Zobraziť přihlasovací formulár

Odšťavovať zemiaky? Áno!

  • Publikované:
Odšťavovať zemiaky? Áno!

Málokto by dokázal len tak z hlavy vymyslieť využitie pre surové zemiaky. Veď sú pre človeka takmer nestráviteľné. To ale platí predovšetkým o ich pevných zložkách, o tom, že z nich môžeme získať šťavu relatívne nijakej chuti, zato ale veľkej ozdravnej moci, sa toľko nevie. A pritom nám vie detoxikovať telo, ozdraviť pečeň, obličky, pôsobí na žalúdok, je plná vitamínov a dokonca nám vie pomôcť schudnúť.

Zemiaky sú potravina, bez ktorej si náš jedálniček vlastne skoro ani nevieme predstaviť. Je to jedna z najlacnejších a najrozšírenejších kultúrnych plodín na svete a môžeme počuť názor, že aj keby sme mali jesť celý život len zemiaky s maslom, pokryla by táto strava naše potreby živín. Aj keď do toho by sme sa radšej nepúšťali.

Zemiaky obsahujú bielkoviny, sacharidy, niečo málo tukov, ale najmä vlákninu a veľké množstvo vitamínov a minerálov. A o tie nám ide predovšetkým, pretože väčšina z nich sa tepelnou úpravou zničí. Keď zemiaky ošťavíme, získame ale ich koncentrovanú esenciu.

  • Zemiaky odšťavuje v odšťavovači olúpané a umyté v studenej vode. Musíme sa uistiť, že sme vyrezali ako všetky čierne bodky, tak odstránili zelené miesta. Oba tieto defekty totiž znamenajú zvýšené množstvo toxických látok.

Prečo a ako pijeme zemiakovú šťavu?

Stavov, pri ktorých je vhodné piť zemiakovú šťavu, je veľa. Od pozitívneho pôsobenia na kardiovaskulárny systém, znižovanie hladiny cholesterolu, po pôsobenie na obličky. Ale poporiadku:

  • Pôsobí protizápalovo, je teda vhodné ju piť pri prvých prejavoch artritídy, ale aj iných chronických zápalových ochoreniach, ako sú napríklad zápaly čriev, pošvové zápaly, problémy s pankreasom a tak ďalej.
  • Upokojuje zažívací trakt, pomáha proti gastritíde. Pozitívne pôsobí na všetky časti zažívacieho traktu, od porúch trávenia, pálenia záhy, rozdráždeného žalúdka aj čriev, až po hojenie žalúdočných vredov a prevenciu ich vzniku.

Tip Mimibazara: Zemiaková šťava je veľmi vhodná pre športovcov, pomáha totiž z tela vyplavovať kyselinu mliečnu a prispieva tak k rýchlejšej svalovej regenerácii.

  • Veľmi priaznivo pôsobí na obličky, je teda vynikajúcim doplnkom pri liečbe akéhokoľvek ich ochorenia. Naviac zabraňuje vzniku inkrustácií (zrastov) v močovej trubici, ktoré často sprevádzajú veľmi nepríjemné a bolestivé stavy.
  • Pôsobí pozitívne na krvný obeh, znižuje tlak i hladinu cholesterolu.
  • Podporuje chudnutie. Ak chceme využiť zemiakovú vodu na chudnutie, pijeme jej pohár každé ráno a večer zhruba dve hodiny predtým, než ideme spať.

Tip Mimibazara: Boli by ste prekvapení, akú chuť má zemiaková šťava - nijakú. Je preto ideálnou ingredienciou do smoothies, môžeme ju mixovať s kokosovou vodou alebo napríklad odšťavenou mrkvou alebo uhorkou.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

máriaterezia 8. 9. 2018, 16:45
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)