeho povrchu vytvoriť malinké trhlinky, ktoré potom spôsobujú oveľa väčšiu bolesť pri regenerácii a môžu byť tiež permanentné.

Preháňame to s jogou. Alebo flexibilitou všeobecne. Aj keď sú cvičenia ako joga alebo pilates veľmi vhodné na mobilitu nielen kĺbov, ohybnosť celého tiel a modelovanie postavy, keď zachádzame za svoje hranice, môžeme si kĺby namáhať viac, než je zdravé, a tým pádom ich poškodzovať. Mobilita je vynikajúca vec, avšak keď svoje kĺby tlačíme za ich maximum a robíme to kontinuálne, ničíme nielen ich, ale nezdravo rozvolňujeme tiež kĺbne okolie, ktoré potom kĺbom nepomáha niesť našu váhu.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku